menu

Banoffee na biszkoptowym spodzie

Proste, szybkie i bardzo pyszne. Takie ciacho to ideał na jesienne smutki i szarość za oknem. Wielka porcja tego cuda i jest o niebo piękniej:) Klasycznie banoffee jest jeszcze prostsze, bo na spodzie z ciasteczek, ale ja miałam ochotę na delikatną biszkoptową bazę. Nie chciałam jednak by warstwa biszkoptu zdominowała całą smakowitą resztę więc zmniejszyłam standardowe proporcje i upiekłam biszkopt w foremce do wypieku tarty o duże średnicy- tak powstał mi cieniutki płat biszkoptowy.



banoffee, ciasto z bananami, banany i kajmak




Składniki( na ciasto o średnicy 30 cm):

biszkopt:
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
25g masła
łyżeczka domowego ukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

400g kajmaku
350ml śmietanki 30%
4 spore banany
łyżeczka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
2-3 kosteczki czekolady mlecznej



Sposób przygotowania:

Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych naczyniach odpowiednio
dużych by można w nich ubijać. Rozpuszczamy masło( np. w mikrofalówce) i odstawiamy by przestygło. Do naczynia z żółtkami dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i ucieramy mikserem do momentu aż powstanie jasna puszysta masa. Następnie do masy z żółtek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią i ubijamy aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Na koniec do tej masy dodajemy cienkim strumieniem, ciągle miksując masę, rozpuszczone masło.  Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pianę z białek  dodajemy stopniowo do masy z żółtek, mieszając delikatnie łyżką by masa pozostała puszysta. Na koniec przesiewamy do masy wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Ponownie dleikatnie, przy pomocy łyżki łączymy składniki by ciasto było jednolite. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni- pieczemy około 15 minut, aż biszkopt lekko się zarumieni. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia.
Na 15 minut prze składaniem ciasta umieszczamy puszkę kajmaku w naczyniu z gorącą wodą- dzięki temu łatwiej będzie nam go rozprowadzić.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Banany kroimy w plasterki, polewamy je sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie- dzięki temu banany nie zciemnieją.
Ubijamy śmietanę i na koniec łączymy ją z żelatyną.
Składamy banoffee: na biszkopcie rozsmarowujemy równa warstwą kajmak, na kajmaku układamy warstwę bananów, następnie śmietanę i na koniec ucieramy na wierzch czekoladę. Najlepiej smakuje po 2-3 godzinnym schłodzeniu w lodówce. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, łatwiejsze do serwowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! Łatwiej zachować kształt i porcje się nie rozpadają.

      Usuń
  2. Z biszkoptem nie próbowałam, też musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie na biszkopcie nabiera jeszcze lekkości:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)