menu

Ravioli z borowikami

Grzyby nadal u mnie rządzą i nie nudzą mi się:) Zwłaszcza takie pyszne jak borowiki. Trudno powiedzieć czy jeszcze w tym roku jakieś uda mi się zdobyć, ale w razie czego mam jeszcze przecież sporą porcję grzybów mrożonych:) Tym razem ravioli z borowikami.  Borowiki to bardzo aromatyczne grzyby, a przesmażone na maśle z porem stają się doskonałym farszem. Nic więcej prócz masła i pietruszki nie potrzeba by było to danie doskonałe:)



ravioli z borowikami, ravioli z prawdziwkami, pierogi z grzybami





Składniki(na 2 spore porcje):

ciasto:
szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko


farsz:
500g borowików
por- jasna część
2 łyżki masła
sól
pieprz


do podania:
masło
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz



Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz: drobno posiekany por szklimy na maśle. Następnie dodajemy
pokrojone dość drobno grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 30minut, aż grzyby zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem- farsz odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę, żółtka oraz całe jajko łączymy w misce. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto- jeśli ciasto jest za suche, a składniki nie chcą się połączyć podlewamy nieco wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na dwie porcje- jedną zawijamy w folię, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Przy pomocy radełka (albo noża) tniemy płat ciasta na pasy o szerokości około 3 cm. Na co drugim układamy w odstępach kilkucentymetrowych porcję farszu. Płat ciasta z farszem przykrywamy płatem bez farszu i zagniatamy dookoła tak, by dokładnie ciasto do siebie przyległo a w farszu nie zostało powietrze. Wycinamy pojedyncze ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta i farszu. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Gotowe posypujemy drobno posiekaną pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy rozpuszczonym masłem. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)