menu

Pikantny chleb z peperoncino

Dwa dni temu był Światowy Dzień Chleba. Upiekłam więc taki pikantny chlebek by świętować:) Chlebek jest pikantny, ma wyraźny smak i charakter i jak dla mnie można jeść go właściwie tylko z masłem i jest pycha! Nie ma to jak domowe pieczywo!



Drożdżowy chleb pszenny z peperoncino



Składniki:

2 szklanki maki pszennej
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
czubata łyżeczka wymieszanych przypraw:
peperoncino, pieprz, bazylia, suszony czosnek




Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże- odstawiamy pod przykryciem na
około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą oraz przyprawami. Drożdżowy zaczyn wlewamy do mąki z przyprawami i mieszamy łyżką a następnie zagniatamy około 10minut- tak by ciasto było elastyczne, miękkie i jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy w misce wysypanej mąką pod przykryciem na około godzinę. Następnie formujemy bochenek, wierzch nacinamy lekko nożem i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. świetne są takie chlebki! niby zwykły chleb, a kryje w sobie niezwykły smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakim programie najlepiej piec chlebek ? Z termoobiegiem czy opiekanie góra dół ?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze piekę na góra-dół i wychodzi idealnie:)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :) dzisiaj koniecznie wypróbuję bo ślinka cieknie na sam widok :):)

      Usuń
    3. daj koniecznie znać jak wyszło:) i smacznego życzę oczywiście:)

      Usuń
    4. Chlebek upieczony, w smaku pychota, jednak w piekarniku nie wyrósł mi za bardzo i nie pojawiły się charakterystyczne pęknięcia mimo przecięcia ciasta. Mała podpowiedź co mogłam zrobić źle ?? :)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)