menu

Galette z jeżynami i waniliowym kremem

Pokazywałam Wam ostatnio na facebooku zdjęcie moich jeżynowych zbiorów- dzisiaj pokażę co z nich powstało:) Podaliście całe mnóstwo ciekawych pomysłów na przetworzenie tych pysznych owoców- jednak ilość którą udało mi się zebrać niestety nie była wystarczająca ani na dżem/ konfiturę ani na nalewkę. Dlatego przygotowałam taką pyszną rustykalną w formie tartę. mam nadzieję, że się am spodoba i korzystając z weekendu wyskoczycie do lasu nazbierać jeżyn i upieczecie to cudo!




galette z jeżynami


 

Składniki:

300g jeżyn

ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
125g masła

na krem:
1 jajko
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
100ml śmietanki 30%



Sposób przygotowania:

Zagniatamy mąkę, cukier puder, żółtka i zimne masło na jednolite ciasto- zawijamy w folię i
odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem- ubijamy jajko, ekstrat, cukier i śmietankę na jednolitą masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek grubości 2-3 mm. Pozostawiamydookoła margines około 1,5-2cm i wykładamy równą warstwą owoce- zagniatamy margines ciasta na wierzch jeżyn. Na koniec delikatnie zalewamy jeżyny masą waniliową. Pieczemu około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)