menu

Domowy twaróg

Na facebooku pokazywałam Wam ostatnio moje odkrycie- mlekomat:) Tak się tym mlekiem ucieszyłam, że postanowiłam zrobić domowy twaróg:) Chociaż byłam sceptyczna, bo to był mój debiut to efekt był genialny:) Szkoda tylko, że tak mało tego seka wychodzi:) Następnym razem będę musiała z kilkakrotnie powiększonej ilości mleka zrobić:) Zachęcam do zdobywania dobrego mleka, które ma sporo wspólnego z krową i zrobienia tego cuda w domu:)



domowy twaróg, domowy biały ser



 Skladniki(na około 100g sera):

1 litr mleka krowiego, świeżego, o zawartości tłuszczu powyżej 4%

do podania:
sól, świeże zioła lub inne ulubione dodatki


Sposób przygotowania:

Mleko najpierw musimy zsiąść. Odstawiamy je więc w dość szerokim naczyniu( by powierzchnia
była duża), pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 48godzin- az się skrzepnie. Następnie zsiadłe mleko przelewamy do ganka i podrzewamy- nie gotujemy i nie doprowadzamy do wrzenia- mieszamy od czasu do czasu. Gdy mleko zacznie zmieniać nieco konsystencję i zaczną się tworzyć lekie grudki( przestanie być szkliste) przelewamy zawartość garnka na sito wyłożone gazą/ pieluszką tetrową i odstawiamy do odcieknięcia i ostudzenia. Gotowe!


Smacznego!

comercialTest

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowy twaróg! Tak te mlekomaty mają wielu chętnych i kolejki za mlekiem jak za mięsem w czasach komuny hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętajcie, że aby mleko z kartonika się zsiadło trzeba dodać do niego nieco bakterii mlekowych. To mleko jest albo pasteryzowane albo mikrofiltrowane i nie ma bakterii które odpowiadają za zsiadanie się mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! nawet nie sądziłam, że mleko z kartonika się może nadawać do zsiadania, myślałam raczej, że się po prostu popsuje:) Ale myślę, że do takiego twrogu warto poszukać takiego jak np. to z mlekomatu albo jakiegoś dostawcy lokalnego:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)