menu

Kremowa zupa pomidorowa z ziołowymi grzankami

Na lekkim warzywnym wywarze, z pysznych, dojrzałych pomidorów- doskonała! Taka zupa to jedna z nielicznych zup na ciepło, która smakuje mi latem:) Pewnie dlatego, że nic nie jest w stanie zastapić smaku świeżych, dojrzałych pomidorów! Użyłam malinowych, które mają świetny smak i doskonale sprawdzają się w zupie. Ważne by były bardzo dojrzałe- takie są najlepsze:) A jako dodatek obowiązkowo ziołowe grzanki- pycha!



zupa-krem z pomidorów, zupa pomidorowa, zupa z pomidorów



Składniki:

1 kilogram pomidorów malinowych
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
por ( biała część)
1 cebula
oliwa
sól, pieprz
zioła włoskie
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 kromki chleba




Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej do zeszklenia posiekaną cebulę i por. Następnie
dodajemy obrane warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy i przesmażamy przez chwilę. Zalewamy litrem wody i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości warzyw. dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory- gotujemy aż się rozpadną. Z garnka wyławiamy seler, pietruszkę oraz liście i ziele angielskie. Zawartość garnka blemdujemy na jednolity krem. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką suszonych włoskich ziół- gotujemy jeszcze około 10-15 minut. W międzyczasie chleb kroimy na kawałki, równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, polewamy oliwą i oprószamy ziołami- pieczemy w 200stopniach na złoty kolor. Zupę podajemy z grzankami. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. ja kocham pomidorowa mojej mamy, na bazie rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pomidorową mogę jeść o kazdej porze roku. :)

    Podana z takimi ziołowymi grzankami to ideał! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)