menu

Chlebek piknikowy- z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dlaczego chlebek piknikowy? Już spieszę tłumaczyć skąd taka nazwa:) Kształtem przypomina chlebek( złożony z bułeczek), a piknikowy gdyż idealnie się w takich warunkach sprawdzi- do jego podzielenia nie potrzeba noża czyli opcja jak najbardziej dobra w warunkach polowych:) A co ważne można miksować dodatki i mamy nieskończenie wiele możliwości.


chlebek piknikowy, chleb z oliwkami, chleb z pomidorami



Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej chlebowej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru
10 zielonych oliwek
3-4 pomidory z oliwy
zioła włoskie w młynku





Sposób przygotowania:

W wodzie rozprowadzamy drożdże, sól i cukier. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Do
mąki dodajemy zaczyn- ciasto dokładnie zagniatamy aż będzie odchodzić od ręki- jeśli jest zbyt lepkie lekko podsypujemy mąką.Oliwki i pomidory drobno siekamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Jedną zagniatamy z oliwkami, a drugą z pomidorami. Obie porcje ciasta odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte porcje ciasta zagniatamy ponownie i z każdej formujemy 5 równych kuleczek. Kule z ciasta układamy w dwóch przylegających, zlepionych ze sobą rządkach tworząc chlebek. Wierzch smarujemy lekko wodą i oprószamy ziołami. Pieczemy w 200stopniach przez około 30 minut- aż chlebek się zarumieni( do suchego patyczka). Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Taki chlebek jest super! Jeszcze nigdy takiego nie robiłam, koniecznie będę musiała wypróbować... Idealny na grilla, można sobie odrywać po kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychotka! Uwielbiam takie pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)