menu

Francuskie wytrawne muffiny z serem blue, szpinakiem i oliwkami

Już nie raz nie dwa pisałam jak uwielbiam eksperymenty z ciastem francuskim! dla mnie to idealny awaryjny produkt, takie lodówkowe must have! Nabrałam ochoty na jakąś wytrawną przekąskę i oto jest! Czary-mary, troszkę tego troszkę tamtego, ciasto francuskie i gotowe! A Wy macie jakieś ulubione przepisy z ciastem francuskim w głównej roli?



Ciasto francuskie ze szpinakiem, ciastka francuskie ze szpinakiem, serem i oliwkami



Składniki( na 6 sztuk):

1/2 rolki ciasta francuskiego
70g sera blue
100g szpinaku baby
1 czerwona cebula
6 zielonych oliwek królewskich
1 ząbek czosnku
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz


do podania:
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
kilkanaście listków oregano





Sposób przygotowania:

Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy
dosłownie dwie minutki- tak by składniki się połączyły. Na koniec doprawiamy szpinak świeżo zmielonym pieprzem.W papilotkach umieszczamy po kawałku ciasta francuskiego. Do środka wkładamy kolejno: farsz ze szpinaku, kawałek sera i oliwkę. Pieczemy w 220 stopniach około 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Podałam po prostu z jogurtem wymieszanym z posiekanymi listkami oregano, solą i pieprzem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)