menu

Azjatycki bulion z krewetkami

Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Ale jeśli potrzebne nam rozgrzanie specjalne, bo dopadło nas przeziębienie to idealny jest ten właśnie azjatycki bulion z krewetkami. Powstał pod wpływem chwili, spontanicznie, w ramach walki z przeziębieniem. Oprócz właściwości rozgrzewających jest też bardzo pyszny:)


azjatycki bulion z krewetkami, zupa z krewetkamiSkładniki( na 1 wielką porcję, lub 2 mniejsze):
400ml bulionu rybnego( może być też drobiowy)
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 jasnej części pora
kilka krewetek
kawałek imbiru
2-3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
100g makaronu chow mein
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
olej
















Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekany imbir, papryczkę chilii oraz czosnek. Następnie
dodajemy marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki(najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw), papryka pokrojona na paski, pokrojony w drobne plasterki por i również chwilkę smażymy. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy sosem sojowym, rybnym i ostrygowym. Zagotowujemy, dodajem ykrewetki i całość podgotowujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe!


Rada: można użyć bulionu gotowego(tzn. albo kostki albo bulionu w płynie),można również wykorzystać mrożony bulion przygotowany wcześniej- zwykle właśnie tak robię. Wystarczy ugotować więcej bulionu i zamrozić w odpowiednich porcjach.



Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Ja ostatnio zrobiłam cudowną zupę tajską. Cudownie słodko-kwaśno-pikantną.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)