menu

Jambalaya z krewetkami i boczkiem

Dania jednogarnkowe, pełne smaków kociołki to coś co bardzo lubię. A jeśli w takim kociołku jest ryż i krewetki to już mamy istne szaleństwo:) To danie to moja wariacja na temat kuchni amerykańskiej przygotowana na potrzeby Blogerchefa:)



jambalaya z krewetkami i boczkiem, danie jednogarnkowe z ryżemSkładniki(na 2 porcje):
200g krewetek black tiger(obgotowanych)
100g boczku wędzonego
100g ryżu
1 nieduża papryka czerwona
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
1/2 dużej lub 1 mała papryczka chilli
por( tylko jasna część)
400ml bulionu rybnego
szczypta szafranu
łyżeczka suszonego tymianku
olej













Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, chilli i por. Dodać boczek pokrojony na kawałki oraz
tymianek. całość przesmażyć. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz ryż i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż częściowo wchłonie bulion dodać krewetki i szafran. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę do momentu aż ryż będzie miękki. Gotowe!


comercialTest

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na wykorzystanie krewetek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA! Uwielbiamy aromatyczne dania jednogarnkowe. Oczywiście krewetki- palce lizać... Wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)