menu

Grissini czosnkowe

Bardzo lubię tego typu przekąski. Można je jeść samodzielnie, z dodatkami, albo jako dodatek np. do sałatek. Zawsze kupowałam grissini nie zastanawiając się nawet na ich domową produkcją. Aż w końcu dotarło do mnie, że to najprostsze co można zrobić. Wzięłam więc podstawowe składniki na ciasto drożdżowe( jak na pizzę) i zrobiłam! Ha i do tego wyszły- przepyszne:) Tym razem o smaku czosnkowym, ale w planach już są kolejne:)


grissini, jak zrobić grissini, paluszki z czosnkiem, Składniki( na około 20 długich paluszków):
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/3 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego czosnku


















Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Do mąki wlać wodę z drożdżami- od razu po wymieszaniu. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulkę i pod przykryciem umieścić w ciepłym, miejscu na około 45 minut( ja zwykle wkładam miskę do piekarnika nagrzanego na mniej niż 50stopni). Gdy ciasto wyrośnie dodać do niego 4 łyżki oliwy oraz czosnek i ponownie dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości( by równo się wypiekły) i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki. Piec na złoty kolor w temperaturze 220stopni. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy grissini! Są tanie do zrobienia, idealne do pochrupania zamiast chemicznych chipsów i można zrobić smak na jaki ma się tylko ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)