menu

Ciasto marchewkowo- kokosowe z polewą z białej czekolady

Strasznie miałam ochotę na ciasto marchewkowe. Tylko chciałam żeby było jakieś inne niż dotychczasowe Marchewkowe szaleństwo. Pomyślałam więc o dodaniu wiórków kokosowych i do tego polewa z białą czekoladą- idealnie:)


ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowo- kokosowe, ciasto z kokosem

Składniki( na tortownicę średnicy 19cm):
 1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru brązowego
1 filiżanka wiórków kokosowych
1filiżanka startej na drobnych oczkach marchewki
1 duże jajko
1/2 filiżanki mleka
3/4 filiżanki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

polewa:
tabliczka białej czekolady
50ml śmietanki 30%
łyżeczka masła




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem
lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez około 45 minut( do suchego patyczka). W międzyczasie przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką. Gdy składniki polewy połączą się odstawić ją w chłodne miejsce by przestygła.
Upieczone ciasto ostudzić i polać polewą. Ewentualnie do dekoracji można całość posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.Gotowe!


Rada: U  mnie polewa jest dość rzadka ponieważ chciałam by ciasto było w niej "skąpane". Jeśli chcemy by była bardziej ścięta i zwarta dajemy mniej śmietanki.



Smacznego:)

comercialTest

5 komentarzy:

  1. Już się zbieram na to ciasto marchewkowe od dawna i się zebrać nie mogę, ale chyba już najwyższa pora ;) Takie smakołyki nie mogą i się u mnie nie pojawić !

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię za tydzień, na pewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ! Ciacho marchewkowe jadłam i robiłam kilka razy, ale takie śliczne nigdy mi nie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no, nie mogę, nie mogę takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)