menu

"Suflet" cynamonowy z jasnego pieczywa

Miałam wczoraj taaaką ogromną ochotę na cynamon, że nie mogłam się opanować:) rozejrzałam się szybko po kuchni i zobaczyłam nieco czerstwą już kajzerkę. I tak ziarnko do ziarnka i powstało coś pysznego na śniadanie co najbardziej skojarzyło mi się z sufletem( może przez to, że zapiekane w kokilce, że wyrosło nawet całkiem ładnie, a po chwili zaczęło opadać). Porcja przewidziana dla jednej, łakomej egoistki:)


suflet z cynamonem, zapiekanka zkajzerki

Składniki:
1 czerstwa kajzerka( lub fragmenty innego białego pieczywa)
100ml mleka
1 żółtko z dużego jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu

konfitura malinowa(opcjonalnie)



Sposób przygotowania:
W kokilce rozkruszyć bułkę( jeśli się nie mieści można ją mocniej docisnąć). Wymieszać razem żółtko, mleko,cynamon i 2 łyżki cukru- zalać masą bułkę. Wierzch posypać pozostałym cukrem. Całość zapiekać w 200stopniach przez 20 minut( aż wyrośnie). Jeść natychmiast po wyjeciu z piekarnika. Ja dodałam do tego konfiturę malinową. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)