menu

Risotto z podgrzybkami, porem i koperkiem

Leśne szaleństwo trwa- kolejna, niedawna wizyta w lesie zaowocowała takim oto leśnym risotto z podgrzybkami- pyszne:)

Składniki:
ok.700g podgrzybków, najlepiej takich malutkich
200g ryżu arborio
szklanka białego, wytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego
1 duży por- jasna część
2 łyżki masła
4-5 łyżek startego drobno parmezanu
pęczek koperku
oliwa z oliwek
sól, pieprz













Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć drobno pokrojony por. Do pora dodać ryż- zeszklić. Gdy ryż zacznie się robić szklisty zmniejszyć ogień i zalać winem- poczekać aż ryż wchłonie wino i podlać porcja bulionu- powtarzać do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty a ryż zmięknie. Pod koniec gotowania dodać grzyby, parmezan i masło, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać całość i podawać. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Wspaniałe. Ja do grzybów preferuję zdecydowanie natkę pietruszki. Zazdroszczę własnoręcznie uzbieranych okazów. U mnie na razie jest zbyt ciepło, by pojawiły się grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie smacznie, grzybki piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat wróciłam niedawno z targu z torbą podgrzybków, chyba też wykorzystam je do risotto, bo wygląda to przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)