menu

Jabłka w karmelu

Już niedługo Halloween:) Jakoś nie świętuję szaleńczo np. goniąc Juniora na miotle po domu( choć zadatki na wiedźmę mam!:) ),ale małe co nieco w klimacie jak najbardziej:) Dzisiaj zatem propozycja prosta, efektowna i bardzo dekoracyjna:)



jabłka w karmelu, jabłka na halloween

Składniki(u mnie wyszły z tego 3 małe jabłka):
3 jabłka
szklanka wody
szklanka cukru
20ml czerwonego barwnika spożywczego

patyczki- u mnie do lodów



Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie umyć, pozbawić ogonków i nadziać na patyczki. W rondelku wymieszać cukier z wodą i
gotować od czasu do czasu  mieszając garnkiem do momentu aż całość zacznie gęstnieć. Karmel powinien zacząć zmieniać kolor- w zależności od pożądanej intensywności przerwać podgrzewanie( jeśli chcemy by był intensywny czekamy aż bardziej zciemnieje, jeśli ma być lekko wyczuwalny gdy jest bardzo jasny). Na sam koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Jabłka dość intensywnie oblewać/moczyć w karmelu. Ja swoje studziłam na kratce z piekarnika położonej na zlewie( tak by pod spodem była wolna przestrzeń na patyczki)dzięki temu gdy wyschną od góry są pięknie gładkie i błyszczące a ku dołowi mają zakończenie. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

10 komentarzy:

  1. bosz...jakie to ładne, szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robi się na prawdę szybko wiec można zjeść i dorobić:D

      Usuń
  2. O! Jakie śliczne jabłuszka!
    Widziałam podobne na Moje Wypieki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no... mniam! podoba mi się taki mega deser.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne, uwielbiam takie jabłka :)
    Zawsze sobie kupuję na świątecznych straganach, może w tym roku zrobiłabym sama...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, bo nie są ani trudne, ani drogie ani pracochłonne, a efekt jest mega:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)