menu

Chili con carne

Dzisiaj powiew Meksyku na rozgrzanie:) A powiew to bardzo klasyczny bo w postaci chili con carne. Fajne w tym daniu jest to, że po pierwsze jest bardzo sycące, a po drugie można szaleć z dodatkami- ja podałam z domową tortillą(ale może być też taka kupiona), ale wariacji tyle ilu wykonawców dania:)


chili con carneSkładniki:
400g mięsa wołowego zmielonego
2 średnie papryki( u mnie żółte)
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka słodkiej papryki
sól
oliwa
1/2 pęczka pietruszki










Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy całość się zeszkli dodajemy kumin, pieprz cayenne, słodką paprykę i podsmażamy chwilę. Dodajemy mięso. Gdy mięso zmieni kolor- czyli się przesmaży dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przez chwilę podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy pomidory i całość dokładnie łączymy ze sobą. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze kilkanaście minut- dodajemy fasolę i smażymy jeszcze kilka minut. Mieszamy z posiekaną pietruszką. Gotowe:)


Smacznego!
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)