menu

Placki ziemniaczane z sosem kurkowo- śmietanowym

Fanką ziemniaków gotowanych nie jestem- ale za to placki ziemniaczane, złociste i chrupiące uwielbiam! Zwłaszcza gdy występują w takim smakowitym towarzystwie jak sos kurkowo- śmietanowy- pycha!


placki ziemniaczane, sos kurkowy
Składniki:
na placki:
4-5 dużych ziemniaków
1 całe jajko
mąka
sól, pieprz, zioła suszone
olej do smażenia( u mnie Olej Kujawski 3 ziarna )

sos:
2- 3 garści oczyszczonych kurek
1 cebula
300 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka masła
pęczek pietruszki
2 łyżki otartego parmezanu
sól, pieprz







Sposób przygotowania:
Placki: Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać jajko, przyprawy i mąkę( ilość mąki zależna jest od tego, jak dużo wody mają w sobie ziemniaki) tak, by masa była lekko płynna, kleista i nie za sucha. Placki smażyć na głębokim( około 1 cm)mocno rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złocisty kolor. Próbowałam smażyć placki na suchej patelni albo małej ilości tłuszczu, ale niestety idealnie chrupiące i złociste wychodzą tylko gdy są dobrze wysmażone na dużej ilości tłuszczu.
sos: cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki- poddusić chwilę. następnie dodaćśmietankę i zredukować ją nieco na wolnym ogniu. na koniec dodać posiekaną pietruszkę, sól pieprz i parmezan dla podkręcenia smaku i zagęszczenia. Gotowe!

Smacznego:)

P.S. Moi drodzy! przypominam o trwającym konkursie! Wspaniałe nagrody czekają:) możecie sobie zrobić wakacyjne zdjęcie np. z wymienionym olejem, gdyż jest to produkt z godłem "Doceń polskie"


comercialTest

2 komentarze:

  1. Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    A te placuszki to musiał być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)