menu

Halibut na roszponce ze smażonymi kurkami

Dzisiaj i ryby i grzyby- istne szaleństwo i eksplozja smaków:) Czasami lubię sobie tak zaszaleć i  mam ochotę na tyle różności na raz:)

Składniki(na 2 porcje):
2 dzwonka halibuta
2-3 garści kurek
1 czerwona cebula
2 garści roszponki
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny

plus winegret z tego posta





Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Następnie skropić sokiem z 1/2 cytryny( jeśli owoc jest mało soczysty dodać sok z całej cytryny), natrzeć solą pieprzem i odrobiną ostrej papryki- odstawić do lodówki na godzinę.
Halibuta przesmażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć 1/2 pęczka pietruszki, polać oliwą i piec w piekarniku do momentu aż ryba się zetnie.
W międzyczasie przygotowujemy kurki: na roztopionym maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone i ewentualnie pokrojone grzyby i udusić(ok. 10 minut). Pod koniec duszenia dodać pozostały sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu- powstanie nam sosik cytrynowo-maślany. Na końcu doprawić grzyby solą i pieprzem.
Sałatę wymieszać z posiekaną pozostałą częścią pietruszki, polać winegretem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)