menu

Conchiglioni razowe pomidorowo-tuńczykowe zapiekane pod parmezanem

Kilka dni temu na moim blogu pojawił się KONKURS "Kocham wakacje" zorganizowany wraz z "Doceń polskie". Do wygrania są w nim między innymi  zestawy produktów posiadających godło "Doceń polskie". W moje ręce również trafiły produkty od Sponsorów do testowania. Dzisiaj postanowiłam wypróbować pierwszy z nich: Makaron żytni razowy Bartolini od PPH Tabit.
Jako, że jestem olbrzymią fanką wszelkich makaronów bardzo mnie ten produkt zainteresował.

Duże, ciemne muszle okazały się pyszne! I jak sądzę po składzie( mąka żytnia razowa typ 2000- z upraw ekologicznych, mielona na kamiennych żarnach, woda) i certyfikacie rolnictwa ekologicznego zapewne bardzo dobre dla mojego organizmu:)

Gdy tylko zobaczyłam te muszle od razu wiedziałam, że połączę je z jakimś pysznym, gęstym sosem i zapiekę. Tak powstało to danie:

Składniki( na 2 solidne porcje):
1/2 opakowania makaronu Bartolini
puszka pomidorów
puszka tuńczyka w sosie własnym
250ml mascarpone
duża czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
garść otartego parmezanu
sól, pieprz
oliwa z oliwek














Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w półplastry cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka, pomidory i mascarpone- chwilę podgotować, doprawić solą i pieprzem. Makaron umieścić w naczyniu do zapiekaia- polać sosem tak, by całkowicie był przykryty. Zapiekać w piekarniku do momentu aż makaron zmięknie. Pod koniec pieczenia posypać parmezanem i  poczekać aż ser się roztopi. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

7 komentarzy:

  1. Ależ to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, wygląda przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę tych muszli, gdzie kupiłaś? jeszcze lazania razowa mi się marzy.........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam do przetestowania- ale na stronie doceń polskie jest lista sklepów z dostępnością produktów:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)