menu

Plaster miodu

Dzisiaj moja wersja plastra miodu. Pamiętam, ze kiedyś widziałam ten odcinek, w którym Nigella zajadała te małe, złociste kąski. Jednak tak naprawdę do przygotowania mojej wersji skłoniły mnie te pyszności kupione w wersji sklepowej- jak by nie spojrzeć pyszne! Dlatego poszperałam tu i tam i postanowiłam zrobić swoją wersję( w oryginalnym przepisie zamiast miodu jest bodajże złoty syrop). A jak zrobić moją wersję:


plaster miodu Nigella


Składniki:
szklanka cukru
miód( w zależności od tego czy chcemy by plaster był bardziej karmelowy czy miodowy)od 1-4 łyżek płynnego miodu
płaska łyżeczka sody oczyszczonej





Sposób przygotowania:
Cukier i miód wymieszać w garnku(dobrze by był dość wysoki), ustawić na średni ogień żeby się powoli
rozpuszczało. trzeba uważać, żeby zawartość garnuszka się nie przypaliła- wystarczy od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Gdy uzyskamy płynną masę zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę intensywnie mieszając. Zawartość pod wpływem sody zacznie "rosnąć" (dlatego wyższy garnek mile widziany:) )Przelewamy masę do naczynia którego boków masa nie przyklei się ( ja wylałam na tackę wyłożoną folią spożywczą). Gdy masa całkowicie zastygnie wyciągamy z naczynia i łamiemy na kawałki. Opcjonalnie można polać czekoladą. Gotowe:)

Smacznego!
comercialTest

6 komentarzy:

  1. fajne! można użyć zwykłego, emaliowanego garnka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myslę, że każdy garnek da sobie z tym radę:) Jak zrobisz to daj znać proszę czy się udało:)

      Usuń
  2. Proste, tanie i niezwykle efektowne. ;) Zdecydowanie muszę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! a oprócz tego jeszcze smaczne:)

      Usuń
  3. O przypomniałaś mi, że kiedyś to robiłam tyle, że z przepisu Paula Merretta. Pyszne było, tylko mnie lekko twarde wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze nie wiem dlaczego mogło wyjść Ci twarde- moje takie raczej bardzo kruche były:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)