menu

Cake pops pierniczkowe

Bardzo lubie wszelkiego rodzaju małe, przesłodkie, cieszące oko słodkości. Typowym przykładem takiego deseru są cup cakes. Do niedawna były bezkonkurencyjne. Jednak od jakiegoś czasu "na salony" wkroczyły szturmem cake pops. Cake pops to nic innego jak "ciasteczkowe lizaki" udekorowane w fantazyjny, sposób. Mi osobiście taka forma ciasteczka bardzo się podoba:) Sądzę również, że doskonale sprawdzi się na małych i dużych imprezach, przyjęciach i wydarzeniach charakteryzujących się szwedzkim stołem gdzie każdy może "wyrwać" smakowity kąsek dla siebie:)
Generalnie w skład cake pops wchodzą ciasteczkowe wnętrze, jakaś forma lepkiej "nawierzchni" oraz dowolne elementy dekoracyjne:)
Z racji pory roku, okresu okołoświątecznego oraz mojej wielkiej miłości do wszystkiego co ma związek z piernikiem moja wersja cake pops to wersja pierniczkowa z polewą czekoladową i cukrową posypką w barwach Mikołaja:P Cake pops w moim wydaniu mają tak słodki smak, że wystarcza już jeden ciasteczkowy lizak by poczuć słodką moc:) Zatem do dzieła:





Składniki:
200g pierników bez nadzienia
100ml serka mascarpone
około 100g mielonych orzechów laskowych
tabliczka czekolady
odrobina mleka
cynamon, gałka muszkatołowa(po około 1 łyżeczce)
posypka





Sposób przygotowania:
Pierniczki, serek mascarpone, mielone orzechy cynamon i gałkę muszkatołową wrzucamy do robota
kuchennego i ucieramy na jednolitą masę. Masę formujemy w jednolitą kulę i umieszczamy w zamrażalniku na około 20 minut. W tym czasie czekoladę łamiemy na kostki, umieszczamy w kubku, zalewamy mlekiem i topimy w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę mieszamy, ewentualnie dolewamy mleka- powinna powstać niezbyt płynna, jednolita polewa. Zchłodzoną bazę cake pops dzielimy na małe porcje, formujemy kuleczki, patyczki zanurzamy końcówką w czekoladzie i wbijamy w kulkę. Kulki odkładamy na wyłożony folią płaski talerz i wkładamy na kolejne 20 minut do lodówki. Po chłodzeniu mamy gotową bazę do zdobienia. W moim przypadku moczyłam lizaczki w czekoladzie, a następnie posypywałam cukrowymi groszkami. Oczywiście dekoracja to kwestia naszej wyobraźni:) Udekorowane cake pops wbijałam w styropian do momentu zastygnięcia czekolady. Gotowe:)

Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
Słodki upominek
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Oj jak smacznie i szybko, pycha. Uwielbiam kupne pierniczki, w przeciwieństwie do domowych, ale cóż poradzę ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Daria Anna@ właśnie o to chodzi: ma być po prostu pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też niedawno robiłam:-) Pyszne Ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. judik@ pyszne ale baaardzo słodkie:) 2 to mój max co mogę zjeść:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)