menu

tarta z kremem z białej czekolady i granatem

Dzisiaj kolejna propozycja pysznego deseru. Kruche ciasto z kremem ze śmietanki i białej czekolady. Żeby przełamać słodycz czekolady do wykończenia tarty użyłam owoc granatu.


tarta z kremem z białej czekolady, tarta z białą czekoladą


Składniki:
kruche ciasto:
1 żółtko
łyżka cukru pudru 
125 g masła
175 g  mąki tortowej
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
krem:
500ml śmietanki 30%
2 tabliczki białej czekolady

duży owoc granatu
groch, fasola, orzechy- coś do obciążenia tarty
pergamin



 Sposób przygotowania:
Tarta: Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z
wanilią na kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto rozprowadzając je równo w formie. Przykrywamy pergaminem i obciążamy( ja obciążyłam blanszowanymi migdałami i dzięki temu fantastycznie się uprażyły:) ). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 20 minut w temperaturze 150stopni, po 15 minutach ściągamy pergamin z obciążeniem.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy dodając ją po trochu do czekolady.
Gdy tarta całkowicie wystygnie smarujemy ją równomiernie kremem i obsypujemy owocem granatu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, do momentu aż krem się nie zetnie. Gotowe:)

Smacznego!
comercialTest

18 komentarzy:

  1. cukrowa wróżka@ u mnie też wysoko w rankingu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś w jakiejś restauracji zamówiłam na deser podobną tartę. Wtedy zachwyciłam się tym połączeniem. Muszę skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow,
    ale pokusa!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo super, czuję, że biała czekolada świetnie się komponuje z granatem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy krem rzeczywiście się tak ścina, ze po przekrojeniu nie rozlewa się? nie trzeba tam dawać np mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozlewa się, ale najlepiej jeśli odstoi np. noc w lodówce do pełnego ścięcia czekolady :)

      Usuń
    2. super, dzisiaj robię, a jutro sprawdzam jak wyszło :)

      Usuń
    3. misialala.pl@ koniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało:)

      Usuń
  6. Ja jestem totalny laik, proszę o wyrozumiałość, ale co to jest "1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wiem,już wiem, ale mam inne pytanie:

      czy mogę użyć mąki tortowej ale pszennej? :)

      Usuń
    2. Niektóre produkty na rynku to cukier wanilINOWY czyli ze sztucznym aromatem wanilii.W przepisie jest cukier z prawdziwą wanilią czyli z naturalnym składnikiem, a nie syntetycznym:) mam nadzieje, że wyjaśniłam:)

      Usuń
    3. Tak, może być taka mąka:)

      Usuń
  7. Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłam, koleżanka przyniosła do pracy. doznania smakowe niesamowite

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)