menu

Jajko sadzone na grzance

Dzisiaj propozycja na śniadanie, które jest sycące, proste i smaczne. Poza tym można do wykonania tegoż dania wykorzystać bułkę z poprzedniego dnia i tym samym dać jej "nowe życie" :)


jajko sadzone na grzanceSkładniki(na jedną porcję):
1 bułka
2 jajka
2 plastry żółtego sera
kilka plasterków pomidora
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

















Sposób przygotowania:
Bułkę przekrawamy wzdłuż i obsmażamy obustronnie na maśle. Na tej samej patelni(jeśli jest dość duża można jednocześnie) sadzimy jajka-przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy białko się zetnie obracamy jajka na drugą stronę i smażymy jeszcze minutkę by zamknąć płynne żółtko w ściętym białku. Gdy bułka się zarumieni wykładamy ją na talerz i układamy na każdej części po jednym jajku i plasterku sera oraz pomidora. Jeśli chcemy by ser się nieco roztopił można włożyć go pomiędzy bułkę a jajko- ciepło rozpuści ser. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)