menu

Figi zapiekane z serem feta

Połączenie słodyczy dojrzałych fig i słonego sera feta jest doskonałe! Do tego dodatek tymianku, który składniki łączy w całość. Zarówno figi jak i ser feta kojarzą mi się z cudowną grecką kuchnią, którą bardzo lubię. A Grecja to dla mnie słońce, beztroska i wakacje więc myślę, że ten przepis przeniesie Was choć odrobinę w piękne miejsce:) To danie będzie idealną przekąską z dodatkiem świeżego pieczywa i lampką ulubionego wina.


pieczone figi z serem feta



Składniki:

100g sera feta
5-6 dojrzałych fig
kilka gałązek świeżego tymianku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
pieprz
sól
łyżka płynnego miodu




Sposób przygotowania:


Figi kroimy na krzyż od węższej części nie przecinając ich do końca. Figi  skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy odrobiną miodu i oliwy oraz doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Każdy owoc napełniamy pokruszonym serem i posypujemy listkami tymianku. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15minut. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)