menu

Waniliowe ciasto kukurydziane z kremem mascarpone

To ciasto powstało całkiem spontanicznie i trochę na zasadzie eksperymentu. Wyszło pyszne i na pewno powtórzę je jeszcze nie jeden raz. A do przygotowania potrzebujecie tak naprawdę tylko miski, łyżki no i piekarnika:) Do mojego ciasta dodałam mleko w proszku, które mi po prostu zostało i nie chciałam go zmarnować, ale jeśli nie lubicie jego smaku albo po prostu nie macie go w domu to zastąpcie mleko w proszku i wodę zwykłym mlekiem w nieco większej ilości niż podaję wodę (o około 30ml). W moim przypadku na wierzchu ciasta wylądowały orzechy pekan ale tu też możecie dokonać zmian- mogą być każde inne ulubione orzechy albo bakalie. Myślę, że sprawdzą się też świetnie ulubione owoce:)


ciasto waniliowe z kremem mascarpone


Składniki( na formę 18x24cm):

ciasto:
5 solidnych łyżek mąki kukurydzianej
5 solidnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 duże jajka
3 łyżki ekstraktu waniliowego
3 solidne łyżki mleka w proszku
100ml jogurtu naturalnego
50ml oleju
100ml wody
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
250g mascarpone
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

garść posiekanych orzechów pekan




Sposób przygotowania:


W misce mieszamy suche składniki ciasta. Następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut- aż lekko się zarumieni. Upieczone ciasto studzimy na kratce. W międzyczasie przygotowujemy krem: ubitą śmietankę łączymy dokładając ją porcjami do wymieszanego z cukrem pudrem mascarpone. Przygotowany krem równą warstwą wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta i całość posypujemy orzechami. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)