menu

Muffiny cynamonowe z czekoladą

To jest zdecydowanie wypiek dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Albo dla tych, którym zamarzy się szybki podwieczorek bez dużego zaangażowania. Będą też świetnym rozwiązaniem gdy zbliżają się spontaniczni Goście albo jako urozmaicenie dziecięcej śniadaniówki. Jednym słowem- muffiny dobre na wszystko:) W moim przepisie użyłam karobu ale z powodzeniem możesz zastąpić go kakao albo po prostu pominąć.


muffiny cynamonowe z czekoladą




Składniki (na 6 sztuk):

Szklanka mąki pszennej
100g czekolady gorzkiej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 łyżki karobu
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
1 jajko
150g jogurtu naturalnego
70ml oleju roślinnego
łyżka ekstraktu waniliowego




Sposób przygotowania:


Czekoladę siekamy na nieduże kawałki. W sporej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Dodajemy mokre składniki oraz posiekaną czekoladę do suchych składników i mieszamy do połączenia. Przygotowaną masę umieszczamy w papilotkach do muffinek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę stałą czytelniczką :)
    Wygląda na prawdę smakowicie, wypróbuję przepisu :)
    Kilkukrotnie robiłam podobne mufiny ale w takiej wersji z karobem jeszcze nie próbowałam :) Zapisuję przepis :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
    http://knedelka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)