menu

Piernik dojrzewający- pierwszy etap

Dla mnie Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie barszcz z uszkami i piernik <3 Cała reszta mogłaby nie istnieć, no może poza serniczkiem:) A najlepszy piernik to ten z dojrzewającego ciasta. Powinno ono leżakować z chłodnym miejscu od 3-6 tygodni więc to zdecydowanie ostatni moment by się zabrać za przygotowanie tego cuda:) To jak? Pieczemy razem piernik na święta?

piernik dojrzewający


Składniki:

500g mąki pszennej
150g masła
200g miodu naturalnego- u mnie gryczany
200g cukru
2 jajka
80ml mleka
3 łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli




Sposób przygotowania:


Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku i mieszając od czasu do czasu zagotowujemy. Odstawiamy masę do przestudzenia( nie musi być całkiem zimna). Do przestudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy robota kuchennego lub łyżką mieszamy składniki by dokładnie się połączyły a masa była gładka i jednolita. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w ceramicznym naczyniu, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 4 tygodnie do lodówki. Gotowe!



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)