menu

Podwójnie cytrynowe cupcakes

Choć za oknem wciąż zimno ale ja już czuję wiosnę i mam wielką ochotę na kolor! A że powoli zbliża się Wielkanoc przygotowałam dla Was podwójnie cytrynowe babeczki, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Cukrowo-czekoladowe jajeczka świetnie sprawdzą się jako dekoracja, jednak inny wariant sprawdzi się przy innej okazji- bo takie pyszne babeczki mogą pojawiać się u nas nie tylko z okazji świąt:)

cytrynowe babeczki

Składniki( na 6 sztuk):

babeczki:
szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki kefiru
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

krem:
250g serka mascarpone
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
żółty barwnik

dekoracja:
czekoladowo-cukrowe jajeczka
kolorowa posypka




Sposób przygotowania:


W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki ciasta w drugiej wszystkie mokre. Połączone składniki mieszamy razem, umieszczamy ciasto w papilotkach i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Upieczone babeczki studzimy. W międzyczasie ucieramy wszystkie składniki kremu na jednolitą, gładką masę i dekorujemy wierzch ostudzonych babeczek kremem przy pomocy rękawa cukierniczego oraz wykańczamy jajeczkami i posypką. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)