menu

Pieczone bakłażany z czosnkiem, pietruszką i granatem

Jeśli miałabym wybrać tylko jeden sposób i wyłącznie tak przygotowywać wszystkie warzywa to zdecydowanie tym sposobem byłoby pieczenie. Pieczone warzywa zyskują intensywnego smaku i głębszego aromatu dzięki pieczeniu. W moim piekarniku lądują często, a następnie po dodaniu kilku innych składników zwykle tworzą pyszną całość. Tym razem padło na bakłażany- poniżej to co z tego powstało:)


pieczone bakłażany


Składniki:

2 średniej wielkości bakłażany
1 główka czosnku
3-4 łyżki pestek granatu
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
sól
szczypta płatków chili
olej sezamowy




sposób przygotowania:


Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ od środka w kratkę. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem sezamowym. Następnie pomiędzy bakłażanami umieszczamy przeciętą główkę czosnku. Bakłażany posypujemy płatkami chili oraz solą. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczeone bakłażany podajemy z posiekaną pietruszką oraz pestkami granatu. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)