menu

Drożdżowe, kokosowe rollsy

Czy może być coś lepszego niż pachnąca kokosem, pełna jego smaku i niezwykle delikatna drożdżowa bułeczka? Tak! Ta sama bułeczka w towarzystwie kubka aromatycznej kawy <3 Dodatek cukru kokosowego do ciasta sprawia, że ma ono cudny, karmelowy kolor i jest niezwykle aromatyczne. A krem kokosowy to moje totalne odkrycie- smakuje jak totalne, kokosowe smakowe szaleństwo! Znajdziecie taki krem w sklepach z produktami eko/bio- uwierzcie, warto poszukać:)

drożdżowe, kokosowe rollsy


Składniki:

500g mąki pszennej
100g cukru kokosowego
200ml mleka
100g masła
8g drożdży instant
200g kremu kokosowego
5-6 łyżek cukru pudru



Sposób przygotowania:


Tefal Companion: W misie z mieszadłem umieszczamy mleko oraz masło: prędkość: 2 temperatura- 50stopni, czas 3 minuty. Wymieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania. Następnie dodajemy 70g cukru kokosowego, drożdże i przesianą mąkę- ustawiamy program pastry3. Wyrobione ciasto pozostawiamy w zamkniętej misie na około godzinę. W międzyczasie krem kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny blat o grubości 0,5cm. Smarujemy cały płynnym kremem kokosowym( zostawiamy około 1/3 musu do przygotowania lukru) i posypujemy pozostałym cukrem kokosowym- zwijamy delikatnie formując rulon. Kroimy go na kawałki o długości około 4cm i układamy pionowo, ściśle na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 30 minut. Z pozostałego kremu kokosowego, cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy lukier do dekoracji, smarujemy nim ostudzone rollsy.
Klasyczne przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem. Dodajemy do mąki, drożdży i cukru i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę- w ciepłe miejsce. Dalej postępujemy jak w opisie powyżej. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Cudowny karmelowy kolor! To pewnie zasługa cukru kokosowego , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! już przed pieczeniem ciasto miało piękny, karmelowy kolor<3

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)