menu

Pikantne domowe chipsy ziemniaczane- chipsy z fioletowych ziemniaków

Jeszcze kilka lat temu bardzo lubiłam chipsy. Od kilku lat jednak w zasadzie wcale nie jem- gdy byłam w ciąży totalnie mnie od nich odrzuciło. Jednak nadal lubię chrupiące przekąski wiec czasami przygotowuję domowe chipsy, które są zdecydowanie zdrowsze i niesamowicie smaczne.A dodatkowo mogę eksperymentować z ulubionymi przyprawami i bazą chipsów. Tym razem przygotowałam chipsy na bazie fioletowych ziemniaków, które niesamowicie wyglądają!

domowe chipsy ziemniaczane


Składniki:

około 500g fioletowych ziemniaków
łyżka oleju
sól morska
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka płatków chili




Sposób przygotowania:


Przy pomocy szatkownicy tniemy ziemniaki na cienkie plastry i umieszczamy w misce. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie tak by równo rozprowadził się na plastrach ziemniaków. Rozkładamy ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około godzinę- aż chipsy będą chrupiące. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. robiłam takie...na studiach :D bardzo ciekawie smakują te ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)