menu

Domowe lody z orzechów laskowych

Mam ostatnio niesamowicie intensywny czas w życiu! Dzieje się niesamowicie wiele, mnóstwo projektów, zmian i szalony pęd pozytywnych wydarzeń nie pozostawia wiele czasu na szaleństwa w kuchni. Staram się jednak jak tylko mogę umilać sobie czas domowymi smakołykami. Bez zastanowienia powitałam więc w mojej kuchni nowego pomocnika, który niesamowicie usprawnia pracę w kuchni i ma całe mnóstwo opcji, które ułatwiają i co najważniejsze przyspieszają pracę. Postaram się przybliżyć Wam możliwości tego niezwykle wielofunkcyjnego urządzenia. Poznajcie Tefal Companion, mojego nowego pomocnika. Co jakiś czas będę miała dla Was przepisy przygotowane z pomocą urządzenia, a jeśli chcecie poznać więcej ciekawych inspiracji i być na bieżąco z informacjami koniecznie śledźcie Gotuj z Tefal Companion na facebooku.

Na początek postanowiłam przygotować lody na bazie domowego masła z orzechów laskowych. Urządzenie jest niesamowite jeśli chodzi o mielenie i miksowanie nasion i orzechów- radzi sobie z tym niesamowicie szybko! A przygotowanie bazy do lodów i połączenie składników oraz ich podgrzanie to już zupełna łatwizna. W planach kolejne wariacje na temat lodów na bazie z różnych orzechów- na pewno zrobię moje ukochane pistacjowe.

domowe lody z orzechów laskowych


Składniki:

200ml mleka 3,2%
250ml śmietanki 30%
250g łuskanych orzechów laskowych
150g cukru
żółtka 2 dużych jajek
szczypta soli morskiej





Sposób przygotowania:


Masło z orzechów laskowych: orzechy laskowe umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni i pieczemy około 10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią i skórki na nich zaczną lekko pękać. Orzechy studzimy, obieramy z opieczonych skórek i umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem do kruszenia(wyrabiania), nakładamy koszyk do gotowania na parze by ograniczyć pojemnik i ustawiamy parametry: prędkość: 7 temperatura:30 stopni, czas:1,30min. Gdy orzechy zmielą się na pył przestawiamy prędkość na 12 i ustawiamy na 1,30- miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i na prędkości 12 miksujemy jeszcze 30 sekund.
W misie z mieszadłem umieszczamy mleko, śmietankę,cukier oraz żółtka. Ustawiamy: prędkość: 7, temperatura: 80 stopni, czas: 6 minut. Do masy dodajemy przygotowane masło orzechowe i miksujemy jeszcze przez 30 sekund. Bazę lodową przekładamy do pojemnika, studzimy i odkłądamy do zamrażarki na około 3 godziny.
Zamrożoną masę kroimy, umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem tnącym i miksujemy 30 sekund, prędkość 7- dzięki temu lody będą miały kremową konsystencję. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty! Przy bolącym gardle, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. oj tak! To pyszne lody i warto je zrobić:)

      Usuń
  3. Ostatnio zakochałam się w tym smaku lodów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo nie przepadałam za różnymi orzechowymi kombinacjami: pistacje, orzechy laskowe, włoskie itp. dopiero gdy zaczęłam robić te domowe, które smakują faktycznie orzechami a nie aromatami to pokochałam takie warianty smakowe:)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)