menu

Ziemniaki Hasselback

Trochę chrupiące, trochę kremowe- na pewno bardzo smaczne i aromatyczne! To idealna przekąska albo dodatek do innych dań. Ważne by jak najcieniej ponacinać ziemniaki- dzięki temu brzegi będą cudownie chrupiące! By naciąć na równą głębokość ziemniaki korzystam z dwóch drewnianych łyżek- na ich rączkach opieram ziemniaki i tnę ostrym, dużym nożem. Na koniec ulubione zioła, oliwa i pyszne ziemniaki gotowe!

ziemniaki Hasselback


Składniki:

kilka średniej wielkości ziemniaków
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
płatki chili
sól morska
pieprz
natka pietruszki




Sposób przygotowania:


Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy pozostawiając nieduży margines- tak by nie rozpadły się podczas pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu do zapiekania,polewamy oliwą i posypujemy listkami tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Przed podaniem doprawiamy solą, grubo zmielonym pieprzem, płatkami chili i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)