menu

Waniliowy budyń jaglany

Ciągle odkrywam kaszę jaglaną. Eksperymentuję, kombinuję i zachwycam się jej uniwersalnym charakterem. Mimo iż lubię ją w wytrawnym wydaniu wygrywa dla mnie w słodkich wariacjach. Jakiś czas temu pokazywałam jagielnik który był pyszny. Teraz czas na budyń jaglany, który można zjeść jako samodzielny deser z dodatkiem owoców  albo wykorzystać go do przygotowania czegoś pysznego o czym napiszę niebawem:) Mój budyń przygotowałam na mleku krowim, ale z powodzeniem możecie też użyć mleko kokosowe lub mleko owsiane albo inne ulubione roślinne mleko.


budyń jaglany



Składniki:

szklanka kaszy jaglanej
500ml mleka
100ml śmietanki kremówki (lub śmietany kokosowej)
3 łyżki miodu lipowego
łyżka ekstraktu waniliowego

borówki, maliny i jeżyny do podania




Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bardzo ciepłą wodą. Lekko podprażamy w garnku i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 15 minut. Kaszę studzimy przy pomocy blendera miksujemy z miodem, ekstraktem i śmietanką na gładki krem. By konsystencja była bardziej jedwabista można przetrzeć budyń na drobnym sitku. Podajemy budyń udekorowany owocami. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, z pewnością wypróbuję :) Z kaszy jaglanej można wyczarować mnóstwo pysznych dań, dlatego bardzo ją lubię :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)