menu

Pieczone bataty z ziołami, chili i limonką

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. A do tego bardzo uniwersalna- może stanowić przekąskę sama w sobie ( zjadłam ją na obiad z dodatkiem pomidorów koktajlowych skropionych oliwą, octem z odrobiną soli i pieprzu), może być bazą do zupy albo dodatkiem do mięsa. Bataty to bardzo uniwersalne warzywo i zachęcam do eksperymentowania z nim:)

bataty pieczone



Składniki:

500g batatów
2-3 gałązki tymianku
1-2 gałązki rozmarynu
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
sól morska gruboziarnista
grubo zmielony pieprz
sok z 1/2 limonki




Sposób przygotowania:


Bataty obieramy i kroimy wzdłuż na grube słupki. Układamy w formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy rozdrobnionym rozmarynem i tymiankiem oraz odrobiną soli- mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 200stopni piekarniku przez około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym chili, pieprzem, jeszcze odrobiną soli oraz skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy sposób na bataty to właśnie ich pieczenie. Gorąco polecam również dodać do nich czarnuszkę, są wtedy pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)