menu

Grillowane szaszłyki z łososia i ananasa z lekkim dresingiem

Czas rozpalać grille:) Czyli rozpoczynamy sezon na potrawy przygotowywane i jedzone na świeżym powietrzu. Nie ma chyba nic lepszego niż leniwe popołudnie z grillem, fajnymi ludźmi i dobrym jedzeniem:) Moja propozycja to wrzucić na ruszt trochę inną kombinację szaszłykową czyli łososia i ananasa, a do tego dresing i jest przepysznie:)


szaszłyki z łososia i ananasa

Składniki:

ok. 300g fileta z łososia
1/2 ananasa
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


dresing:
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki płatków chili
sól morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Łososia kroimy w możliwie równej wielkości kawałki. Mieszamy z sokiem z cytryny,solą i

Pasta kanapkowa z białej fasoli z anchois

Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła do kanapek. Zwykle to kilka składników, chwila pracy i kanapki odmienione. Tym razem zrobiłam pastę do kanapek na bazie białej fasoli. Do tego anchois i trochę przypraw i powstała pyszna pasta! A najbardziej podobało mi się w niej prócz smaku to, że miała idealną, gładką konsystencję, zupełnie jak masło:) Polecam gorąco!


pasta kanapkowa z fasoli i anchois

Składniki:

puszka białej fasoli
6 filecików anchois
1/2 łyżeczki płatków chilli
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. W kubku blendera umieszczamy wszystkie składniki i

Bezowe mini torciki z tymiankową bitą śmietaną i marakują

Ten deser jest moim zdaniem idealny jeśli chodzi o równowagę smaków. Słodka beza, śmietana podkręcona tymiankiem cytrynowym, który nadaje świeżości i orzeźwiająca marakuja- bosko! Do tego filiżanka kawy i mamy pomysł na świetne popołudnie:)


mini torcik bezowy

Składniki( na 3 torciki):

2 białka jaj
1/2 szklanki cukru pudru
szczypra soli
150ml śmietanki 30%
łyżeczka posiekanych listków tymianku cytrynowego
2 marakuje


Sposób przygotowania:

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie

Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, pistacjami i rzeżuchą

Pieczone buraki są moim zdaniem idealne w połączeniu z każdym rodzajem sera. Ich słodycz i głęboki smak wprost idealnie komponują się zarówno z wyrazistymi serami pleśniowymi, dojrzewającymi jak również z twarożkiem. A jeśli mamy twarożek kozi to już jest kompletny obłęd! Do tego rzeżucha i do pochrupania pistacje i mamy pyszną przekąskę:)


carpaccio z pieczonego buraka



Składniki (na 1 porcję):

1 duży upieczony burak
5 łyżeczek koziego kremowego twarożku
łyżka pistacji prażonych
łyżeczka rzeżuchy
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sło morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Buraka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na talerzu. Przy pomocy dwóch

Wiosenna pizza ze szparagami, camembertem i rzodkiewką

Wiosna! Wiosna! Czuć ją w powietrzu, widać wszędzie naokoło. A najbardziej lubię o tej porze roku pojawiające się każdego dnia nowe, świeże i sezonowe produkty:) Tą pizzą otwarty w moim domu został sezon (ach jaka szkoda, że taki krótki) na szparagi, które wprost uwielbiam:) Pizza była na cieniuteńkim, chrupiącym spodzie, pięknie wypieczona a na koniec dodałam jeszcze świeżą rzodkiewkę, która świetnie ją dopełniła. Jeśli tylko chcecie poczuć wiosnę to koniecznie wypróbujcie:)



pizza, przepis na pizzę



Składniki( na jedną wielką albo 2-3 mniejsze sztuki):

spód pizzy:
szklanka mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy

wierzch:
kilka zielonych szparagów
100ml śmietanki 30%
100g sera camembert
łyżeczka soli morskiej do pomidorów
kilka rzodkiewek



Sposób przygotowania:

Spód: w wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier- odstawiamy na około 15 minut. Mąkę łączymy z

Najprostsze pszenne bułki z sezamem do burgerów

Jaki jest najlepszy burger? Taki przygotowany od początku do końca w domu. A początek burgera, czy raczej jego podstawa to oczywiście chrupiąca, posypana sezamem bułka. Na blogu znajdziecie również wersję pełnoziarnistą bułek do burgerów, a dokładnie pełnoziarniste, ziołowe bułki do burgerów.

bułki do burgerów

Składniki:

1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej plus mąka do podsypywania
25g drożdży świeżych
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
łyżka sezamu



Sposób przygotowania:

W wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem- odstawiamy do momentu aż drożdże zaczną pracować.

Pesto rzeżuchowe

Pesto z rzeżuchy to świetna pasta, która sprawdzi się zarówno z makaronem, jako dodatek do mięsa, sałatki albo po prostu na grzance. Aromatyczne, wyraziste smaki i radosny, wiosenny kolor- wprost nie można się oprzeć:) Według mnie to również świetny dodatek do dań z grilla więc idealnie na zbliżające się majówkowe grillowanie:)




Składniki:

garść rzeżuchy
łyżka orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w kubku blendera i miksujemy aż uzyskamy pesto o jednolitej

Babka pomarańczowa

Ta babka podbiła moje serce! Jest lekko wilgotna, delikatna i ma pomarańczowy aromat. A do tego piękny żółty kolor. Idealnie zgrywa się z gęstym białym lukrem, który uwielbiam! Jeśli lubicie pomarańcze koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo babka jest świetna! A najlepsze, że wymaga bardzo mało pracy, a efekt jest świetny:)



babka pomarańczowa



Składniki:

400g mąki pszennej
200g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 duże jajka
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:
5 łyżek cukru pudru
łyżka ciepłej wody


Sposób przygotowania:

W robocie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, jednolity krem. Następnie

Jajka z chrzanem i rzeżuchą smażone na maśle

Te jajka to idealny pomysł dla osób, które lubią intensywne smaki. Jajka połączone z własnoręcznie tartym chrzanem i rzeżuchą na pewno się Wam spodobają. A do tego jeszcze lekko chrupiący wierzch jajek, który zawdzięczamy przesmażeniu jajek na maśle- pycha! Przygotowanie tego dania trwa kilka chwil, a na pewno jest tego warte:)


jajka smazone



Składniki:

4 jajka
łyżka majonezu
2 łyżki tartego chrzanu
łyżka posiekanej rzeżuchy
sól
pieprz
masło klarowane
3 łyżki bułki tartej



Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.  Następnie każde jajko przy pomocy ostrego noża i pewnym

Chrzan tarty

Najlepszy dodatek do białej kiełbasy? Bez wahania odpowiem: chrzan! A najlepszy jest taki przygotowany w domu, aromatyczny i bardzo pikantny ( wszelkie inne przy takim są totalnie lajtowe). Przygotowanie chrzanu w domu to totalny banał i zrobicie go z łatwością. Ważne by kupić świeży i jędrny korzeń- dzięki temu łatwo będzie się go tarło i będzie miał pożądany aromat.



chrzan tarty


Składniki:

250g korzeń chrzanu
łyżeczka drobnego cukru
łyżeczka soli morskiej
sok z 1 dużej cytryny
woda źródlana




Sposób przygotowania:

Chrzan obieramy cieniutko. Sok z cytryny mieszamy z solą i cukrem. Obrany korzeń chrzanu trzemy

Czekoladowy shake

Tak się składa, że dziś Dzień Czekolady! Mimo tego, że jestem strasznie pochłonięta małym domowym remontem musiałam uczcić jakoś to święto:) Przygotowałam więc szybki, mocno czekoladowy shake z waniliowymi lodami. Takim shakiem można idealnie wznieść toast w takim dniu jak dziś:)


shake czekoladowy




Składniki ( na dwie porcje):

200g czekoladowych groszków o zawartości kakao 60%
200ml mleka 2 %
200ml lodów waniliowych



Sposób przygotowania:

Groszki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z mlekiem mieszając dokładnie by powstał nam

Sernik nowojorski z lukrem fiołkowym

Sernik nowojorski to klasyka gatunku- kremowy, jedwabisty i delikatny w smaku. O tym, że serniki uwielbiam pisałam nie raz. Każda wariacja sernikowa to dla mnie strzał w dziesiątkę! A serniki dają tyle możliwości- różne rodzaje sera do wykorzystania, różne smaki, różne dodatki- nic tylko szaleć! Tym razem zaszalałam z lukrem- lukier jest fiołkowy, na bazie przecieru fiołkowego z własnoręcznie zebranych fiołeczków:) Jeszcze jest możliwość znaleźć te delikatne i pięknie pachnące kwiatki więc szybciutko podaję przepis:)






Składniki ( na okrągłą formę o średnicy 20cm):

masa serowa:
1000g serka śmietankowego ( np. philadelphia)
3 duże jajka
200g drobnego cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

spód:
100g miękkiego masła
250g ciastek owsianych (u mnie z dodatkiem sezamu)

lukier:
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki przecieru fiołkowego*


*przecier fiołkowy ( choć w sumie nie wiem czy tak mogę to nazwać) przygotowałam gotując ok. 300g fiołków z dodatkiem 150g drobnego cukru i sokiem z 1/2 cytryny. Gdy fiołki się lekko skurczyły a cukier całkowicie rozpuścił tworząc syrop całość przetarłam przez sitko. Przechowywałam w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.




Sposób przygotowania:

Spód: pokruszone ciastka łączymy z miękkim masłem- tak powstałą masą wyklejamy spód formy

Jajka z farszem z suszonych pomidorów i tymiankiem

Czy Wy również lubicie szaleć z farszami do jajek? Ja bardzo lubię! A że Wielkanoc tuż, tuż czas zabrać się za komponowanie menu. Poniżej znajdziecie szybki i prosty przepis na faszerowane jajka. W skład farszu wchodzą suszone pomidory oraz świeży tymianek- nadają jajkom charakteru i sprawiają, że przekąska jest bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbujcie:)


jajka faszerowane



Składniki:

4 jajka
2 łyżki majonezu
4 suszone pomidory z oleju
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie każde jajko przekrawamy

Red velvet cake czyli mój urodzinowy tort

Tak się składa, że 4 kwietnia przypadają moje urodziny:) Lubię ten dzień, bo mogę się dać porozpieszczać najbliższym i mogę rozpieszczać się sama- na przykład robiąc tort:). Red velvet to klasyka amerykańskiego cukiernictwa- mocno czerwone, o ciekawej fakturze i obowiązkowo z kremem na bazie serka philadelphia. Z tym ciastem miałam zawsze dylemat- wygląda bosko, ale jakoś nie przekonywał mnie dodatek sztucznego barwnika- jakoś za nimi nie przepadam. Próby farbowania burakiem niestety były totalną porażką. Z okazji urodzin postanowiłam zaszaleć i postawić na barwnik w proszku( a co tam! raz się żyje!:) )- wyszło idealnie:) A samo ciasto- jest świetne w smaku i pięknie zdobi stół:)



red velvet cake




Składniki:

200g miękkiego masła
szklanka drobnego cukru
łyżka domowego cukru waniliowego
3 duże jajka
szklanka mąki pszennej tortowej
szklanka kefiru
łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
solidna łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki soli morskiej

700g serka philadelphia
100g drobnego cukru
łyżeczka suszonej, zmielonej skórki z cytryny



Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym ucieramy masło, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę. Następnie

To Lubię! Czyli małe podsumowanie marca moim okiem:)

Jak ten miesiąc szybko zleciał!Nie mogę uwierzyć, że już mamy kwiecień! Czas więc na podsumowanie marca. Myślę, że marzec tak szybko mi uciekł ze względu na to, że sporo się w marcu działo:) Spełniło się też jedno z moich kuchennych marzeń:) Ewidentnie czuję wiosnę i mam wiele energii do działania i pozytywnie mi bardzo:)

Warsztaty, warsztaty



W tym miesiącu aż dwukrotnie byłam na warsztatach i muszę powiedzieć, że był to świetnie spędzony czas:) Było pysznie, inspirująco i bardzo kreatywnie:) Po pierwsze za sprawą warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim i jego świetną ekipą- możecie przeczytać o tym w relacji z warsztatów Kikkoman i Tabasco. A po drugie świetne warsztaty z Tomaszem Dekerem- o nich już niebawem na blogu:)
Warsztaty to zawsze fajna sprawa, zwłaszcza gdy temat jest ciekawy, a warsztaty mają fajną formę:)



                                     

Klopsiki drobiowe (z indyka) z ziołami i chili w sosie chrzanowym

To świetna obiadowa propozycja. Klopsiki są delikatne ale jednocześnie bardzo aromatyczne za sprawą mięty, tymianku i pietruszki oraz chili. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z mięsem. Przygotowanie klopsików jest szybkie i proste a wyglądają one, moim zdaniem, znacznie bardziej zachęcająco niż duże klopsy:) Jeśli lubicie delikatne mięso indyka i aromatyczne zioła to danie z pewnością się Wam spodoba:) Sos chrzanowy przygotowałam na bazie serka mascarpone i dzięki temu jest wybitnie kremowy.



klopsiki z indyka

Składniki:

500g mielonej piersi indyka
1/2 kajzerki (może być czerstwa)
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
150g serka mascarpone
150g chrzanu z żurawiną
100ml wody



Sposób przygotowania:

Kajzerkę dzielimy na kawałki i zalewamy mlekiem by zmiękła. Mięso łączymy z jajkiem,

Wyjadaczki na tropie- Chichot Cafe

Po raz kolejny ruszyłyśmy na poznańską Śródkę by tropić i odkrywać smaki i miejsca. Marysia zaproponowała Chichot Cafe, która jak się okazało mieści się dosłownie o kilka kroków od La Ruiny. Chętnie się zgodziłam, zwłaszcza gdy przyjrzałam się ich facebookowemu fanpage'owi. Zacznę może od początku:)