menu

Jesienna pizza z dyniowym puree i suszonymi pomidorami

Jesień to czas gromadzenia zapasów i karmienia oczu kolorami. Królową jesiennych smaków jest dla mnie dynia- pękata i intensywnie pomarańczowa. To też idealny czas na suszenie pomidorów. Połączenie słodkiej dyni i intensywnie ziołowych pomidorów świetnie się sprawdza połączone na pizzy. Do tego obowiązkowo ser. Tym razem połączyłam cheddar  i Almette z pomidorami dojrzewającymi na słońcu.





Składniki:

spód pizzy:
szklanka mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
 
300g dyni
1/2 opakowania serka Almette z pomidorami dojrzewającymi na słońcu
kilka pomidorów suszonych z oliwy
100g sera cheddar
kilka łyżek oliwy
1 papryczka chili
czerwona cebula
listki bazylii do podania
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Spód: w wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier- odstawiamy na około 15 minut. Mąkę łączymy z
solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę by wyrosło.
Dynię kroimy na nieduże kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą i posiekanym chili. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut- aż dynia będzie miękka. Gdy dynia przestygnie oddzielamy ją od skórki i rozgniatamy na jednolite puree- w razie potrzeby dodajemy nieco soli. 
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego cienki placek z brzegiem, smarujemy dyniowym puree, układamy warstwę pokrojonej w drobne plastry cebuli, pokrojone na kawałki pomidory suszone i małe porcje serka Almette ( najlepiej podzielić je przy pomocy małych łyżeczek). Na koniec pizzę posypujemy tartym cheddarem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stopni przez 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)