menu

Klopsiki drobiowe (z indyka) z ziołami i chili w sosie chrzanowym

To świetna obiadowa propozycja. Klopsiki są delikatne ale jednocześnie bardzo aromatyczne za sprawą mięty, tymianku i pietruszki oraz chili. Sos chrzanowy świetnie komponuje się z mięsem. Przygotowanie klopsików jest szybkie i proste a wyglądają one, moim zdaniem, znacznie bardziej zachęcająco niż duże klopsy:) Jeśli lubicie delikatne mięso indyka i aromatyczne zioła to danie z pewnością się Wam spodoba:) Sos chrzanowy przygotowałam na bazie serka mascarpone i dzięki temu jest wybitnie kremowy.



klopsiki z indyka

Składniki:

500g mielonej piersi indyka
1/2 kajzerki (może być czerstwa)
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
150g serka mascarpone
150g chrzanu z żurawiną
100ml wody



Sposób przygotowania:

Kajzerkę dzielimy na kawałki i zalewamy mlekiem by zmiękła. Mięso łączymy z jajkiem,
namoczoną kajzerką, pietruszką, tymiankiem, miętą oraz posiekaną drobno papryczką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość by masa stała się jednolita. Odkładamy mięso do lodówki na około godzinę. Następnie z mięsa formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu. W miseczce mieszamy chrzan, mascarpone oraz wodę, doprawiamy solą i pieprzem- zalewamy przesmażone mięso masą chrzanową. Dusimy klopsiki w sosie jeszcze przez kilkanaście minut. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)