menu

Pieczone buraki faszerowane szpinakiem, kindziukiem i serem

Jeśli o mnie chodzi buraki mogłyby występować w domowym menu bardzo często gdyż jestem ich wielką fanką. Lubię je pod każdą postacią, ale takie w pieczonym wydaniu mogłabym jeść nawet same,bez dodatków. Takie jak te poniżej będą doskonałą wprost przystawką. Ja wykorzystałam cheddar ale równie dobrze możecie użyć jakiegoś innego dość intensywnego sera.


faszerowane buraki przepis

Składniki:

6 niedużych, upieczonych wcześniej buraków
garść świeżych, młodych liści szpinaku
kilka plasterków kindziuka
ząbek czosnku
ok.50g sera (u mnie cheddar)
kilka gałązek tymianku
łyżeczka oliwy
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórek i wydrążamy. Szpinak drobno kroimy, kindziuka kroimy w kosteczkę, ser
kroimy w kosteczkę lub zcieramy na grubych oczkach tarki. Szpinak, kindziuk, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek, listkami tymianku, odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowanym farszem wypełniamy buraki. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. no, Doris, buraczki pierwsza klasa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię buraki, Twoje wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają wyśmienicie i do tego kindziuk jako składnik farszu. Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)