menu

Brownie z migdałami i solą morską

Co tu dużo mówić- wyszło doskonałe:). Tak pyszne, że zniknęło w kilka chwil. Czekolada podbita solą to jest magia! A zwłaszcza tak intensywna czekolada. A do tego migdały- pycha! Gwarantuję, że uzależnia, ale warto się skusić:).



brownie




Składniki (na formę 24x18):

35g czekolady 100% kakao
70g czekolady 90% kakao
150g cukru
2 duże jajka
100g mielonych migdałów
80g masła
łyżeczka soli morskiej


Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. W międzyczasie jajka, sól, cukier z dodatkiem

Sernik waniliowy z wiśniami

Sernik a do tego solidna warstwa wiśni- czy może być coś pyszniejszego? Dla mnie to jedno z lepszych zestawień! Sernik jest bardzo kremowy i intensywnie waniliowy- czyli dokładnie taki jak lubię:) Myślę, że zasmakuje każdemu miłośnikowi serników:)






Składniki(na tortownicę 20cm):

800g sera półtłustego twarogowego
3 żółtka z dużych jaj
100g cukru
miąższ z 1 sporej laski wanilii
100g ciasteczek owsianych
450g mrożonych wiśni bez pestek




Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym ucieramy żółtka, cukier( odkładamy ok 4 łyżki do wiśni) i ok 4-5 łyżek wody

Pasztet z kaczki z borowikami

Pasztet to doskonała przystawka albo przekąska, to obowiązkowy punkt świątecznego stołu w mojej rodzinie:) Pasztet idealny według mnie musi być odpowiednio wilgotny, o konsystencji dającej się lekko rozsmarować ale jednocześnie dość zwarty i przede wszystkim aromatyczny. A obowiązkowo do pasztetu jakiś dodatek w postaci konfitury z borówki albo żurawiny- pycha! Tym razem postawiłam na pasztet z kaczki z borowikami. Na blogu znajdziecie też prosty przepis na pasztet drobiowy i pasztet z gęsi z żurawiną. A jak jest u Was z pasztetami- mają swoje miejsce na świątecznym stole?






Składniki:

2 duże piersi kaczki
4 duże udka
400g wątróbki drobiowej
150g gęsiego smalcu
4-5 mrożonych borowików
2 duże jajka
duża czerwona cebula
2-3 marchewki
por
1/2 selera
2-3 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek suszony
cząber suszony
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sól morska




Sposób przygotowania:

W dużym garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, seler, por i pietruszkę oraz ziele

Udka kacze duszone w czerwonym winie i modra kapusta- test garnków Neoflam

Taki zestaw to u mnie ideał niedzielnego obiadu u mamy. Cudne połączenie prostoty i bogactwa smaków. A do tego modra kapusta kojarzy mi się z mamą, która przygotowuje ją najlepiej na świecie! Przepis jest maminy i mimo, że robię ją dokładnie według instrukcji to mamy smakuje jakoś tak wyjątkowo:) Do tego obowiązkowo drożdżowe pyzy ( czy też kluski na parze). Mniam!

A do przygotowania tego obiadowego szaleństwa wykorzystałam otrzymane niedawno garnki (a dokładnie rondel i płaski garnek) od Neoflam. Jak się spisały i co o nich myślę znajdziecie na końcu wpisu:)





Składniki:

3 udka z kaczki
4 szalotki
szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego majeranku
sól
pieprz


kapusta:
1/2 główki czerwonej kapusty
łyżka smalcu
ocet, sól, pieprz- dodajemy stopniowo, do smaku.



Sposób przygotowania:

Udka z kaczki myjemy, osuszamy i nadziewamy pod skórą majerankiem( całymi gałązkami, tak 2-3

Krajanka korzenna z pomarańczami

Taka krajanka to super alternatywa dla pracochłonnych i wymagających ciast. Jest kwintesencją mojego wyobrażenia o świętach- nie istnieją bez zapachu pomarańczy i piernika:). Może być miłym urozmaiceniem świątecznego stołu albo jeśli jesteście tak niecierpliwi jak ja miłym przedświątecznym wstępem:)



Wpis jest ostatnim już przygotowanym w ramach współpracy z Kasia moje ciasto. Po więcej inspirujących świątecznych przepisów zajrzyjcie na stronę Kasi.







Składniki( na formę 24x 18):

szklanka mąki pszennej
50g margaryny Kasia
1 nieduża marchewka
2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
1 duże jajko
3 łyżki syropu klonowego
1 duże lub 2 mniejsze pomarańcze
cukier puder do dekoracji




Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, miękką margarynę, przyprawę piernikową, syrop klonowy i startą na małych oczkach

Strucla z makiem

Strucla makowa to chyba podobnie jak piernik klasyka świątecznych słodkości. To ulubione ciasto mojej mamy. Ja mak lubię najbardziej w formie klusek z makiem, ale dobrą struclą nie pogardzę:) Ważne tylko jest dla mnie by masa makowa była aromatyczna, bogata w bakaliowe dodatki i nie za sucha. A że miałam taką super masę makową własnej produkcji to ze struclą poszło łatwo:P



strucla makowa, strucla z makiem




Składniki:

ok. 600g domowej masy makowej
300g mąki pszennej
50g drożdży
150ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 duże jajko
80g rozpuszczonego masła
szczypta soli

lukier:
8 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody


Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i sól, zalewamy mlekiem i 

Śledzie z korzennymi przyprawami

Kolejna propozycja śledziowa:) Tym razem coś dla wielbicieli pierniczków i śledzi;) A dokładnie śledzie z korzennymi przyprawami. Takie śledzie przygotowuje się bardzo szybko, a ich smak jest fantastyczny. A taka propozycja to kolejny dowód na to, że śledzie są doskonałe na tysiące sposobów:) Warto przygotować je choć dwa dni przed podaniem by nabrały odpowiedniego aromatu.


śledzie korzenne



Składniki:

250g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych)
200ml oleju lnianego
1 kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela nagielskiego
pieprz




Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy na wygodne, niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu łamiemy na kilka mniejszych

Limonkowo- cynamonowe choinki

Dzisiejsza propozycja przypadnie zapewne do gustu najmłodszym. To również świetny pomysł by zająć najmłodszych domowników gdy my jesteśmy w wirze przedświątecznych przygotowań i pozwolić im samodzielnie dekorować choinki. U mnie dekoracja to cukrowe groszki, ale choinki mogą być udekorowane według uznania najmłodszych:)

Wpis jest kolejnym przygotowanym w ramach współpracy z Kasia moje ciasto. Po więcej inspirujących świątecznych przepisów zajrzyjcie na stronę Kasi.




Składniki( na 6 dużych babeczek):

szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
50g margaryny Kasia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
30g cukru muscovado
100ml mleka

dekoracja:
6-7 łyżek cukru pudru
sok z 2 limonek
zielony barwnik ( u mnie w żelu)
cukrowe groszki



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz margaryny  mieszamy w misce. Margarynę roztapiamy, studzimy lekko i

Pikantna zupa-krem z pieczonych buraków z chilli

Myślę, że ta rozgrzewająca zupa to idealne danie w chłodne dni. A już na pewno przypadnie do gustu wielbicielom połączenia smaków słodkiego( tu od pieczonych buraków) i ostrego (płatki chilli). Według mnie taka zupa może też stać się alternatywą dla klasycznego barszczu wigilijnego u kogoś kto lubi niekonwencjonalne rozwiązania i wariacje na temat klasycznych dań. A wy co myślicie? Podalibyście taką zupę czy może wolicie klasyczne receptury?:)








Składniki:

400g pieczonych buraków
2 marchewki
por (jasna część)
2 korzenie pietruszki
ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól morska
gęsty jogurt naturalny do podania



Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekany por i posiekany ząbek czosnku oraz

Tartaletki z kapustą i grzybami

Przygotowując te pyszne tartaletki od razu pomyślałam, że mogą być świetną alternatywą do krokietów i wystąpić na wigilijnym stole jako dodatek do barszczyku. Delikatne kruche ciasto, intensywny kapuściano- grzybowy farsz- sami przyznajcie pasuje idealnie:) Pokusiłam się również o świąteczny akcent w postaci gwiazdkowej dekoracji na tartaletkach, bo chyba właśnie motyw gwiazdki najbardziej kojarzy mi się z magią świąt:)

Wpis powstał w ramach współpracy z MojeCiasto.pl czyli marką Kasia. Więcej ciekawych świątecznych inspiracji znajdziecie na stronie internetowej Kasi oraz na fb Kasi.










Składniki ( na 8 tartaletek):


kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
70g margaryny Kasia
1 żółtko
szczypta soli morskiej


farsz:
150g kiszonej kapusty
1 por (jasna część)
20g suszonych podgrzybków
łyżka masła klarowanego
pieprz



Sposób przygotowania:

Farsz: grzyby zalewamy około 200ml gorącej wody. Por siekamy drobno i przesmażamy na maśle.

Prosty przepis na pierniczki

Grudzień bez pierniczków to nie grudzień:) Zrobiłam pierniczki i nawet je polukrowałam- i to chyba dobry moment by przyznać przed samą sobą i przed światem, że niezbyt jestem uzdolniona w tej dziedzinie:P Ale najważniejsze by mieć z tego dużo radości i by pierniczki były smaczne:)




pierniczki, pierniki


Składniki:

250g mąki pszennej
100g miodu
50g masła
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
łyżeczka mielonej, suszonej skórki cytryny
łyżeczka kakao
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewany do miski i mieszamy z przyprawą piernikową i cytryną. Miód i masło topimy w

Śledzie w śmietanie

Ewidentnie ten rok należy u mnie do śledzia:) Był już śledź z żurawiną i sałatka śledziowa z burakami. Teraz przyszedł czas na śledzie w śmietanie- pyszotka:). Lubię bardzo gdy słny śledź jest przełamany jakąś słodyczą- tutaj nieoczywistą bo w postaci kwaśnego jabłka. Takie śledzie zawsze mmieszam dokładnie z innymi składnikami, ale wyślę, że z powodzeniem możnaby ułożyć je warstwowo.


śledź w śmietanie, jak zrobić śledzia w śmietanie



Składniki:

300g śledzi matiasów
1 kwaśne jabłko
200ml gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 pęczka koperku
2 szalotki
3 łyżki oleju lnianego
pieprz



Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy w nieduże kawałki. Jabłko bieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w

Domowa masa makowa z bakaliami

W planach mam coś pysznego z dużą ilością maku:) A dokładnie z dużą ilością masy makowej:) Najlepsza jest taka domowa, bo można dodać do niej dokładnie takie bakalie jakie lubimy i dozować cukier by dopasować go do naszego podniebienia. Mak można oczywiście mielić samemu, ja jednak mam sprawdzony mak mielony, który znacznie przyspiesza i ułatwia sprawę:) A z tak przygotowaną masą makową niestraszne nam świąteczne wypieki:) Do dzieła zatem.



masa makowa- jak zrobić?



Składniki:

200g mielonego maku
50g cukru
70g miodu
150g ulubionych bakalii ( u mnie po 50g suszonych śliwek, moreli i kandyzowanych owoców egzotycznych)
150ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
solidna łyżeczka przyprawy piernikowej
2 łyżki whisky



Sposób przygotowania:

Bakalie kroimy dość drobno. W rondelku umieszczamy pokrojone bakalie, miód, cukier, cukier

Pancakes piernikowe z prażonymi migdałami i miodem

Już nie mogłam się doczekać by wypróbować moją przyprawę piernikową- tak cudnie pachnie! Na pierwszy ogień poszły więc pancakes pierniczkowe, ale mam jeszcze kilka pomysłów:) A dzisiaj rusza domowa manufaktura pierniczków:) Do podania moich użyłam miodu spadziowego, jednak może być każdy inny Wasz ulubiony miodek:) A i jeszcze taka ciekawostka- wiecie dlaczego miód spadziowy tak rzadko można kupić? To dlatego, że spadź z której jest pozyskiwany nie występuje na drzewach każdego roku, więc jego zasoby są znacznie bardziej ograniczone niż innych. A teraz zapraszam na pancakes:)



pancakes- jak zrobić? przepis na pancakes




Składniki:

125g mąki pszennej
125g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
250ml mleka
łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
miód do podania- u mnie spadziowy



Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kukurydzianą, przyprawę piernikową oraz cukier waniliowy.

Domowa przyprawa piernikowa

Aż mi się w głowie kręci od tych wirujących w powietrzu zapachów! Kupiona w sklepie nigdy tak nie będzie pachnieć! Ale uczciwie powiem, że sporo z tym zachodu, a przynajmniej mi trochę zajęło przygotowanie przyprawy. A to głównie za sprawą cynamonu, który jest niemiłosiernie twardy. Całą resztę spokojnie utarłam w moździeżu a z cynamonem się ostro nakombinowałam- blender, moździeż aż w końcu wpadłam na pomysł z drobną tarką i się udało! Chciałam bowiem by przyprawa była bardzo drobna. Myślę, że całkiem niezły efekt dałoby zmielenie całości w młynku jednak nie mam takowego- ktoś z Was ma i robił taką metodą? Podzielcie się informacją czy warto inwestować?:)


domowa przyprawa piernikowa, przyprawa do pierników




Składniki:

4 kawałki kory cynamonu
1 nasiono muszkatołowca (gałka muszkatołowa)
5 ziaren pieprzu czarnego
nasionka z 3 owoców kardamonu
6 goździków
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki kolendry
łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytryny
5 ziaren ziela angielskiego




Sposób przygotowania:

Cynamon ucieramy na tarce z drobnymi oczkami i umieszczamy w moździeżu. Dodajemy pozostałe

Orange curd z goździkową nutką

Pomarańcze i goździki to dla mnie zapach zimy. A dokładnie rozgrzewki w ciepłym mieszkaniu gdy za oknem śnieg i mróz. Pomyślałam więc, że takie połączenie pomarańczy i goździków w curd musi być świetne- i się nie pomyliłam! Doskonały curd do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników albo do wyjadania łyżeczką:) Super pomysł na słodki prezent. A najzabawniejsze jest to, że 6 grudnia w zeszłym roku pokazywałam na blogu przepis na curd cytrynowy, ach jak ten czas szybko leci:)





Składniki:

120g cukru
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżka miękkiego masła



Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki( oprócz masła) i mieszamy dokładnie trzepaczką tak by całość się połączyła i umieszczamy na średnim ogniu. Mieszamy często by nie powstały grudki i curd się nie przypalił. Gdy zgęstnieje i nabierze szklistej struktury zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Gotowe!


Jeśli  chcemy by curd był tylko delikatnie goździkowy wyjmujemy goździki przed przełożeniem go do słoiczka.


Smacznego:)

Sernik z żurawiną i polewą z białej czekolady

Sernik! Był tak pyszny, że zjadłam prawie cały sama:) Ale jeśli połączyć białą czekoladę i żurawinę to wiadomo, że będzie pysznie:) Myślę, że ten sernik powtórzę na święta, bo to mi w tym roku przypada jego przygotowanie. Polecam i Wam:)


przepis na sernik



Składniki( na formę o średnicy 20cm):

500g sera twarogowego półtłustego
2 jajka
100g cukru
2 łyżki kaszy manny
150g herbatników
szczypta soli
150g suszonej żurawiny

100g białej czekolady
30ml śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka razem z cukrem i 3 łyżkami wody ucieramy w robocie

Wyjadaczki na tropie- Stragan Kawiarnia

Trochę czasu upłynęło od naszego ostatniego tropienia smaków, ale wcale nie rezygnujemy:) Mamy raczej apetyt na coraz to nowe , smakowite miejsca!

Tym razem miejsce wybrałyśmy wcześniej, a konkretnie Marysia zaproponowała: Stragan Kawiarnia. Lokalizacja w centrum Poznania, wstępny research na plus, nie pozostało nam nic innego jak iść i przekonać się na własnej skórze co i jak:)

Miejsce w nazwie ma kawiarnię i nie jest to rzecz jasna przypadek, gdyż można napić się tam różnistych kaw i to nie takich zwyczajnych, standardowych (choć i takie się znajdą) ale przede wszystkim takich z dripa. Jak dowiedziałyśmy się od stojącego za barem Właściciela to właśnie z miłości do kawy zrodził się pomysł na lokal- cenię sobie ogromnie takie działania, bo nie ma lepszych projektów niż te realizowane z pasji. Istny raj dla wielbicieli kawy, ale nie tylko oczywiście!









Do kawy jak najbardziej można wybrać sobie jakieś ciacho (ciacha przygotowane na miejscu oczywiście!). Urzekła mnie też możliwość zjedzenia na śniadanie granola z mlekiem ( wyglądało na mieszankę własną- co też na plus), bo chyba pierwszy raz się spotkałam z taką opcją śniadaniową w lokalu.





A! Kolejnym elementem na plus jest też sam lokal, a dokładnie jego wystrój-minimialistyczny, przyjemny i bardzo spójny. Można skupić się na piciu kawy, jedzeniu i rozmowie- nic nie rozprasza uwagi.





Teraz czas na najważniejsze, czyli jedzenie oczywiście:) a konkretnie na przybliżenie Wam tego co zjadłam i wypiłam. Zaczęło się od kawy- miły i znający się na rzeczy ( a przyynajmniej takie wrażenie odniosłam) Pan Właściciel drogą eliminacji pomógł mi wybrać kawę- drip. To oczywiście jeden ze specjałów kawowych lokalu. Co nieco o takich kawach słyszałam ( że mleko i cukier to ble i profanacja;) ) więc czekałam na magię aromatów. No i się doczekałam- kawa faktycznie aromatyczna, dość intensywna w smaku i nie płasko-gorzka, że tak to ujmę:). Nie wiem jednak czy to siła przyzwyczajeń czy po prostu niewyszukanego podniebienia ale chyba pozostanę przy kawie z mlekiem na taką decydując się od czasu do czasu:). Nie samą kawą jednak człowiek żyje- przyszedł czas na jakieś jedzenie- padło na burgery. Wybrałam burgera, którego nazwa od razu powiedziała mi jak bedzie;) Ostry, był całkiem pikantny i sympatycznie rozgrzewał moje podniebienie:) Dobre mięso i bułka wypiekana na miejscu- czego chcieć więcej:) No może jakieś grube frytasy mogłyby uzupełnić tego burgera i byłaby pełnia szczęścia. A do popicia jeszcze grejpfrutowe piwo- pyszne!





Czas na małe podsumowanie:


Obsługa (9):
Pan był miły, kompetentny, wiedział co i jak:) Widać, że kawa i dobre jedzenie  to coś co lubi robić:) 


Wystrój lokalu (8):
Jak już wspomniałam- bardzo przyjemny wystrój, bez zbędnych pierdół, konkretnie, miło i doskonale by móc cieszyć się kawą albo jedzeniem:)


Jedzenie (8):
Tu całkiem dobrze, a gdyby burger okraszony został kilkoma frytami byłoby wogóle świetnie! Na pewno to co zjadłam i wypiłam na tyle mnie zaciekawiło bym wpadła kolejny raz na małe co nieco:)


Ogólne wrażenie (8):
Lokal ciekawy, fajne lunchowe menu, kawa jakiej dotąd nie piłam i wygodny fotel:) Miejsce, które budzi pozytywne skojarzenia. A do tego granola:)


Realcja ceny-jakość (9):  
Jak dla mnie całkiem przyzwoicie- niewygurowane ceny za dobre jedzenie i kawę w ciekawym miejscu w centrum. To lubię!



Jak zapewne można się domyślić miejsce polecam. Na lunch, kawę ze znajomymi albo burgera i piwko. Warto się tam wybrać i przekonać osobiście:)

Oczywiście u Marysi znajdziecie jej relację z naszej wyprawy:)  




Makaron z sosem borowikowym

To, że lubię makarony pewnie wiecie:) To, że lubię grzyby pewnie też:) Nie mogłoby być więc inaczej niż tak by takie danie było jednym z moich faworytów:). Szybkie, aromatyczne i sycące- doskonałe! Teraz tym bardziej cieszę się ze sporego zapasu grzybów mrożonych, który zrobiłam jesienią, bo mogę to pyszne danie uskuteczniać co jakiś czas:)



makaron z sosem z borowików





Składniki:

2 porcje ulubionego makaronu ( u mnie tagliatelle)
200ml śmietanki 18%
250g mrożonych lub świeżych borowików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150ml białego, wytrawnego wina
solidna łyżka masła
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
czarny pieprz




Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrażamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i

Warstwowa sałatka śledziowa z burakami

Taka sałatka to świetny pomysł na sycącą przekąskę. Myślę, że super sprawdzi się też jako jedna z potraw na wigilijnym czy światecznym stole. Jej przygotowanie jest banalnie proste a smak doskonały. Równowaga przee wszystkim- słodycz pieczonego buraka doskonale przełamuje słone śledzie. Jest pyszna- polecam:)



warstwowa sałatka śledziowa



Składniki:

200g śledzi solonych
200g buraków
200g ziemniaków
100ml majonezu ( najlepiej własnej produkcji )
1 nieduża czerwona cebula
pieprz



Sposób przygotowania:

Śledzie namaczamy w sporej ilości wody by je nieco odsolić na kilka godzin. Ziemniaki gotujemy w