menu

Domowe pralinki cynamonowo-kardamonowe z migdałem

Zacznę od tego, że były pyszne! Tak pyszne, ze wciąż budziły moje obawy- na początku bałam się, że wyjem łyżką masę z garkna i nawet nie wyląduje w mini-papilotkach otulając migdały, następnie martwiłam się by mąż nie wyjadł chłodzących się pralinek z lodówki przed zrobieniem im zdjęć, a na koniec sama siebie upominałam robiąc zdjęcia, że mogę je pożreć ale dopiero za moment:) co tu dużo mówić idealne na poprawę nastroju i wprowadzenie cieplej atmosfery w chłodny jesienno-zimowy dzień:)


domowe czekoladki, domowe pralinki




Składniki (na 25 sztuk):

100g dobrej mlecznej czekolady
50ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
25 sztuk migdałów blanszowanych



Sposób przygotowania:

W rondelku z grubym dnem umieszczamy połamaną czekoladę, śmietankę oraz cynamon i

Wegetariańskie kotleciki z kalafiora

Nigdy nie ukrywałam faktu, że bardzo lubię mięso. Jednak taki kotlecik warzywny niczym nie ustępuje kotlecikowi z mięsa. A według Juniora nawet jest lepszy:) Nigdy nie widziałam mojego potomka pałaszującego z takim zapałem mięso z jakim zajadał kotleciki z kalafiora:) Jako urozmaicenia do kotlecików podałam czosnowy dip, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłoby się np. pesto.


kotleciki wegetariańskie z kalafiora


Składniki(na kilkanaście kotlecików):

1 średniej wielkości kalafior
duże jajko
około 1/2 szklanki mąki pszennej(ilość zależy od wielkości kalafiora)
1-2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy na półmiękko i studzimy. Ostudzony kalafior rozgniatamy tłuczkiem do

Tost z kurczakiem, serem blue i sosem barbecue

Skoro nie mogę jakoś  magicznie "przeskoczyć"nadchodzącej zimy to przynajmniej moje menu wzbogacam o dania i przekąski, które pozwalają choć na moment zapomnieć o chłodzie. Taki tost jest doskonałą przekąską po spacerze. szybko się go przygotowuje, a aromatyczne wnętrze od razu sprawia, że robi mi się cieplej:) koniecznie spróbujcie:)



tost z kurczakiem, grillowana kanapka z kurczakiem



Składniki( na 1 tosta):

2 kromki chleba tostowego
100g fileta z piersi kurczaka
1/2 małej czerwonej cebuli
kawałek sera z niebieską pleśnią
łyżeczka domowego sosu barbecue
pieprz cayene
słodka papryka
cząber
sól
pieprz
odrobina oleju



Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na rozgrzanej patelni z

"Janie, GOTUJĘ!" czyli konkurs z Janem Niezbędnym

Tym razem post nie będzie zawierał przepisu, nadal jednak pozostajemy w kulinarnych klimatach. A to za sprawą konkursu o kulinarnej tematyce, który organizuje marka Jan Niezbędny- "Janie, GOTUJĘ!". Tak się miło złożyło, że w doborowym towarzystwie Marysi z bloga Gruszka z Fartuszka i Pawła z Kuchni Słonia zasiadam w jury konkursu:)  Chciałabym więc serdecznie zaprosić Was do zgłaszania Waszych propozycji dań i wspólnej, kulinarnej zabawy:)





By wziąć udział w konkursie należy przygotować danie, które jest zgodne z tematem danego tygodnia- szczegółowe zasady konkursu dostępne sa oczywiście w konkursowej aplikacji. W związku z tym, że bardzo lubię kreatywne, pełne smaku małe dania w tym tygodniu tematem są przystawki i przekąski.

Na dobry początek przygotowałam też moją propozycję dania w tejże kategorii:) Jesteście ciekawi co wymyśliłam? To koniecznie zajrzyjcie na facebookową stronę marki Jan Niezbędny po przepis na moją przekąskową wariację:)


Z radością rozwieję również wasze wątpliwości i jeśli to bedzie możliwe posłużę kulinarną radą:) Zapraszam więc do kontaktu:)


Już nie mogę doczekać się Waszych konkursowych propozycji:)



D.






Owsianka w słoiku z konfiturą z dyni i marakui

Ta konfitura jest tak dobra, że musiałam wymyślić dla niej jakieś szczególne zastosowanie! Padło na słoikową owsiankę, która jest jak dla mnie genialnym wprost śniadaniowym wynalazkiem:). Mieszamy ulubione składniki wieczorem, a rano cieszymy się pysznym, leniwym śniadaniem:)






Składniki(na 2 porcje):

10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
200ml jogurtu naturalnego
100ml konfitury z dyni i marakui z wanilią
2 łyżki syropu klonowego



Sposób przygotowania:

Składniki dzielimy na dwie równe porcje i układamy w słoiczkach warstwami: na początek płatki

Cupcakes cytrynowe z pomarańczowo-cynamonowym frostingiem

Dogania mnie zima! Czuję, że zaraz przydzie i bedzie mi truć przez najbliższe miesiące:( Ach jak ja niecierpię zimna, zimy i braku słońca! Dlatego muszę, koniecznie muszę się pocieszać pysznościami:) Czekoladę podjadam notorycznie, a gdy już nie pomaga piekę takie cudeńka! Wam też polecam- działają cuda:)


cupcakes z frostingiem cynamonowo- pomarańczowym



Składniki( na 6 sztuk):

babeczki:
1 duże jajko
3 łyżki cukru
70g mąki
2 łyżeczki suszonej mielonej skórki cytrynowej
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oleju ryżowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki wody


frosting:
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka mielonego cynamonu
50ml świeżego soku z pomarańczy

do dekoracji:
skórka otarta z pomarańczy
cynamon mielony



Sposób przyotowania:

Babeczki: oddzielamy żółtko od białka. Do żółtka dodajemy wodę i cukier i ucieramy na jasny krem.

Krokiety z grzybami leśnymi

Nie ma to jak barszczyk czerwony z takim krokietem! Albo sam krokiet:) Ja mogłabym takie krokiety spożywać w ilościach hurtowych, gdyby nie to, że są tak bardzo sycące. Dlatego dla mnie dwa solidnej wielkości krokiety załatwiają kwestię obiadu. Pyszne są nie ma co- nic tylko zrobić:)



krokiety z grzybami, krokiety na wigilię, przepis na krokiety


Składniki (na 6-8 krokietów- w zależności od wielkości naleśnika):

farsz:
400g mrożonych podgrzybków
50g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
70g masła klarowanego
sól morska
pieprz
rozmaryn suszony- płaska łyżka

ciasto:
600ml mleka
250g mąki
1 duże jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli

do panierowania:
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz

masło klarowane do smażenia



Sposób przygotowania:

Farsz: rozmrazamy podgrzybki i kroimy je na nieduże kawałki. Podgrzybki suszone zalewamy

Konfitura z dyni i marakui z wanilią

Ta konfitura chodziła za mną bardzo długo. Bardzo długo też zbierałam się do kupienia marakui. Kiedy już udało mi się zebrać wszystkie składniki od razu zabrałam się do pracy. Jej efekty poniżej- co tu dużo mówić jest słonecznie i bardzo pysznie:)








Składniki:

450g dyni
3 marakuje
miąższ z 1 małej laski wanilii
2 łyżki brązowego cukru




Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostkę i dusimy z dodatkiem cukru na małym ogniu aż się rozpadnie i będzie miała

Śledzie z żurawiną, czerwoną cebulką i olejem

Ten przepis zachwyci wszystkich amatorów śledzi. Osobiście zaliczam się do nich i śledzie lubię chyba pod każdą postacią. Do śledzi najlepszy jest moim zdaniem olej lniany, który komponuje się ze śledziami doskonale. Takie śledzie najlepiej smakują gdy odczekają dzień czy dwa w lodówce i smaki się przenikną, jednak ja jestem niecierpliwa i wyjadam niemalże zaraz po złożeniu składników- też smakuje świetnie:)



śledź z żurawiną, śledź w oleju z żurawiną i cebulką,



Składniki:

400g fileta śledziowego( jeśli jest bardzo słony można go odmoczyć)
1 nieduża czerwona cebula
50g suszonej żurawiny
pieprz
olej lniany




Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na półplasterki. Układamy składniki w słoiku lub misce

Sos karmelowy z wanilią

Co tu dużo mówić- taki karmelowy sos i to z wanilią w dodatku jest doskonały do wszystkiego:) Naleśniki, gofry, owoce, bita śmietana czy sernik- to nie może się nie udać! Choć dla mnie może być tylko on i łyżeczka i też będzie doskonale:) A przygotowanie takiego sosu to kilka chwil, które naprawdę warto poświęcić:)



sos karmelowy,




Składniki:

100g cukru
miąższ z 1 laski wanilii
150ml śmietanki 18%
5 łyżek wody




Sposób przygotowania:

W rondelku wmieszczamy cukier i wodę i rozpuszczamy na wolnym ogniu poruszając garnkiem od

Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem

Po prostu wiedziałam, że tak będzie! Lato ledwo się skończyło a ja już za nim tęsknię. Za kolorowymi warzywami, owocami, za słońcem i za wakacyjnymi smakami. Na pocieszenie zrobiłam sobie taką pyszną sałatkę.  Smaki świetnie ze sobą grają, a sałatka jest świetna! Lekka, kolorowa, pyszna- idealna!





sałatka z grilllowanym serem halloumi




Składniki( na 1 porcję):

Garść rukoli
3-4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki ziaren granatu
100g sera halloumi
kilka krążków czerwonej cebuli
sól morska
sok z cytryny
pieprz
oliwa aromatyzowana pepperoncino




Sposób przygotowania:

Rukolę mieszamy z pokrojoną w półplasterki cebulą. W międzyczasie smażymy ser pokrojony w

Waniliowe kruche ciasteczka z mini lentilkami

Lentilki to jedno z moich słodkich wspomnień z dzieciństwa. Kolorowe, słodkie- takie małe dziecięce skarby. Tym razem lentilki posłużyły jako urozmaicenie i dekoracja kruchych ciasteczek:) Kolorowe, wesołe ciasteczka według mnie świetnie nadają się na słodki upominek dla łasucha.


kruche waniliowe ciasteczka

Składniki:

szklanka mąki
1 żółtko z dużego jajka
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
100 g masła
mini lentilki

Sposób przygotowania:

Mąkę, żółtko, cukier i masło zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto nie chce się dokładnie

Boczniaki panierowane, smażone

To chyba najbardziej klasyczny sposób na boczniaki. Po prostu panierujemy je i smażymy jak  kotlety schabowe. Jeśli chodzi o panierowanie grzybów ( robię tak też z kaniami) zawsze panieruję je w mące gdyż dla mnie taka panierka jest najpyszniejsza- delikatn, lekko chrupiąca i nie przytłacza smaku grzyba. Ale można panierować też w bułce tartej jeśli ktoś lubi bardziej intensywną panierkę.




boczniaki smażone w panierce




Składniki:

5-6 boczniaków
4-5 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
sól
pieprz
masło klarowane




Sposób przygotowania:

W dwóch miseczkach umieszczamy mąkę i jajko. Do jajka dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy 

Wegetariański gulasz z boczniaków

Dostałam całkiem pokaźną ilość boczniaków, więc część z nich postanowiłam spożytkować w takim oto pysznym gulaszu. To szybkie, aromatyczne i sycące danie. Gulasz z boczniaków to świetna, moim zdaniem, propozycja dania dla osób, które nie jedzą mięsa. Boczniaki bowiem świetnie sprawdzają się tutaj jako bazowy składnik. Danie można podać z pieczywem, ryżem, kaszą czy jakimś innym, ulubionym dodatkiem- dla mnie jest doskonałe po prostu, solo:)


gulasz wegetariański, gulasz z boczniaków

Składniki:

500g boczniaków
1 marchewka
1 mała cukinia
1 biała cebula
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml domowego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
łyżeczka papryki szegedi
pieprz cayenne do smaku
sól morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę szegedi. Następnie dodajemy

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami ewidentnie kojarzy mi się z wigilijnym stołem. Jednak danie to samo w sobie doskonale sprawdzi się też jako dodatek do mięs albo pierogów. Można też potraktować taką kapustę jako farsz np. do naleśników i tez będzie pysznie. Podstawą przy tym daniu jest kapusta- koniecznie dobrej jakości, nie za kwaśna i nie za delikatna.


kapusta z grzybami, kapusta na wigilię, dania na boże narodzenie


Składniki:

500g kapusty kiszonej
100g suszonych grzybów leśnych( borowiki i podgrzybki)
1 cebula
łyżka oleju
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego jałowca
łyżeczka suszonego cząbru
sól morska
czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Grzyby zalać 500ml bardzo gorącej wody i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie grzyby

Banoffee na biszkoptowym spodzie

Proste, szybkie i bardzo pyszne. Takie ciacho to ideał na jesienne smutki i szarość za oknem. Wielka porcja tego cuda i jest o niebo piękniej:) Klasycznie banoffee jest jeszcze prostsze, bo na spodzie z ciasteczek, ale ja miałam ochotę na delikatną biszkoptową bazę. Nie chciałam jednak by warstwa biszkoptu zdominowała całą smakowitą resztę więc zmniejszyłam standardowe proporcje i upiekłam biszkopt w foremce do wypieku tarty o duże średnicy- tak powstał mi cieniutki płat biszkoptowy.



banoffee, ciasto z bananami, banany i kajmak




Składniki( na ciasto o średnicy 30 cm):

biszkopt:
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
25g masła
łyżeczka domowego ukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

400g kajmaku
350ml śmietanki 30%
4 spore banany
łyżeczka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
2-3 kosteczki czekolady mlecznej



Sposób przygotowania:

Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych naczyniach odpowiednio

Domowe grube frytki

Jeśli chodzi o frytki to według mnie ludzie dzielą się na tych którzy lubią takie długaśne i strasznie cienkie i na tych dla których najlepsze są takie grubo ciosane:) Ewidentnie należę do grupy drugiej.  Grube frytki to jest coś:) Idealnie pasują do burgerów, ale świetnie radzą sobie również solo, no może z odrobiną keczupu:) Jakie frytki lubicie najbardziej?



domowe frytki do burgerów, frytki domowe, grube frytki




Składniki( na 2 porcje):

400g ziemniaków z dużą zawartością skrobii
około 1 litr oleju roślinnego
sól




Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, przekrawamy każdy wzdłóż na pół i z każdej połówki wykrawamy

Pasztet z gęsi z żurawiną i borowikami

Przyszła jesień, zrobiło się szaro i ponuro. Czas więc najwyższy by zmajstrować jakiś pasztet! Pasztety definitywnie kojarzą mi się z takim jesienno- zimowym czasem. Najpierw gotowanie miesa, duszenie wątróbki, a później jeszcze pieczenie- to idealne zajęcia na chłodne dni:) Nie wyobrażam sobie, że robię pasztet latem:) A ten pasztet dodatkowo bardzo w trendach, że tak powiem, bo z gęsi, czyli świętomarcińskiego smakołyku:) Pasztet jest bardzo aromatyczny, delikatny i ma odpowiednią konsystencję- nie jest ani za miekki ani za twardy.



pasztet z gęsi z borowikami i żurawiną,pasztet z gęsiny




Składniki:

2 duże piersi gęsi( ze skórą)
2 duże udka z gęsi
400g wątróbki drobiowej
150ml smalcu z gęsi
2 czerwone cebule
2 średniej wielkości marchewki
1/2 selera
2 średniej wielkości korzenie pietruszki
garść suszonych borowików
100g suszonej żurawiny
100ml mleka
2 duże jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki soli morskiej z rozmarynem
2 łyżki rozmarynu suszonego
4 łyżki majeranku suszonego
2 łyżki cząbru suszonego
pieprz czarny
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego




Sposób przygotowania:

Udka i piersi  gotujemy razem z obranymi warzywami( marchewką, selerem i pietruszką)oraz liśćmi

Domowy budyń czekoladowy

Taki domowy budyń to doskonały deser! Ja najbardziej lubię budyń na ciepło, od razu po ugotowaniu, ale i zimnym nie pogardzę:) Deser idealny na jesienne chłody i wszechobecną szarość. A przy okazji obalam mit, że domowy budyń so dużo pracy- nic bardziej mylnego- jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle czasu co budyniu z paczki. Do dzieła zatem!:)






Składniki( na 2 spore porcje):

450ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru




Sposób przygotowania:

W rondelku mieszamy cukier, cukier waniliowy i około 400ml mleka. W oddzielnym naczyniu( np.