menu

Sałatka z brukselki z serem blue

Brukselka i szpinak to ponoć dwie największe zmory z czasów szkolnej stołówki. Ponoć, bo w mojej pamięci szpinak( który uwielbiam) w szkolnym menu jakoś się nie zapisał, a brukselkę pamiętam z zupy jarzynowej. A dzisiaj wariacja na temat brukselkowych listków, bo kto powiedział, że brukselka tylko w całości:) Taka sałatka to doskonały pomysł na przekąskę.


sałatka z brukselki, sałatka z liści brukselki





Składniki(na 1 porcję):

100g brukselki
1/2 czerwonej cebuli
50g sera blue
sól morska (najlepiej w młynku)
pieprz czarny
oliwa z oliwek rozmarynowa
ocet balsamiczny


Sposób przygotowania:

Brukselkę rozdzielamy na listki. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją( jak np. na makaron) i

Domowy sos barbecue

Sos barbecue jak dla mnie ma same zalety- jest bardzo aromatyczny, pasuje do wielu mięsnych wariacji i do tego można łatwo zrobić go w domu. Fajne jest też to, że można go całkiem długo przechowywać w lodówce- bez problemu wytrzymał u mnie kilka długich tygodni:) A domowy burger z dodatkiem takiego sosu jest po prostu boski. Koniecznie wypróbujcie:)



domowy sos barbecue




Składniki:

1 średniej wielkości czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki łagodnego keczupu dobrej jakości
4 łyżki musztardy miodowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne



Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy na nim bardzo drobno posiekaną  cebulę oraz posiekane

Pierogi z aromatycznym farszem z ogonów wołowych

W końcu udało mi się kupić ogony wołowe i przygotować te pierogi. Planowałam zrobienie ich od kiedy podczas warsztatów inaugurujących Akademię Kulinarnego Poznania miałam okazję gotować kalmary faszerowane właśnie mięsem z ogonów wołowych. Dominik Brodziak, szef kuchni w poznańskim Platinum opowiedział nam wtedy nieco o tym jak takie ogony ugotować by były aromatyczne i pyszne. Ogony są dosyć wymagające jeśli chodzi o czas- u mnie ugotowanie ich trwało kilka godzin by uzyskać odpowiednią  konsystencję. Warto jednak trochę poczekać, bo taki farsz smakuje świetnie!




pierogi z farszem z ogonów wołowych




Składniki( na około 30 pierogów):

ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju

farsz:
1 kg ogonów wołowych
2 marchewki
1 cebula
1/2 małego selera
1 mały korzeń pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
łyżka majeranku
pieprz
sól morska
olej do smażenia


do podania:
50g masła
2 łyżki bułki tartej
kilka gałązek świeżego lubczyku




Sposób przygotowania:

Zaczynamy od farszu gdyż wymaga trochę czasu. W garnku z grubym dnem rozprowadzamy

Makaron zapiekany z serem i śmietanką

Co zrobić z makaronem, którego ugotowaliśmy za dużo? To danie jest idealnym rozwiązaniem takiego problemu:) Szybkie, sycące i bardzo smaczne! Ja zwykle dodaję ser z niebieska pleśnią, bo lubię jego intensywny smak. Można go jednak zastąpić innym, delikatniejszym w smaku serem żółtym i doprawić ziołami- też będzie pysznie:)



makaron z serem, makaron zapiekany z serem





Składniki(na porcję):

150g ugotowanego makaronu (najlepiej sprawdza się drobny makaron)
50g sera typu blue
100ml śmietanki 18%
czarny grubo mielony pieprz
sól morska



Sposób przygotowania:

Makaron mieszamy z pokruszonym serem i umieszczamy w kokilce. W osobnym naczyniu

Kiełbaski z warzywami pieczone z porto

To świetna propozycja dania dla wielbicieli wielu smaków na talerzu. Mamy tu kiełbaski, porto, dużo przypraw i warzywa. A wszystko to przygotowane raz, dwa w jednym naczyniu przy pomocy piekarnika. Do tego polecam dodać jasne, delikatne pieczywo i mamy pyszną ucztę! Oczywiście lampka wina też będzie miłym dodatkiem:)



kiełbaski w porto, pieczone kiełbaski




Składniki:

500g małych kiełbasek polskich surowych
200ml porto
3 pomidory malinowe
2 -3 marchewki pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżeczka majeranku suszonego
sól morska
czarny pieprz
szczypta płatków chilli




Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę pokrojoną w piórka oraz połowę marchewek. Na

Wyjadaczki na tropie- Pysna Chalupa

Dzisiaj będzie o gotowaniu z innej perspektywy. Ale zacznę może od początku:) Pomyslałam sobie, że fajnie byłoby zobaczyć co w moim mieście piszczy w gastronomii. Pomyślałam, że fajnie byłoby  wytropić gdzie można zjeść smacznie, gdzie można zjeść w ciekawym otoczeniu, a gdzie lepiej nie wpadać po raz kolejny. Pomyślałam, że jeszcze ciekawiej byłoby gdybym nie robiła tego sama- wiadomo razem zawsze raźniej, milej i opinie mogą być różne. Od razu wiedziałam z kim ruszyć w miasto! Marysia znana Wam być może jako Gruszka z Fartuszka to będzie właściwa osoba na właściwym miejscu, pomyślałam:) Marysi na szczęście pomysł się spodobał i już wspólnie ustaliłyśmy co i jak. Tak powstał nowy cykl na naszych blogach- Wyjadaczki na tropie.
O co chodzi? Co jakiś czas bedziemy ruszać w miasto w poszukiwaniu dobrego smaku. Będziemy wpadać do knajpek i oceniać to co zjemy, wypijemy i zobaczymy. Następnie na naszych blogach będą pojawiać się nasze niezależne, subiektywne opinie o odwiedzonym miejscu:)

To tyle słowem wstępu. Zapraszam teraz na naszą pierwszą, debiutancką wyprawę.


Założenie było takie, że korzystając z resztek jesiennego ciepła i słońca nie zaplanujemy miejsca tylko spacerując wtropimy jakieś miejsce, które nas zainteresuje na tyle byśmy zatrzymały się na dłuższą chwilę. Pysna Chalupa przy poznańskim Starym Rynku- taki był nasz wybór.





Nazwa od razu nasunęła mi myśl o pysznej kuchni czeskiej ( zwłaszcza, że i pisana po czesku) i dobrym piwie, więc jak najbardziej byłam za:)

Kakao z cynamonem, wanilią, goździkami i piankami marshmallow

Sezon rozgrzewających napojów uważam za otwarty:) Inauguracja odbyła się pod szyldem kakaowym. Ale to taka wersja kakao "na bogato", z różnymi aromatycznymi dodatkami i słodkimi piankami. Takie kakao idealnie rozgrzewa i do tego świetnie poprawia humor:)A przygotowanie go to tylko kilka chwil- nie pozostaje nic innego jak tylko się skusić:)



Kakao z piankami marshmallow, kakao- jak przygotować?



Składniki( na jedną dużą porcję):

450 ml mleka
50 ml wody mineralnej
2-3 goździki
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki kakao ciemnego
łyżeczka miodu
kilka pianek marshmallow



Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy kakao, miód, goździki oraz ziarenka z wanilii i pozostałą laskę, cynamon-

Pikantny chleb z peperoncino

Dwa dni temu był Światowy Dzień Chleba. Upiekłam więc taki pikantny chlebek by świętować:) Chlebek jest pikantny, ma wyraźny smak i charakter i jak dla mnie można jeść go właściwie tylko z masłem i jest pycha! Nie ma to jak domowe pieczywo!



Drożdżowy chleb pszenny z peperoncino



Składniki:

2 szklanki maki pszennej
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
czubata łyżeczka wymieszanych przypraw:
peperoncino, pieprz, bazylia, suszony czosnek




Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże- odstawiamy pod przykryciem na

Kruche ciasteczka z dyniowym oczkiem

Dynia przeplata się u mnie z grzybami- oznacza to, że jesień w pełni:) A te ciasteczka to bardzo proste cudeńka, które mają "oczko" z puree z dyni, które jest tak dobre, że mogłabym jeść je tak po prostu- łyżeczką. Idealne na leniwe popołudnie z książką albo jako dodatek do drugiego śniadania na wynos. Naprawdę warto się pokusić o zrobienie ich:)



kruche ciasteczka z dynią. dyniowe kruche ciasteczka





Składniki( na 16 ciasteczek):

kruche ciasto:
szklanka mąki pszennej
1 żółtko
100g masła
1/3 szklanki cukru

puree z dyni:
200g dyni
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta soli morskiej

cukier puder do dekoracji



Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut- do miękkości. Studzimy

Ravioli z borowikami

Grzyby nadal u mnie rządzą i nie nudzą mi się:) Zwłaszcza takie pyszne jak borowiki. Trudno powiedzieć czy jeszcze w tym roku jakieś uda mi się zdobyć, ale w razie czego mam jeszcze przecież sporą porcję grzybów mrożonych:) Tym razem ravioli z borowikami.  Borowiki to bardzo aromatyczne grzyby, a przesmażone na maśle z porem stają się doskonałym farszem. Nic więcej prócz masła i pietruszki nie potrzeba by było to danie doskonałe:)



ravioli z borowikami, ravioli z prawdziwkami, pierogi z grzybami





Składniki(na 2 spore porcje):

ciasto:
szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko


farsz:
500g borowików
por- jasna część
2 łyżki masła
sól
pieprz


do podania:
masło
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz



Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz: drobno posiekany por szklimy na maśle. Następnie dodajemy

Tartaletki z borowikami zapiekane serem kozim zagrodowym

Grzyby, grzyby- to w tym roku niekończąca się opowieść:) Mnie to osobiście bardzo cieszy, bo mogę jeść je na milion sposobów. Takie tartaletki to świetna przekąska albo dodatek do jakiejś lekkiej zupy.
Taka tartaletka to moc smaków i aromatów zamkniętych w pigułce. Jesli uda Wam się jeszcze znaleźć borowiki to wypróbujcie koniecznie. Ja użyłam sera koziego, zagrodowego dojrzewającego pół roku, ale myślę że nie musimy być tak dokładni- jeśli macie jakiś inny kozi ser to myślę, że też sprawdzi się dobrze.


tartaletki z borowikami



Składniki(na 8 tartaletek):

kruche ciasto:
1/2 szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
szczypta soli morskiej


farsz:
300g borowików
1 szalotka
100ml śmietanki 18%
70g sera koziego dojrzewającego
łyżka masła
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Ciasto ucierane z dynią i cynamonem

Dynia jest taka uniwersalna! Doskonała do dań wytrawnych, przekąsek i do deserów. Tym razem padło na ciasto ucierane z dynią. A jeśli dynia w cieście to musi towarzyszyć jej cynamon i nuta kardamonu. Pyszne jest- mówię Wam:) Doskonałe by umilać jesienne popołudnia wraz z książką i kubkiem herbaty.



ciasto ucierane z dynią, ciasto z dynią



Składniki(na tortownicę 24cm średnicy):

szklanka utartej na grubych oczkach dyni
2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
200g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego



Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem na puszystą masę- powinna być jasna i lekka.

Soczewica z chorizo i pomidorami

to właśnie jesień kojarzy mi się z daniami jednogarnkowymi. Wrzucamy różne składniki do garnka, dodajemy różne aromatyczne przyprawy i czekamy z kubkiem herbaty mieszając zawartość garnka od czasu do czasu. A w nagrodę za cierpliwość powstaje aromatyczne i sycące danie, które doskonale gra solo i z dodatkami- ryżem, makaronem czy pieczywem.


soczewica czerwona, co z soczewicy czerwonej, soczewica z chorizo



Składniki:
200g czerwonej soczewicy
150g chorizo
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
350ml domowego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
szklanka wody mineralnej
łyżka świeżych listków bazylii greckiej
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Siekamy cebulę i czosnek i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone dość drobno chorizo i smażymy całość przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i ponownie przesmażamy przez chwilę. Teraz czas na soczewicę- dodajemy ją do garnka razem z wodą i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut- mieszając od czasu do czasu.. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii. Gotowe!



Smacznego:)

Tartaletki z karmelizowanym kumkwatem i kremem marshmallow

Pyszne te tartaletki nie da się ukryć:) Myślę, że jeszcze nie raz pojawią się na moim stole. Kruche, kremowe, cytrusowe niebo po prostu! Wydawać by się mogło, ze są bardzo pracochłonne, ale tak nie jest, więc tym bardziej warto się na nie skusić:) Kumkwat świetnie swą kwaskowością przełamuje się ze słodyczą marshmallow.



tartaletki z kumkwatem, co zrobić z kumkwatu




Składniki(na 8-9 tartaletek o średnicy 5cm):

kruche ciasto:
1/2 szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
łyżeczka cukru z wanilią (domowy cukier z wanilią)

krem marshmallow:
70ml mleka
120g pianek marshmallow

karmelizowany kumkwat:
150g kumkwatów
łyżka masła
100ml marsali




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię sopżywczą

Sos grzybowy ze śmietanką i rozmarynem

Grzybobrania- zdecydowanie lubię:) Ewidentnie wyzwala się we mnie instynkt łowcy (albo raczej zbieracza:) ) gdy biegam po lesie w kaloszach, z koszykiem i poluję na te wszystkie cudowne grzyby:) W tym roku jestem bardzo zadowolona z tego co dał mi las i udało mi się wyczarować- były  marynowane podgrzybki, jajecznica z maślakami i udało mi się zamrozić całkiem sporo borowików( jak mrozić grzyby leśne). A dzisiaj dzielę się jeszcze sosem grzybowo- śmietanowym z mieszanymi leśnymi grzybami czyli podgrzybkami, koźlarzami i borowikami- pycha! Dla mnie ten sos to idealny dodatek do drożdżowych pyz albo makaronu.


sos grzybowy, sos z grzybów leśnych, sos z borowików, podgrzybków




Składniki:

500g mieszanych, oczyszczonych grzybów leśnych( borowiki, podgrzybki i koźlarze)
1średniej wielkości por( jasna cześć)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
300ml bulionu( drobiowy lub warzywny)
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
150ml śmietanki 18%
pieprz
sól



 

Sposób przygotowania:

Na początku siekamy drobno cebulę, czosnek i por. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy

Jesienna zupa warzywna z dynią i imbirem

Dynia, dynia znowu dynia! Tym razem w pysznej, rozgrzewającej i pełnej słońca zupie. Zwykle dynię przygotowuję w formie kremu. Tym razem jest to jednak wersja z warzywami w kawałkach. Specjalnie padło na neutralne, lekko słodkawe warzywa by jeszcze intensywniej czuć było imbir, który doskonale rozgrzewa!
A jeśli macie ochotę na krem z dyni to zapraszam po przepis do wpisu: krem z dyni :)



zupa z dyni, zupa z dynią, zupa dyniowa





Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
500g dyni
2-3 ziemniaki
kolba kukurydzy
1 spora czerwona cebula
kawałek imbiru ok. 3-4 cm
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz

Domowe chipsy z dyni

Dyniowe szaleństwo trwa! Tym razem padło na dyniowe chipsy. Przyznaję się bez bicia, że kiedyś bardzo chipsy lubiłam. Jednak od czasu gdy zaszłam w ciażę sam ich zapach odrzucał mnie na odległość kilometra! Mimo, że o ciąży już dawno zapomniałam wstręt do chipsów( a raczej zdaje się do cudów w ich składzie) pozostał. Chipsy lubię za dwie kwestie- po pierwsze są doskonałą przekąską, a po drugie uwielbiam ich chrupkość! Co więc mogłam zrobić innego niż zrobić swoje własne, pyszne, chrupiące i zdrowe chipsy:) Polecam je gorąco, a może raczej chrupiąco;)


domowe chipsy, chipsy z dyni, chipsy dyniowe




Składniki(na porcję):

około 150g dyni bez skórki
zioła prowansalskie
sól morska
oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

Przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy dynię na plasterki. Wykładamy ciasno dyniowe chipsy na

Jak mrozić grzyby leśne

W tym roku grzybowe szaleństwo trwa w związku z tym postanowiłam napisać kilka słów o tym jak mrożę grzyby.  Tym samym odpowiadam w pierwszym zdaniu na pytanie czy wogóle można je mrozić- jak najbardziej tak! Myślę, ze najprościej będzie opisać całość w punktach.






Jajecznica z maślakami

Grzybowo, grzybowo mi! Takie pyszności sprawiają, że jesień jest dla mnie nieco bardziej znośna. Nie ma chyba nic lepszego w jesieni niż piękny, chłodny poranek(wczesny!) spędzony na leśnych łowach i taka jajecznica z upolowanymi cudnymi maślakami:) A w razie gdyby do koszyka wpadło Wam kilka kurek to polecam też wersję z kurkami- jajecznica z kurkami:)



jajecznica z maślakami, jajecznica z grzybami leśnymi




Składniki( na 2 porcje):

około 10 średniej wielkości maślaków
6 jajek
1 cebula
pęczek szczypiorku
łyżka masła
sól morska
pieprz czarny(świeżo mielony)




Sposób przygotowania:

Na patelni topimy masło i szklimy na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy