menu

Podgrzybki marynowane

Było grzybobranie! Całkiem sporo różnych grzybów znaleźliśmy w związku z tym pojawi się kilka grzybowych wariacji:) Nie wiem jak Wy, ale ja grzyby uwielbiam zarówno zbierać jak i jeść:) Tym bardziej cieszę się, że pogoda w tym roku sprzyja zbieraniu leśnych cudowności:) A wracając do bohaterów dzisiejszego posta- myślę sobie, że oprócz bycia doskonałą zakąską świetnie wpasują się jako element domowego sosu tatarskiego:)



podgrzybki marynowane, grzyby w occie



Składniki( na 2 słoiczki):

ok. 700g malutkich podgrzybków( przed czyszczeniem)
1 mała cebula
1/2 łyżeczki gorczycy białej
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki octu
łyżka soli





Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy w  osolonej wodzie( nie mineralnej). W

Gruszki w syropie z przyprawami korzennymi

Deser na ciepło- doskonały na jesienne dni! Taki pachnący, aromatyczny i pełen rozgrzewających nut i smaków. Wyobraźcie sobie takie cudo czekające na was po powrocie z jesiennego spaceru- brzmi dobrze, prawda? A jeśli nie czeka to też nie jest źle bo z przyjemnością się taki deser przygotowuje:)


gruszka w syropie, gruszka w syropie korzennym



Składniki(na 2 porcje):

2 gruszki
laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 łyżki brązowego cukru
200ml wody


Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy owoce na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Do garnka

Sernik jesienny z czeko-śliwką i figami

Miałam figi, miałam czeko- śliwkowe powidła i wielką ochotę na sernik- oto i jest:) Dużo pyszności, smaków i wiele poziomów słodkości- idealnie! Z resztą wszystko co zestawione z sernikiem jest dla mnie strzałem w dyszkę- po prostu uwielbiam serniki wszelkiej maści:) Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że jeśli z wszystkich ciast miałabym wybrać tylko jedno, które będę jeść do końca moich dni to byłby to właśnie sernik:) A jakie ciasto jest waszym ulubieńcem?


sernik domowy, sernik z figami, sernik z figą

Składniki( na tortownicę 20cm średnicy):

100g ciasteczek pełnoziarnistych
5 łyżecz czeko-śliwki
500g sera półtłustego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
2-3 figi
cukier puder




Sposób przygotowania:

W robocie ukręcamy z żółtek i cukru oraz 3 łyżek wody kogel mogel. Następnie dodajemy ser oraz

Ravioli z pieczona dynią, kumpiakiem i grana padano

Doskonałe, słoneczne ravioli- idealne na jesień! Dynia pieczona z ziołami i oliwą jest świetną bazą farszu zarówno do ravioli ak i innych pierogów- ważne tylko by wybrać taką, która po upieczeniu będzie miękka ale i zwarta, nie wodnista. Charakteru farszowi dodaje kumpiak, a wszystko razem zcala grana padano. Muszę też Wam powiedzieć, że taki farsz ma świetna konsystencję do ravioli- bez problemu można formować z niego zgrabne porcyjki do faszerowania:) Nie ma na co czekać- do dzieła!



ravioli, pieczona dynia, kumpiak, domowe ravioli




Składniki( na 2 solidne porcje):

ciasto:
szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko


farsz:
300g dyni
50g kumpiaku
4 łyżki startego grana padano
oliwa
sól morska
suszony tymianek
kilka gałązek świeżego tymianku

do podania:
70g masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku




Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na nieduże kawałki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

Bułeczki faszerowane figą i serem blue

Od zakupu kilku fig zaczął się pomysł na te bułeczki- gdy miałam już figi reszta składników "sama się dobrała". Dodatek miodu, tymianku, sera i chili sprawia, ze byłeczki są eksplozją smaków, które idealnie ze soba grają:) Muszę przyznać, że farsz był tak pyszny samodzielnie, że obawiałam się, że zjem go zanim ciasto wyrośnie:) Jakoś jednak dałam radę i bułeczki mogą przed Wami zadebiutować:) Jeśli tylko będziecie mogli koniecznie je wypróbujcie, bo są boskie!



domowe pieczywo, bułeczki z figą, serem blue i ziołami



Składniki ( na 5 sporych bułeczek ):

szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli morskiej
łyzeczka cukru

farsz:
100g sera blue
2 figi
łyżka miodu
kilka gałązek tymianku
solidna szczypta płatków chilli
sól morska
pieprz 




Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15

Gulasz wieprzowy z szynki

Był już gulasz wołowy i drobiowy najwyższy więc czas by podać wam przepis na gulasz z mięsa wieprzowego. Taki gulasz to doskonała rozgrzewka po jesiennym spacerze! Jest bardzo aromtyczny i łatwo dobrać do niego dodatki- świetny zarówno z kaszą, pieczywem czy ziemniakami. A, że jesień już się powoli rozgościła to koniecznie musicie wypróbować:)



gulasz wieprzowy, gulasz z wieprzowiny, gulasz z szynki wieprzowej




Składniki:

800g szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 duże pomidory malinowe
4 szalotki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
100ml Marsali
kilka gałązek świeżego majeranku
łyżka suszonego cząbru
2 liście laurowe
łyżka suszonej słodkiej papryki szegedi
łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól morska
oliwa





Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki, nacieramy solą i oddzielonymi od gałązek listkami

Zupa-krem z brokuła

Sezon na rozgrzewające zupy oficjalnie uważam za otwarty! Gdy szaro, buro i ponuro, a do tego pada deszcz nie ma nic lepszego niż porcja gorącej zupy. Zupy najbardziej lubię w formie kremu, czyli tak jak w wypadku tej brokułowej propozycji. Zupa ma głęboki smak gdyż przygotowałam ją na bulionie( na takie okazje gdy dopada mnie ochota na zupę mam zawsze zamrożoną porcję bulionu). Nie ma co- koniecznie musicie ją wypróbować, zwłaszcza, że przygotowuje się ją błyskawicznie.





Składniki:

1 litr bulionu
średni brokół
3 średniej wielkości ziemniaki
1 por( biała część)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
100ml śmietanki 18%
oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, czosnek i por. Nastepnie dodajemy podzielone na części brokuły

Tort bardzo czekoladowy

Od jakiegoś czasu chodził za mną taki torcik- mega czekoladowy, mega słodki i bardzo pyszny. Jkoś jednak się nie mogłam zebrać i go przygotować- za kazdym razem coś stawało mi na drodze- a to było za gorąco na tort z kremem, a to zapomniałam kupić mascarpone. W ońcu jednak siły zebrane, pełna mobilizacja i poniżej możecie podziwiać moje czekoladowe dzieło!






Składniki (na tortownicę 19cm średnicy):

 biszkopt:
1/3 szklanki mąki tortowej
2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej
2 spore jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki wody mineralnej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
250g masccarpone
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady( min. 70% cacao)
łyżka masła

kilka łyżek czeko-śliwki do przełożenia( mogą być też zwykłe powidła śliwkowe)
 2-3 łyżki amaretto do ponczowania biszkoptu




Sposób przygotowania:

biszkopt: oddzielamy białka od żółtek- białka wkładamy do miseczki a żółtka do misy robota. Do

Szarlotka z gruszek z anyżową nutą

Właściwie nie wiem czy szarlotka to dobre słowo:) Szarlotka kojarzy się z jabłkami, a w tym pysznym ciachu ani jednego jabłuszka:) Nie mniej jednak pyszne jest szalenie, a do tego przygotowuje się błyskawicznie. Myślę, że każdy kto lubi gruszki zakocha się w tej kombinacji podobnie jak ja:) A do tego nuta anyżu- świetnie pasuje z gruszką- jeśli nie znacie tego połączenia koniecznie wypróbujcie:)




szarlotka, szarlotka z gruszkami, szarlotka na kruchym spodzie




Składniki( na formę o średnicy 20cm):

5 średnio dojrzałych gruszek
szklanka mąki
120g masła
2 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka ziaren anyżu




Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy i zcieramy na grubych oczkach tarki. Ziarna anyżu ucieramy w moździerzu. Gruszki

Domowy koncentrat pomidorowy

Domowy koncentrat z pomidorów- przyznajcie sami chyba nie ma nic lepszego! Na pewno jest inny niż koncentrat, który można kupić w sklepie- ma inną, rzadszą konsystencję i super pomidorowy smak. Taki koncentrat to idealna baza do sosów, zup i innych pomidorowych cudowności:) Przyznam szczerze, że trochę z tym roboty, ale taki domowy koncentratwart jest każdej poświęconej minuty.

koncentrat pomidorowy,



Składniki( na około 2,5l koncentratu):

5kg dojrzałych pomidorów lima
4-5 łyżek oleju ( dodałam takiego od suszonych pomidorów)



Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy

Domowy twaróg

Na facebooku pokazywałam Wam ostatnio moje odkrycie- mlekomat:) Tak się tym mlekiem ucieszyłam, że postanowiłam zrobić domowy twaróg:) Chociaż byłam sceptyczna, bo to był mój debiut to efekt był genialny:) Szkoda tylko, że tak mało tego seka wychodzi:) Następnym razem będę musiała z kilkakrotnie powiększonej ilości mleka zrobić:) Zachęcam do zdobywania dobrego mleka, które ma sporo wspólnego z krową i zrobienia tego cuda w domu:)



domowy twaróg, domowy biały ser



 Skladniki(na około 100g sera):

1 litr mleka krowiego, świeżego, o zawartości tłuszczu powyżej 4%

do podania:
sól, świeże zioła lub inne ulubione dodatki


Sposób przygotowania:

Mleko najpierw musimy zsiąść. Odstawiamy je więc w dość szerokim naczyniu( by powierzchnia

Focaccia rozmarynowo-tymiankowa z grubą solą morską

Mam tak, że często przeżywam krótkie i intensywne fascynacje jakimiś produktami, warzywami albo jakąś kategorią jedzenia. Wiosną przechodziłam fazę wielkiej frajdy z pieczenia domowego pieczywa. Kiedy jednak przyszło gorące, pełne słońca, owoców i lemoniady lato jakoś odeszłam od takich wypieków- odpalanie piekarnika ograniczałam do minimum by móc wysiedzieć w mieszkaniu:). Teraz chyba fala fascynacji pieczywem własnego wypieku powraca razem z nadchodzącą jesienią- zaczynam od focacci, która wyszła nieziemska! Idealnie puszysta, smaczna i do tego taka piękna! A do tego wygniatanie ciasta na pieczywo i przemiana jaka zachodzi w jego konsystencji podczas wyrabiania daje wiele radości:)




Focaccia, focaccia z rozmarynem i solą morską, domowe pieczywo



 Składniki:

25g drożdży
czubata szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej drobnej
1 ząbek czosnku
łyżka igiełek rozmarynu
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka grubej soli morskiej


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru - odstawiamy na około 10-15 minut. W

Pizza z boczkiem, pieczarkami i oliwkami

Uwielbiam pizzę! Musi jednak spełniać kilka warunków bym mogła cieszyć się nią w pełni. Po pierwsze ciasto- obowiązkowo cieniutkie i z chrupiącym rantem. Po drugie sos pomidorowy- najlepszy od zera robiony samodzielnie. Po trzecie dodatki- nie za dużo, nie za mało by nie ginęły w tłumie i dobrze razem grały. No i na koniec ser- koniecznie sporo i dobrej jakości. Gdy te warunki są spełnione jestem bardzo z pizzy zadowolona:) Taka była moim zdaniem ta, więc z radością dzielę się przepisem:) A jaką pizzę Wy lubicie najbardziej?


przepis na pizzę, domowa pizza, pyszna pizza



Składniki:

spód:
1/2 szklanki ciepłej wody
25g drożdży
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy

sos pomidorowy:
około 800g mieszanych pomidorów( malinowe, lima)
łyżeczka przyprawy pesto peperoncino(mogą być też po prostu ulubione suszone zioła i sól)
2 łyżki oliwy

ponadto:
3-4 pieczarki
100g boczku wędzonego
1 mała czerwona cebula
10 oliwek zielonych
150g żółtego sera




Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sosu: w garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pomidory pokrojone na spore

Danie, które zaskoczy każdego

Dzisiejszy przepis jest zaskakujący. Danie zarówno w formie, sposobie wykonania jak i liście składników powala horyzonty największych smakoszy! Myślę, że zaskoczy każdego, kto choć odrobinę interesuje się kulinariami. Nie będę trzymać Was już dłużej w niepewności dlatego- do dzieła!






Składniki:
szklanka niczego
100g nic
po szczypcie niczego i niczego
garść ulubionych nic i niczego
1 sporej wielkości nic

do dekoracji:
odrobina niczego










Sposób przygotowania:
W sporej miseczce łączymy szlankę niczego z szczyptą niczego i niczego oraz jednym nic. Miskę wraz z zawartością odstawiamy na bok by smaki się przeniknęły- dzięki temu smak dania nabiera wyrazu. W osobnym naczyniu mieszamy 100g nic oraz po garści nic i niczego. Zawartość pierwszej miski przekładamy na talerz i w podobnej proporcji dodajemy zawartość drugiej miski. Dekorujemy przed podaniem odrobiną niczego. Gotowe!






To właśnie tak wygląda codziennie posiłek ponad 160 000 polskich dzieci









A teraz zupełnie poważnie.... Dokładnie takie "posiłki" otrzymuje każdego dnia ponad 160 000 polskich dzieci.

Podziel się Posiłkiem to ogólnopolski program społeczny, którego celem jest walka z niedożywieniem wśród dzieci, zainicjowany i prowadzony przez firmę Danone.
W ciągu 10 lat działań programu udało się wydać blisko 13mln posiłków dzieciom niedożywionym.
Organizator programu trzyma ręke na pulsie i kontynuuje swoje działania- nadal z problemem niedożywienia boryka się aż 162 000 dzieci w szkołach podstawowych.
By pomóc dzieciom wystarczy niewiele- kupić w okresie od września do końca października 2013 jogurty Danone oznaczone logo programu czyli Talerzykiem.

Pomaganie jest takie proste!








Owsianka w słoiku: malinowo-miodowa

Taka owsianka to tak naprawdę kilka chwil przygotowań wieczorem by mieć świetne pierwsze albo drugie śniadanie( przygotowanie w słoiku ułatwia zabranie owsianki ze sobą do pracy albo szkoły). Ale najlepsze jest to, że możemy kombinować w nieskończoność z dodatkami i tworzyć mieszanki dodatków na wiele sposobów. Bazowymi składnikami są płatki owsiane błyskawiczne i jogurt naturalny- reszta to nasza fantazja:)



owsianka w słoiku, słoiki


 

Składniki( na 2 porcje):

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
200ml jogurtu naturalnego
4 łyżki konfitury malinowej
2 łyżki miodu




Sposób przygotowania:

Na dno słoiczków wykładamy po 2 łyżki konfitury. Na konfiturę wysypujemy po połowie płatków

Galette z jeżynami i waniliowym kremem

Pokazywałam Wam ostatnio na facebooku zdjęcie moich jeżynowych zbiorów- dzisiaj pokażę co z nich powstało:) Podaliście całe mnóstwo ciekawych pomysłów na przetworzenie tych pysznych owoców- jednak ilość którą udało mi się zebrać niestety nie była wystarczająca ani na dżem/ konfiturę ani na nalewkę. Dlatego przygotowałam taką pyszną rustykalną w formie tartę. mam nadzieję, że się am spodoba i korzystając z weekendu wyskoczycie do lasu nazbierać jeżyn i upieczecie to cudo!




galette z jeżynami


 

Składniki:

300g jeżyn

ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
125g masła

na krem:
1 jajko
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
100ml śmietanki 30%



Sposób przygotowania:

Zagniatamy mąkę, cukier puder, żółtka i zimne masło na jednolite ciasto- zawijamy w folię i

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku- kilka słów

Coś tak czuję, że jestem chyba ostatnią osobą, która napisze o tym festiwalu:) A to wszystko tylko dlatego, że jakoś nie mogłam zebrać się do jej napisania. Jednak już spieszę by nadrobić zaległości:)

Atrakcji było sporo, choć oczywiście z powodu ograniczonego dość znacznie wolnego czasu mogłam skorzystać z tylko ich ułamka.

Udało mi się obejrzeć wystawę etykiet nalewek i wziąć udział w degustacji produktów Baczewski( nalewka jeżynowa- boska!). Zapisałam się również na warsztaty z dań z drobiu, które prowadził Sebastian Gołębiewski. W planach były jeszcze jedne warsztaty- niestety zostały odwołane.
Ponadto z radością udałam się na zakupy różnych pyszności dostępnych na festiwalowym jarmarku.
A oprócz tego były spotkania w miłym gronie i dużo dobrej, kulinarnej energii:). Nie mogę też nie pochwalić się tym, że razem z Marysią i Pawłem gotowaliśmy na scenie festiwalowej- dziekuję za zaproszenie ekipom Bloger Chefa i Jana Niezbędnego :)

A poniżej kilka fotek, które pokazują migawki z festiwalu- moim okiem:)

Pierwszy raz brałam udział w tym festiwalu i myślę, że pobudził się mój apetyt na więcej:) Czekam zatem na następną edycję:)







Domowa wędlina- pieczona rolada z boczku

Idzie jesień! Czuć ją w powietrzu, widać po coraz krótszym dniu i przede wszystkim w tym na co mój organizm ma ochotę. Coraz częściej zamiast lekkiej sałatki wybieram bardziej kaloryczne i złożone dania- gromadzę zapasy na zimę;). A tak poważnie to wreszcie mogę uruchomić piekarnik i w mieszkaniu nie robi się sauna:). A że sierpień już za nami to zmieniamy też miejsca wycieczek i zamiast jeziora wybieramy las. Na pierwszą piknikową wyprawę do lasu zrobiłam roladę z boczku, która super nadaje się do jedzenia w formie grubszych plastrów samodzielnie, a w formie cienkich doskonała jest na kanapkę:) Szczególnie dobrze smakuje z domowym sosem bbq! Zachęcam do produkcji takich domowych wędlin- mamy 100% pewności, że są z mięsa:) Do dzieła zatem:)



domowa wędlina, rolada z boczku



Składniki:

800g surowego boczku
sól morska
pieprz czarny
łyżeczka mielonego jałowca
łyżeczka suszonej kolendry
2 łyżki suszonego majeranku




Sposób przygotowania:

Płat boczku myjemy i osuszamy. Układamy na desce stroną z tłuszczem do góry i nacinamy tłuszcz w kratkę( na głębokość ok. 2 mm)- nie musi być bardzo drobno. Odwracamy boczek mięsną warstwą do góry i nacieramy solą, pieprzem, jałowcem, kolendrą i połową majeranku- zwijamy w ciasną roladę. Roladę ciasno związujemy nicią. Następnie nacieramy roladę z zewnątrz solą, pieprzem i pozostałym majerankiem. Tak przygotowane mięso wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy około 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do 150stopni. Po upieczeniu przekładamy roladę na deskę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z ostudzonej rolady zdejmujemy nici i możemy ją kroić. Gotowe!



Smacznego:)