menu

Warsztaty Eterno w Cucinie- owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie

Moje zaległości blogowe są całkiem spore. Jednak powoli je nadrabiam co i w tym poście również się dzieje:) Dzisiaj będzie o warsztatach z marką Eterno organizowanych przy współpracy z Blogerchefem w poznańskiej restauracji Cucina na początku lipca.

Przewodnim tematem spotkania było wykorzystywanie owocowych przetworów marki Eterno do wytrawnych dań. Dla mnie osobiście temat ciekawy i smaczny gdyż lubię słodko- wytrawne zestawienia. A było z czym szaleć gdyż Eterno ma w swojej ofercie całą masę różnych standardowych ale i bardzo niestandardowych słoiczkowych cudów:)


Zaczęło się od pokazu szefa kuchni Cuciny, Ernesta Jagodzińskiego, który zaskakuje pomysłami na dania zarówno od strony smaku jak i wyglądu dań-mistrzostwo!


By spotknie było bardziej ekscytujące Organizatorzy zorganizowali mini- konkurs na najciekawsze danie w kategorii: smak, wygląd i oryginalność. Tak się miło złożyło, że moje danie zostało docenione w kategorii drugiej:) (A nagrody w pozostałych kategoriach powędrowały do Ani i Pawła)

Następnie zabraliśmy się do zajadania naszych dzieł, a na deser popijania  herbatki z pysznymi konfiturami  i do tego pysznych ciast autorstwa niektórych blogerów:)

Na koniec otrzymalismy również prezenty od arki Eterno w postaci produktów do domowych szaleństw:)

Było bardzo sympatycznie, co zapewne widać na zdjęciach poniżej:) (zdjęcia autorstwa Marka Bielskiego)

Bardzo dziękuję za zaproszenie i miłe popołudnie:)








D.




Granola z rodzynkami i jabłkowo- porzeczkową nutą

Taką granolę w różnych wariantach staram się mieć zawsze w domu. Dobra z jogurtem i owocami jako drugie śniadanie, albo do chrupania solo, albo do ciasteczek- dla każdego coś miłego:) Tym razem jako bazę płynną( tak to nazwijmy roboczo) dodałam sok świeżo wyciśnięty z papierówek i sok z porzeczek- fajnie wyszło choć liczyłam, że kolor będzie porzeczkowy:)


granola, przepis na granolę, domowa granola



Składniki:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
szklanka wiórków kokosowych
szklanka złotych rodzynek
szklanka nasion słonecznika
3/4 szklanki soku z papierówek
1/4 szklanki soku porzeczkowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki miodu spadziowego






Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki. Mieszamy sok świeżo wyciśnięty z papierówek

Naleśniki kakaowe

Na szybki, letni i nieskaplikowany obiad/podwieczorek będą idealne! Do tego ulubione dodatki- owoce, bita śmietana, kajmak- opcji jest mnóstwo:) U mnie hitem są z truskawkami- muszę Wam powiedzieć, że dopiero teraz na schyłku sezonu truskawki zaczęły smakować truskawkami, ehhh:)
A jakie są Wasze ulubione dodatki do naleśników? Wolicie w wersji "na słodko" czy wytrawnie?



naleśniki kakaowe, przepis na naleśniki.



Składniki( na około 8 sztuk):

szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 duże jajko
2 łyżki oleju
łyżka cukru
łyżka kakao


ulubione dodatki:
u mnie truskawki i borówki





Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy- najlepiej zrobić to mikserem albo blenderem, ale ręcznie

Zbliżenie na jedzenie- garść wrażeń pofestiwalowych

Sama nie wiem kiedy minął ten czas! Od pomysłu do realizcji chwile minęły błyskawicznie:) Miało być kameralnie, ale nie do końca tak było z czego bardzo się cieszę!

Sok z czarnej i czerwonej porzeczki

Powoli ogarniam rzeczywistość wokół:) A oznaczać może to tylko jedno- wracam do intensywnego blogowania- ach nawet nie wiecie jak się stęskniłam! Dzisiaj coś pysznego- do spiżarni jak znalazł! To sok ale bardzo gędsty, przecierany, doskonały jako dodatek/polewa do lodów, kaszki, budyniu albo do herbaty.



sok z czarnej i czerwonej porzeczki, przepisy na przetwory



Składniki:

70dag czerwonej porzeczki
70dag czarnej porzeczki
2 szklanki cukru




Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, obieramy z ogonków itp. i zasypujemy cukrem- odstawiamy na kilka godzin.

Zbliżenie na Jedzenie, czyli dlaczego ostatnio mnie mniej:)

Zapewne dało się zauważyć, że mniej mnie ostatnio. To jednak nie efekt wakacyjnego lenistwa albo braku pomysłów- na lenistwo nie mam czasu, a pomysłów pełna głowa:) To wszystko za sprawą wydarzenia, którego jestem współorganizatorką- Zbliżenie na Jedzenie.
Już od jutra będzie się działo w Poznaniu! Będzie blogerska wystawa fotografii, przeróżne warsztaty i spotkania związane z jedzeniem i fotografią.
Po wydarzeniu postaram się dokładnie wszystko opisać:)
A teraz serdecznie zapraszam wszystkich z Poznania, Wielkopolski, bądź gościnnie będących w tych stronach do udziału- na pewno mnie tam spotkacie:)

Poniżej plan wydarzenia- mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie:)







Pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia:))

Muffinki pełnoziarniste z czereśniami

Lato w pełni! Wszędzie pyszne owoce dlatego trzeba korzystać i się nimi cieszyć:) A muffinki to świetny sposób na wykorzystanie czereśni. Świetnie sprawdzą się na pikniku albo plażowym leniuchowaniu. Oczywiście czereśnie można zastąpić innymi owocami- i też będzie pysznie:)


muffinki pełnoziarniste, muffinki z czereśniami, przepis na muffinki



Składniki( na 12 muffinek):

solidna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżki cukru drobnego
150ml mleka
150ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju roślinnego
szklanka wydrylowanych czereśni
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji




Sposób przygotowania:

W misce mieszamy makę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko z

Grillowany kotlet ze schabu z kością

Taki kawałek mięcha to ja rozumiem:) Kruche, dobrze przyprawione i do tego proste w przygotowaniu. Takie kotlety świetnie sprawdzą się przygotowane zrówno na grillu jak i na patelni grillowej( tak przygotowwałam moje). Do tego jakaś sałata, pieczywo i jest pysznie:)



kotlet ze schabu z kością, schab z grilla



Składniki:

4 kotlety schabowe z kością
150ml białego wytrawnego wina
łyżeczka brązowego cukru
pieprz młotkowany
płatki chilli
kolendra
rozmaryn
2 ząbki czosnku
sól morska
olej





Sposób przygotowania:

Kotlety lekko rozbijamy pięścią z każdej strony. Wszystkie przyprawy mieszamy z przeciśniętym

Lody jogutrowo- truskawkowe z miodem- bez maszynki

Sezon na truskawki powoli zbliża się do końca dlatego na maksa staram się te owoce wykorzystać i nacieszyć się nimi:) Tym razem padło na lody! Jogurt plus truskawka a dla podkręcenia słodyczy i smaku wogóle miód spadziowy. Taki miód ma oprócz walorów zdrowotnych niezwykle bogaty smak, który super pasuje moim zdaniem do takich lekkich lodów:)




domowe lody truskawkowo- jogurtowe bez maszynki



Składniki:

200 ml jogurtu naturalnego
szklanka truskawek
łyżka miodu spadziowego (ze spadzi iglastej)




Sposób przygotowania;

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki- wrzycamy do rondelka. Jogurt