menu

Kremowa zupa pomidorowa z ziołowymi grzankami

Na lekkim warzywnym wywarze, z pysznych, dojrzałych pomidorów- doskonała! Taka zupa to jedna z nielicznych zup na ciepło, która smakuje mi latem:) Pewnie dlatego, że nic nie jest w stanie zastapić smaku świeżych, dojrzałych pomidorów! Użyłam malinowych, które mają świetny smak i doskonale sprawdzają się w zupie. Ważne by były bardzo dojrzałe- takie są najlepsze:) A jako dodatek obowiązkowo ziołowe grzanki- pycha!



zupa-krem z pomidorów, zupa pomidorowa, zupa z pomidorów



Składniki:

1 kilogram pomidorów malinowych
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
por ( biała część)
1 cebula
oliwa
sól, pieprz
zioła włoskie
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 kromki chleba




Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej do zeszklenia posiekaną cebulę i por. Następnie

Sałatka z awokado, szynka parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Takie sałatki mogłabym jeść w nieskończoność! Kolorowe, pełne różnych smaków i do tego idealnie, lekko sycące gdy jest ciepło. Do tego jakieś pieczywo, gazetka i można mieć chwilę relaksu:)  Do tej sałatki przygotowałam winegret na bazie oleju rydzowego, który jeś charakterystyczny, ma interesujący aromat i świetnie zgrał się ze składnikami, zwłaszcza z awokado- polecam wypróbować:)




sałatka z awokado, szynka parmeńską i pomidorami, olej rydzowy


 

Składniki(na 1 porcje):

1 awokado
kilka pomidorków koktajlowych
1 dymka
2-3 plastry szynki parmeńskiej
łyżka uprażonych orzeszków piniowych

winegret:
sok z 1/2 cytryny
30 ml oleju rydzowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
 sól, pieprz




Sposób przygotowania:

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę na cieniutkie plastry, awokado rozkrawamy i przy pomocy

Ciasteczka bardzo kokosowe z czekoladą

 Te ciasteczka złapią za serce każdego fana kokosów. Tyle kokosa w jednym ciastku nie widziałam jak żyje:) A pomysł na ciastka zrodził się bardzo spontanicznie, za sprawą cukru i mąki kokosowej, które trafiły w moje ręce. Po nitce do kłębka i powstały mocno kokosowe ciasteczka. Ciasteczka są rewelacyjne w smaku, intensywny kokos przełamany czekoladą- pycha!




ciasteczka kokosowe, kokosowe pieguski z czekoladą



Składniki( na 12 ciastek):

160ml mleka kokosowego
4 łyżki cukru kokosowego
5 łyżek mąki kokosowej
3/4 (około100g) wiórków kosowych
3/4 tabliczki mlecznej czekolady




Sposób przygotowania:

Czekoladę siekamy na dość drobne kawałki. W misce mieszamy wiórki, mąkę, cukier i kawałki

Konfitura czereśniowa z kardamonem

Pogoda nie zachwyca i to jest fakt! Tym bardziej mam ochotę na kubek herbaty z dobrą konfiturą, która rozgrzeje po przymusowym spacerze do sklepu. Dlatego akcja zimowe zapasy nie ustaje:) Tak spodobała mi się korzenna wersja konfitury truskawkowo-rabarbarowej, że postanowiłam dalej eksperymentować z owocowo- przyprawowymi miksami:). Tym razem padło na czereśnie i kardamon-pyszności:)



konfitura z czereśni, konfitura czereśniowa z kardamonem



Składniki( na 2 słoiczki):

500g wydrylowanych czereśni
1/2 szklanki drobnego cukru
łyżeczka mielonego kardamonu




Sposób przygotowania:

Wypestkowane czereśnie zasypujemy cukrem wymieszanym z kardamonem i mieszamy delikatnie

Tarta z truskawkami i kremem z białą czekoladą i nutką amaretto

Na taką tartę miałam ochotę już od dłuższego czasu! Jakoś się jednak nie składało i jej przygotowanie zostało odroczone nieco w czasie, ale jest! Idealny deser na letnie dni! Truskawki można zastąpić innymi owocami sezonowymi- super sprawdzą się też maliny, poziomki czy jagody.




tarta z truskawkami, krem z mascarpone, tarta z owocami



Składniki:

kruche ciasto:
szklanka mąki
100g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru drobnego

krem:
250g mascarpone
100g białej czekolady
40ml amaretto

truskawki

opakowanie galaretki truskawkowej




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy na jednolitą masę. Zawijamy uformowane w kulę ciasto w

Orzeźwiające smoothie arbuzowo- pietruszkowe

Cóż zacznę od tego, że gdy zobaczyłam wytwór mojej wyobraźni w realu- tzn. po zblendowaniu to byłam delikatnie rzecz ujmując lekko niezadowolona. Smoothie wyobrażałam sobie bardziej jako piękny czerwony mus z zielonkawą nutką a wyszło mi bagno Shreka! Jednak nie takie rzeczy się piło, a mój zmysł smaku nie dał się oszukać wzrokowi i spróbowałam- boskie! Doskonałe i idealnie orzeźwiające! Tego mi było trzeba! dlatego mimo wątpliwej urody tegoż cuda zdradzę Wam sekret na upalny dzień:) Doskonałe po schłodzeniu i z dodatkiem kruszonego lodu.



smoothie arbuzowo- pietruszkowe



Składniki(na 2 porcje):

400g miąższu arbuza
1 pęczek natki pietruszki
sok z 1 limonki
kruszony lód




Sposób przygotowania:

Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki- wrzucamy do kubka blendera.

Chorizo z warzywami duszone w porto

Taka kompozycja idealnie trafia w moje gusta. Jest wiele smaków, jest mięso i są warzywa, a do tego idealny sos doskonały by maczać w nim kawałki świeżego pieczywa. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, wszystko robimy w jednym naczyniu więc nie dość, że smacznie to jeszcze komfortowo:)


chorizo duszone z warzywami w porto



Składniki( na 2 porcje):

200g pikantnego chorizo
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 cebula
2 średnie pomidory malinowy
2 ząbki czosnku
250ml słodkiego porto
łyżka słodkiej mielonej papryki
oliwa do smażenia
natka pietruszki
pieczywo- do podania





Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w niewielkie kawałki cebulę i

Sorbet owocowy ( bez maszynki)- mix nektarynki, truskawek i banana

Lato w pełni moi Mili! To lubię! Zdecydowanie ciepłolubny ze mnie stwór:) Uwielbiam gdy z nieba leje się żar! Lubię też lekkie, letnie dania i desery- przy tych drugich zatrzymamy się w tym wpisie na dłużej:) Sorbet z nektarynki, banana i truskawek to doskonały sposób by umilić sobie gorące popołudnie:) A jeśli o mnie chodzi to z chęcią dodam też gałkę takiego sorbetu do lampki białego, półwytrawnego wina wieczorową porą:)






Składniki( około 500ml lodów):

3 duże, dojrzałe nektarynki
1/2 dużego banana
garść truskawek
3-4 łyżeczki cukru drobnego
50ml wody mineralnej
sok z 1/2 limonki



Sposób przygotowania:

Nektarynki obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i wrzucamy do kubka blendera. Banana kroimy

Chlebek piknikowy- z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dlaczego chlebek piknikowy? Już spieszę tłumaczyć skąd taka nazwa:) Kształtem przypomina chlebek( złożony z bułeczek), a piknikowy gdyż idealnie się w takich warunkach sprawdzi- do jego podzielenia nie potrzeba noża czyli opcja jak najbardziej dobra w warunkach polowych:) A co ważne można miksować dodatki i mamy nieskończenie wiele możliwości.


chlebek piknikowy, chleb z oliwkami, chleb z pomidorami



Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej chlebowej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru
10 zielonych oliwek
3-4 pomidory z oliwy
zioła włoskie w młynku





Sposób przygotowania:

W wodzie rozprowadzamy drożdże, sól i cukier. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Do

Ucierane ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto ucierane ma dla mnie chyba same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu, można je modyfikować na różne sposoby, świetnie nadaje się na piknik i do tego pasują do niego chyba wszystkie dodatki owocowe a nawet warzywne- rabarbar to w końcu warzywo jest:) Zestawienie delikatnego smaku migdałów i kwaśnego rabarbaru z gładką konsystencją ciasta to dla mnie doskonały zestaw:) Do tego kubek pysznej kawy i jest świetnie:)



ciasto ucierane migdałowe z rabarbarem



Składniki( na tortownicę 24cm średnicy):

180g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 cienkie łodygi rabarbaru
cukier puder do dekoracji





Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym( opcjonalnie mikserem ręcznym) ucieramy cukier i masło na puszystą, gładką

Roladki drobiowe z pietruszkowo- pomidorowym pesto, warzywnym tagliatelle i ziołową polentą





Pysznie, kolorowo i smakowicie- idealny obiad! Danie jest sycące dzięki polencie, ale jednocześnie bardzo lekkie i pełne aromatycznych elementów. Do warzywnego tagliatelle przygotowałam lekki cytrynowo- miodowy winegret, który świetnie połączył wszystkie elementy dania. Idealne na letni obiad w ciepły dzień.



polenta, roladki z kurczaka z pesto pietruszkowym



Składniki( na 2 porcje):

2 filety z piersi kurczaka
8 łyżek polenty
1 nieduża cukinia
1 spora marchewka

masło
sól
suszone zioła włoskie

oliwa

pesto:
2 pomidory z zalewy
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki łuskanego słonecznika
1 ząbek czosnku
sól gruboziarnista-kilka kryształków
oliwa od pomidorów- 3 łyżki
pieprz

winegret:
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli
łyżeczka musztardy dijon
sól, pieprz





Sposób przygotowania:

Oczyszczamy, myjemy i osuszamy filety. Każdy rozkrawamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca-

Melonowe orzeźwienie- melon z miętą, balsamico i marsalą

Cóż za piękna pogoda za oknem! Aż chce się żyć:) Słonko grzeje, bezchmurne niebo- cudownie! W taką pogodę mam ochotę na lekkie orzeźwienie, które nie wymaga używania piekarnika, ani zbyt nie angażuje mnie czasowo- ot lekka, chłodna przekąska. Tak oto powstał ten deser, jeśli mogę tak nazwać to danie:) Idealnie orzeźwia i świetnie smakuje.



melon, marsala, deser, przepis



Składniki( na 2 porcje):

1 średni melon  cantaloupe
kilka listków mięty
glassa balsamiczna
70 ml słodkiej marsali




Sposób przygotowania:

Melona wcześniej schłodzonego w lodówce przekrawamy na pół ( najlepiej wzdłuż) i usuwamy

Pierwsza Kaskada Smaku- warsztaty pierogowe ze Smakfonią

W miniony weekend miałam przyjemność uczestniczyć w blogerskim spotkaniu- warsztatach Pierwsza Kaskada smaku organizowanych przez Smakfonię. W uroczym miejscu, czyli na terenie hotelu i restauracji Kaskada nad jeziorem Kierskim- cisza i spokój właściwie w mieście- polecam Poznaniakom i nie tylko!

Zaczęło się smacznie i tak było już do samego końca:) Na początek ognisko, w którym Pani Ania, właścicielka Kaskady przygotowała dla nas danie ze swojego rodzinnego regionu czyli prażone. Były oczywiście kiełbaski i cały stół uginający się od pyszności przywiezionych przez każdego biesiadnika:) Zabrałam ze sobą ciasteczka parmezanowo-ziołowe a jako dodatek do śniadania słoiczek konfitury truskawkowo-rabarbarowej.

Wieczorne szaleństwa dobiegły końca i po krótkiej nocy wszyscy zwarci i gotowi pojawili się na śniadaniu :)
Później chwila wolnego, odrobina relaksu na pomoście wśród żaglówek i wygrzewanie w promykach słońca. Można było się poczuć jak miss turnusu tak było pięknie:D

Przyszedł czas na pierogowanie. Pani Monika ze Smakfonii zdradziła nam świetny przepis na pierogowe ciasto- przytuliłam go i myślę, że ze mną zostanie na zawsze:) Dowiedzieliśmy się również kilka ciekawostek o tradycji pierogowej i sposobie na najlepsze ruskie!

Uzbrojeni w wałki, ciasto i farsz zabraliśmy się do pracy nad pierogami: na początek tradycyjnie- ruskie, następnie z krewetkami w cieście barwionym kurkumą i na koniec słodkie z rabarbarem.

Pierogi nabierały różnych ciekawych, dziwnych i klasycznych kształtów. A jeszcze szybciej niż je lepiliśmy znikały z talerzy- było pysznie:)

Poniżej kilka zdjęć, które mam nadzieję choć częściowo oddają klimat spotkania.









 








 
 





Organizatorom dziękuję za zaproszenie. Blogerom za miłe towarzystwo. To był bardzo udany czas:)

P.S. A Matce _Wariatce specjalne podziękowania ślę za udostępnienie ostatniej zamieszczonej w notce fotki:****




Pozdrawiam,
D.

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Istnieją różne rodzaje gołąbków. W różnych kombinacjach kapusty czy liści  zawinięte różne typy farszu. Takie w liściach młodej kapusty, z farszem z mielonej wieprzowiny i polane sosem pomidorowym to jednak dla mnie numer jeden! Jadamy je różnie: z ziemniakami chlebem czy po prostu- solo:) Zawsze są świetne:)



gołąbki z wieprzowiną w sosie pomidorowym



Składniki( na7-8 sztuk):

7-8 średniej wielkości liści z młodej kapusty
400g mielonego mięsa wieprzowego( u mnie łopatka)
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
pieprz
mielony jałowiec
puszka pomidorów
1 cebula
oliwa




Sposób przygotowania:

W dużym garnku zalewamy liście kapusty wodą, doprowadzamy do wrzenia i obgotowujemy około 2

Serowo- ziołowe kruche ciasteczka

Takie oto wytrawne ciasteczka wymyśliłam na blogerskie weekendowe spotkanie. Oprócz lepienia pierogów( o tym już niebawem), było też ognisko i piknikowanie, więc ciasteczka idealnie wpisywały się w klimat:) Są świetne jako przekąska do piwa albo wytrawnego wina.



ciasteczka kruche z parmezanem i ziołami



Składniki( na wypełnienie ciasteczkami około 2 litrowego słoika):

2 szklanki mąki pszennej
200g masła
2 żółtka jaj
100g parmezanu
ulubiona mieszanka suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, cząber i rozmaryn)






Sposób przygotowania:

Zimne masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski z mąką. Dodajemy żółtka jajek, parmezan

Colesław czyli prosta sałatka z białej kapusty

To chyba najprostsza ze znanych mi sałatek. Jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zjeść dwóch tak samo przygotowanych sałatek colesław. Podstawa to wiadomo poszatkowana kapusta, ale dalej to już różne opcje bywają:) Taki colesław jest dla mnie idealny gdy spełnia dwa warunki: jest na bazie młodej kapusty i występuje w duecie ze smażoną rybą. Chociaż mogłabym zjadać colesława nawet solo:)



sałatka colesław, przepis na sałatkę z białej kapusty



Składniki( na około 3 porcje):

1/2 niedużej główki młodej kapusty
1 duża marchew
1/2 pęczka koperku
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki majonezu
sól, pieprz




Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno poszatkować. Marchewkę obieramy i zcieramy na

Konfitura truskawkowo- rabarbarowa z piernikową nutą

Pierwsza w tym roku konfiturowa wariacja popełniona:)To była partia eksperymentalna, ale wyszło tak pysznie, że chyba muszę naprodukować jeszcze kilka słoiczków:) Pierwsze testowanie w połączeniu z tostami francuskimi wypadło cudnie!



konfitura z truskawek i rabarbaru, domowa konfitura owocowa



Składniki( na 3 średniej wielkości słoiczki):

1/2 kg rabarbaru
3/4kg truskawek
2/3 szklanki białego cukru
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki przyprawy do piernika






Sposób przygotowania:

Umyte i odsączone truskawki obieramy z szypułek, większe sztuki kroimy na pół. Rabarbar myjemy,

Waniliowe tosty francuskie

Jak dla mnie to ideał! Ideał jeśli chodzi o słodkie śniadanie albo kolację. Mają świetną konsystencję- z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne. A do tego waniliowa nuta, która super pasuje do różnych dodatków- lody, śmietana czy konfitury- co kto lubi dodać do tosta. U nas dodatkiem do tostów była konfitura z rabarbaru i truskawek z piernikową nutą- na blogu już niebawem:)




tosty francuskie na słodko, przepis na tosty francuskie



Składniki( 2 porcje):

7 kromek pszennego pieczywa tostowego
1/2 szklanki mleka
duże jajko
łyżeczka domowego cukru waniliowego
30g masła do smażenia





Sposób przygotowania:

Jajko, mleko i cukier waniliowy roztrzepujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło.

Sałatka caprese

Ta sałatka to klasyka w czystej formie. Dla mnie taka sałatka jest idealna na lunch w wiosenne czy letnie dni- z jednej strony dzięki obecności sera lekko syci z drugiej bazylia i pomidory, które orzeźwiają- pycha! No i najważniejsze jak dla mnie przy takich sałatkach są składniki- muszą być aromatyczne, soczyste i świeże- bo jak smakowałaby z "zimowymi" pomidorami- jak dla mnie mega słabo. A jaka jest Wasza ulubiona sałatka z tych lekkich i klasycznych?




sałatka caprese przepis, prosta sałatka z pomidorów, mozzarella



Składniki( na 1 porcję):

1 kula mozzarelli
kilka pomidorków daktylowych( mogą być oczywiście inne np. cherry, koktajlowe)
kilkanaście listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
glassa balsamiczna






Sposób przygotowania:

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na dość grube plastry- układamy na talerzu. Pomidorki