menu

Syrop z pędów sosny

Sezon na zamykanie w słoiczkach skarbów wiosny i lata oficjalnie uważam za otwarty:) Zaczynam syropem z młodych pędów sosny( to już ostatni moment by zebrać takie malutkie, jeszcze nie przerośnięte). Taki syrop to super sprawa na zimowe przeziębienie, kaszel czy chrypkę. A przygotowanie właściwie zajmuje chwilę- warto więc zaopatrzyć domową spiżarnię:) A na dodatek by zrobić taki syrop trzeba wybrać się do lasu co dla mnie jest wielką przyjemnością:)


syrop z sosny, syrop z pędów sosny



Składniki:

szklanka młodych pędów sosny
1/2 szklanki cukru




Sposób przygotowania:

Pędy obieramy z zdrewniałych, brązowych łusek- najlepiej zrobić to ręcznie. Oczyszczone pędy

Sałatka z zielonymi szparagami, truskawkami i parmezanem

A teraz będzie sezonowe combo! Truskawki plus zielone szparagi- pycha! A do tego odrobina parmezanu, oliwy i jest idealnie:) Bardzo się cieszę, że w tym roku jakoś udaje mi się nasycić tymi cudownymi smakami wiosny i lata. Myślę, ze to przez to długie oczekiwanie na wiosnę jestem taka spragniona warzywno owocowych doznań smakowych:) A jak jest u Was? co sezonowego lubicie najbardziej?




zielone szparagi, przepis na szparagi, sałatka ze szparagami


 

Składniki( na 1 porcję):

1/2 pęczka zielonych szparagów
kilka truskawek
kilka listków mięty
wiórki parmezanu
oliwa z oliwek
sól
cukier
pieprz





Sposób przygotowania:

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Truskawki kroimy na

Lekki bałagan czyli eaton mess na bazie jogurtu

Tak się składa, że uwielbiam truskawki! Wspominałam już o tym niedawno i mówiłam, że będę w tym roku sezon na truskawki wykorzystywać do maksimum:) Tym razem pora na mały bałagan! Klasyczny eaton mess składa się z truskawek, bitej śmietany i bezików. Postanowiłam jednak przełamać monotonną słodycz i zastąpiłam śmietankę jogurtem naturalnym:) Wyszło pysznie, lekko i truskawkowo:)




eaton mess, truskawki, deser z truskawkami i bezą, przepis



Składniki(na 1 porcję):

kilka małych bezików( 4-5)
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
kilka truskawek
mięta do dekoracji



Sposób przygotowania:

Bezy kruszymy na nieduże kawałeczki i umieszczamy na dnie pucharka/szklanki. Na warstwę

Dietetyczne rewolucje Oleofarm w Cucinie

Tak się miło złożyło, że dostałam zaproszenie na spotkanie z dietetykiem połączone z warsztatami sałatkowymi od Oleofarm. Spotkanie odbyło się w klimatycznej restauracji Cucina w Poznaniu gdzie pod okiem dietetyczki oraz szefa kuchni komponowaliśmy pyszne sałatki.

Może jednak po kolei:) Spotkanie rozpoczęło się częścią teoretyczną, podczas której mieliśmy okazję posłuchać o zasadach racjonalnego żywienia i poznać miejsce olei tłoczonych na zimno w zbilansowanej diecie. Następnie była cześć degustacyjna- mieliśmy okazję skosztować soków z linii Vital, które mają szerokie zastosowanie w dbaniu o nasze zdrowie i piękny wygląd. Były soki, że tak się wyrażę bardziej standardowe, o znanym mi smaku( np. aloes, żurawina, malina) jak i bardziej oryginalne specyfiki np.owoc noni czy goji bądź rokitnika.
Kolejnym etapem spotkania była część praktyczna, czyli to co tygryski lubią najbardziej- gotowanie:)
Najpierw szef kuchni, Ernest Jagodziński przygotował na naszych oczach swoją autorską kompozycję sałatkową, a następnie natchnieni jego dziełem oraz wspierani radami zarówno samego szefa jak i Pani dietetyczki ruszyliśmy do komponowania własnych sałatkowych arcydzieł:)
Było kolorowo, smakowicie i bardzo gwarnie:) Na koniec szef kuchni wybrał najpiękniejsze jego zdaniem kompozycje i przeszliśmy do degustacji naszych sałat.
Wszystko co dobre szybko się kończy więc pożegnaliśmy się z pięknymi wnętrzami Cuciny, organizatorami i ruszyliśmy do domów:)

Na koniec jeszcze kilka zdjęć:






Moje dzieło:)




Pozdrawiam,

D.

Koktajl truskawkowo- bananowy

Pewnie nie odkryję Ameryki tym przepisem, bo to klasyka w końcu:) Jednak jest to chyba jedno z moich najbardziej ulubionych połączeń owocowych. Taki koktajl mogę pić choćby każdego dnia! A jak u Was z ulubionymi kombinacjami owocowymi się sprawy mają? Macie jakieś najbardziej kultowe, ulubione miksy?



koktajl truskawkowo-bananowy, koktajl z bananów i truskawek



Składniki( na 1 porcję):

garść dojrzałych truskawek
1/2 dojrzałego banana
mały jogurt naturalny





Sposób przygotowania:

Truskawki obieramy, banana bez skórki kroimy na mniejsze części. Owoce wrzucamy do kubka

Kurczak glazurowany z sosem sojowym

Takie jedzenie to ja lubię:) Dużo smaków, aromatów i minimum nakładu czasu i energii:) Doskonałe danie dla zabieganych, zapracowanych i leniuszków:) Do kurczaka porcja ryżu i aromatyczny obiad z azjatyckim rodowodem gotowy!



kurczak glazurowany z sosem sojowym, kurczak po azjatycku, przepis



Składniki(na 2 porcje):

4 podudzia z kurczaka
1 marchewka
1/2 cukinii
1/2 pęczka dymki
około 1cm imbiru
2 ząbki czosnku
jasny sos sojowy
ciemny sos sojowy
olej

do podania: ryż



Sposób przygotowania:

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy drobno posiekany czosnek i imbir. Następnie

Lemoniada cytrynowo- miętowa

Pogoda może jeszcze nie upalna, ale ja powoli już wprowadzam do domowego menu różne napoje chłodzące:) Taka lemoniada świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i doskonale sprawdza się też jako przerywnik podczas drinków i innych napojów procentowych. co tu dużo mówić- lemoniada dobra na wszystko:)



lemoniada, lemoniada z miętą, przepis na lemoniadę,, jak zrobić lemoniade



Składniki( na litrowy dzbanek):

1/2 pęczka mięty
sok z 2-3 cytryn
szklanka lodu (może być rozkruszony)
woda mineralna niegazowana




Sposób przygotowania:

Miętę dokładnie myjemy i oddzielamy listki od łodyżek. W dzbanku umieszczamy lód,liście mięty

Cupcakes waniliowe z kremem truskawkowym

Truskawki powoli robią się coraz smaczniejsze, dostępniejsze i piękniejsze:) A co za tym idzie powoli rozkręcam się z ich pochłanianiem:) Tym razem truskawki w roli kremu i dekoracji- zadanie wykonane idealnie! Mam nadzieje, że lubicie truskawki, bo tak bardzo się za nimi stęskniłam, że chyba w tym roku pomęczę je do maksimum:)



cupcakes z truskawkową masą, babeczki z truskawkami, krem


 

Składniki(na 10 babeczek):

babeczki:
niepełna szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka 2%
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju ryżowego

krem:
2 opakowania serka philadelphia
4-5 łyżek cukru pudru
10 średniej wielkości truskawek
łyżeczka żelatyny



truskawki do dekoracji



Sposób przygotowania:

Babeczki: w misce ucieramy jajko, cukier i cukier waniliowy na jednolitą. Następnie dodajemy

Sernik z oreo

Serniki to moje ulubione ciasta! Niezależnie w jakiej wersji, w jakiej formie czy z jakimi dodatkami- uwielbiam je:) Tym razem zrobiłam sernik na spodzie z ciasteczek oreo. Jest dość słodki( w porównaniu z wersją klasyczną sernika), ale czekoladowe ciasteczka świetnie komponują się z masą serową! Porcja sernika i nic więcej nie potrzebuję do szczęścia:)



sernik oreo, przepis na sernik z oreo, ciasteczka oreo


 

Składniki( na tortownicę 24cm średnicy):

1,5 opakowania oreo
500g sera półtłustego
opakowanie serka philadelphia
mały jogurt naturalny
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka maki ziemniaczanej





Sposób przygotowania:

ciasteczka z 1 opakowania rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego z nożami na gładki pył.

Kruche tartaletki z powidłami borówkowymi

Jakiś czas temu pokazywałam na blogu powidła borówkowe. Dziś przyszła pora by pokazać pomysł na ich wykorzystanie. Pomysł jest banalny w wykonaniu, jednak nie zmienia to faktu, że pyszne są te tartaletki:) Jk dla mnie idealne do popołudniowej kawy albo herbaty.


kruche babeczki, kruche tartaletki, mini-tarty, przepis na kruche ciasto



Składniki ( na 6 sztuk):

słoiczek powideł z borówek
1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
1 żółtko jajka
2-3 łyżki cukru pudru

melisa do dekoracji




Sposób przygotowania:

Z masła, mąki, cukru pudru i żółtka wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy

Rillettes z kaczki- idealne smarowidło do kanapek

Będę szczera- rillettes nie jest daniem w 15 minut. Ba! mi jego przygotowanie zajęło 3/4 dnia. To proces, który trwa, trwa, trwa... Jest z tą przekąską sporo zabawy- trzeba oddzielić tłuszcz od mięsa, mięso od kości i wszystko pieczołowicie dusić baaaardzo długo. Nie zniechęcajcie się jednak! Smak tego cuda rekompensuje wszystko! Jest bosko, aromatycznie, idealnie wprost! A taki słoiczek w piknikowym koszyku zamieszka już na stałe:)


rillettes, przepis na rillettes z kaczki, smarowidło do kanapek z kaczki



Składniki( na 4 słoiczki po około 250ml):

1 kaczka ( miałam taką troszkę ponad 2kg)
1/2 butelki białego, wytrawnego wina
3-4 gałązki rozmarynu
2-3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
7-8 ząbków czosnku
sól morska





Sposób przygotowania:

Kaczkę dokładnie czyścimy z pozostałości piór. Odcinamy skrzydła( razem z oczyszczonym z mięsa

lody o smaku mango- bez maszynki

Tym razem już na 100% utwierdziłam się w przekonaniu, że maszynka do produkcji lodów w domu nie jest mi absolutnie potrzebna:) Zrobiłam zupełnie inną mieszankę składników niż w przypadku lodów waniliowych, a lody nadal oszałamiająco dobre! Tym razem rządzi mango podrasowane nieco cytryną- pycha!



domowe lody bez maszynki, lody o smaku mango przepis



Składniki:

250ml mascarpone
150ml jogurtu naturalnego
1 dojrzałe mango
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru





Sposób przygotowania:

Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki, umieszczamy w kubku blendera, dodajemy sok z

Tarta z botwinką i kozim serem

Taka tarta to doskonały pomysł dania obiadowego, piknikowego czy przekąskowego. Super smakuje zarówno jako danie ciepłe jak i danie zimne. Jest sycąca, kolorowa i przepyszna:) Za takie dania kocham sezon wiosenno-letni gdy wszędzie mnóstwo świeżych warzyw i można zdrowo pokombinować:)




tarta, quiche z botwinką i serem kozim, tarta z kozim serem i burakami



 Składniki:

ciasto:
1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
żółtko dużego jajka

farsz:
pęczek botwinki
150g sera koziego sałatkowego
1/2 cebuli białej
2 jajka
250ml śmietanki 18%
sól prowansalska
pieprz





Sposób przygotowania:

Zagniatamy składniki na ciasto na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię

Kompot truskawkowo- rabarbarowy

Nie ma nic lepszego na upały niż kompot z rabarbaru i truskawek! Koniecznie dobrze schłodzony:) Osobiście najbardziej lubię taki przecedzony, bez kawałków rozgotowanych owoców, więc przecedzam kompot przez sitko i jest wtedy idealny:)



kompot rabarbarowo-truskawkowy, kompot z rabarbaru i truskawek



Składniki:

1/2 kg rabarbaru
1/2 kg truskawek
cukier aromatyzowany- truskawkowy( opcjonalnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne)




Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, truskawki obieramy z szypułek, rabarbar kroimy na kawałki około 1cm. Wszystko

Gulasz drobiowy- gulasz z piersi kurczaka

Gulasz kojarzy mi się raczej z dość ciężkim, zimowym daniem. Jednak taki z kurczaka świetnie sprawdza się również w cieplejsze dni. Ma też zasadniczą zaletę- robi się go znacznie szybciej niż gulasz wołowy. Każdy jednak wart jest skosztowania:)


gulasz drobiowy, gulasz z drobiu, przepis na gulasz drobiowy



Składniki( 2 porcje):

2 filety z piersi kurczaka
1 papryka biała
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 biała cebula
100ml przecieru pomidorowego
czerwona papryka słodka
szczypta chilli ( jeśli mamy ochotę na ostrzejszą wersję można dać więcej)
oliwa do smażenia
sól






Sposób przygotowania:

Fileta kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w

Chłodnik na botwince

Sezon botwinkowy również uważam za otwarty:) A jak botwinka to obowiązkowo chłodnik. Osobiście nie potrafię wyobrazić sobie lepszego obiadu w upalny dzień niż chłodnik! A ten na botwince lubię chyba najbardziej:)


chłodnik z botwinki, chłodnik z buraczków, przepis na chłodnik




Składniki:

pęczek botwinki
pęczek rzodkiewki
6 ogórków małosolnych
pęczek koperku
pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
500ml zsiadłego mleka
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
jajko na twardo- do podania





Sposób przygotowania:

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy dość drobno, liście i łodygi siekamy.

Tarta ze szparagami i suszonymi pomidorami

Piękna pogoda za oknem nastraja pozytywnie! Mam zawsze w takie piękne, ciepłe dni ochotę na szybkie danie, którego przygotowanie zajmuje mało czasu. Idealnym rozwiązaniem jest w takiej sytuacji tarta na bazie ciasta francuskiego. Jako dodatki szparagi, trochę suszonych pomidorów i jest pysznie:)


tarta ze szparagami na francuskim cieście, ser piwny, ser gruyere



Składniki( na porcję dla 3-4 osób):

1 opakowanie ciasta francuskiego
3/4 pęczka zielonych, cienkich szparagów
kilka suszonych pomidorów z oliwy
200ml śmietanki 18%
1 duże jajko
50g sera gruyere
100g sera piwnego
sól prowansalska
łyżeczka cukru




Sposób przygotowania:

Szparagi czyścimy i obgotowujemy w wodzie z odrobina soli i cukrem. Po ugotowaniu odsączamy

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Wiosna w pełni! Sezon warzywno- owocowy powoli się rozkręca! Mamy już szparagi, szczaw i inne cuda. Z tych cudów tym razem padło na rabarbar. Idealny materiał do zrobienia pysznych muffinek z kruszonką. Takie muffinki super sprawdzą się na pikniku, wycieczce rowerowej czy grillowaniu( jako słodki dodatek).



przepis na muffinki z rabarbarem, cynamonowa kruszonka, rabarbar



Składniki( na 12 muffinek):

szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju ryżowego

kruszonka:
50g masła
3-4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu mielonego

4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki drobnego cukru




Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy ,obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1cm. Na patelni mieszamy cukier

Zupa-krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

Sezon szparagowy uważam za rozpoczęty! Bardzo lubię szparagi i te białe i zielone, właściwie pod każdą postacią są świetne:) Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła zupa-krem. Nie jest to jednak standardowy krem gdyż zamiast śmietanki użyłam mleka kokosowego, które super zgrywa się ze smakiem szparagów! Dla mnie bomba- Polecam!


zupa- krem ze szparagów, zupa szparagowa, szparagi przepis




Składniki:

pół kilograma szparagów
duży ziemniak
1 litr bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
natka pietruszki
sól, pieprz

opcjonalnie- oliwa truflowa





Sposób przygotowania:

Warzywa oczyszczamy. Przygotowujemy bulion( musi być ciepły). Szparagi kroimy na na cząstki,

Kokosanki

Dla mnie to takie trochę smaki dzieciństwa- dlaczego trochę? moja mama ich nie piekła, ale czasami kupowała takie w cukierni- bardzo je lubiłam:) A wogóle jak tu ich nie lubić skoro to połączenie bezy( mniam!) i kokosów ( kolejne- mniam!):) A przygotowanie jest banalnie proste! A dodatkowo można wykorzystać białka jajek, których u mnie sporo się zebrało w zamrażalniku. Do dzieła zatem:)




kokosanki, kokosowe ciastka, kokosowe ciasteczka



Składniki( na 10 dużych, 20 małych):

2 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
szklanka wiórków kokosowych





Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier- miksujemy aż cukier się rozpuści

Makaron z sosem serowym z ziołami i śmietanką

Dzisiejsza propozycja to idealne danie w 15 minut. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a danie jest pyszne, aromatyczne i może nas uratować w awaryjnej sytuacji:) U mnie w serowej roli występuje grana padano, ale możemy użyć innego sera o podobnym charakterze.




makaron z sosem serowym, makaron z parmezanem, penne z sosem



Składniki( na 2 porcje):

makaron ( u mnie penne)
150 ml śmietanki 18%
1/2 czerwonej cebuli
1/2 lampki białego wytrawnego wina
około 50g grana padano
świeże zioła: gałązka rozmarynu, 2 gałązki oregano, kilka listków bazylii
oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem
sól morska
pieprz




Sposób przygotowania:

Na początku wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie, gdy woda się gotuje siekamy cebulę

Dorsz w panierce z parmezanem

Mam taka małą słabość- czasami lubię zjeść rybkę smażoną na tłuszczu. Ta chrupiąca panierka, ten kolor i  smak- po prostu czasami nie da się opanować:) A jeśli do tego w skład panierki wchodzi parmezan to jestem całkiem na tak! Polecam gorąco, bo pysznie jest:)









Składniki:

 4 porcje dorsza
3 łyżki tartego parmezanu
8 łyżek bułki tartej
1 duże jajko
sól

olej roślinny do smażenia




Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, osuszmy ręcznikiem papierowym i solimy z każdej strony. Parmezan mieszamy

Masło czosnkowo- ziołowe

Takie proste, a takie pyszne! Masło z czosnkiem i ziołami idealnie pasuje do grzanek- jak dla mnie przekąska idealna:). Myślę, że to niezbędny element każdego grillowania czy ogniska- nie ma jak taka grillowana kromka z masełkiem ziołowym- mniam! Najlepiej masełko zrobić na kilka godzin przed podaniem, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.




masło czosnkowe, masełko czosnkowo- ziołowe, masło ziołowe,



Składniki:

1/2 kostki miękkiego masła
1-2 ząbki czosnku
kilka gałązek bazylii, oregano i rozmarynu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz





Sposób przygotowania:

W miseczce umieszczamy miękkie masło. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła drobno

Powidła borówkowe

W ramach przygotowywania miejsca w zamrażalniku na nowy sezon pozbywam się nagromadzonych zapasów. Chyba opętał mnie jakiś borówkowy szał, bo miałam całą szufladę zamrażarki zapełnioną borówkami! Powoli znikają jednak- tym razem padło na powidła, które zostały składnikiem pewnego deseru( ale o nim w innym wpisie:) ). Wyszły tak dobre, że w następnym sezonie powstanie kilka słoiczków takich powideł:)



powidła borówkowe, powidła z borówek



Składniki:

1/2 kg borówek ( u mnie mrożone)
sok z 1/2 cytryny
3łyżki drobnego cukru




Sposób przygotowania:

Na  patelni umieszczamy rozmrożone borówki-dusimy je przez około pół godziny na niskim ogniu.