menu

Tarta z kremem waniliowym i jabłkami

Żeby nieco podnieść się na duchu i poprawić sobie skutecznie zepsute przez pogodę samopoczucie wymyśliłam taką oto tartę. Pogoda beznadziejna więc wykorzystałam to co akurat było w domu- żebym przypadkiem nie musiała szybciutko uzupełniać zapasów tym samym wychodząc z domu. Dla takich momentów właśnie lubię mieć dobre zaopatrzenie:P A do samej bohaterki wracając- jest pyszna i na ciepło( gdybym miała akurat pod ręką lody-zniknęłaby nim by ostygła:) )i na zimno.



tarta z jabłkami, ciasto filo, co zrobić z ciasta filo, jabłka, deser



Składniki( forma 37x26cm):

5 arkuszy ciasta filo
50g masła
4 małe jabłka
150ml śmietanki 30%
2 jajka
1/2 szklanki cukru drobnego
łyżka domowego cukru waniliowego






Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, ale tak by jabłka pozostały w całości i kroimy je na

Grillowna pierś z kurczaka marynowana pastą tandoori z warzywami

Majówka zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas najwyższy zaplanować wielkie grillowanie:) Wiadomo, że standardowo na ruszcie ląduje kiełbaska i wszelkie mięsiwo. W ramach przedmajówkowego treningu oraz dzięki zapasowi przeróżnych smakołyków rodem z kuchni Indii, które dostałam w paczce od AB Foods Polska zrobiliśmy grillowaną pierś kurczaka zamarynowaną w paście tandoori Patak's. Co prawda grill na balkonie odpada, ale od czego jest patelnia grillowa:) Do tego warzywa podduszone na masełku i pyszny obiad gotowy:) A pasta Tandoori sprawdziła się fajnie, mięsko miało wyraźny, aromatyczny smak, a dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu było bardzo kruche. Reszta paczki jedzie z nami na prawdziwego grilla majowego:)) A jakie majówkowe plany u Was? Grillujecie?


grillowany kurczak z warzywami duszonymi na maśle



Składniki(na 3-4 porcje):

1/2 słoika sosu tandoori Patak's
2 duże piersi kurczaka

1 marchewka
mały brokuł
cukinia
papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżki masła





Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy( najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego) i kroimy na mniejsze

Biszkopt ze śmietaną i truskawkami, czyli klasyka idealna!

Takie klasyczne, proste i pyszne desery lubię bardzo! Biszkopt jest ze sprawdzonego przepisu, który mam od mojej mamy- wychodzi idealny i nie opada:) Truskawki uwielbiam i bez wątpienia są to moje ulubione owoce! Dlatego połączenie lekkiego biszkoptu, truskawek i do tego bita śmietanka to dla mnie deser doskonały!






Składniki( na tortownicę o średnicy 19 cm):

biszkopt:
2 duże jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej, tortowej
łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

300ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka żelatyny
ok. 500g truskawek


do dekoracji:
kilka listków melisy




Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. W sporej misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy

Lekka sałatka z tuńczyka na rukoli z winegretem truflowo- cytrusowym

Dla mnie wiosna w pełni! Choć może jeszcze brakuje tego i owego w warzywniaku to jestem bardzo na tak jeśli chodzi o wszelkiej maści sałatki, sałaty i inne lekkie dania. Taka sałatka to idealny lekki lunch albo wieczorna przekąska.  Jest smacznie, kolorowo i bardzo wiosennie:) Do przegryzania sałatki wybrałam drożdżowe paluchy z makiem, które kiedyś pokazywałam na blogu, ale może tez być jakiś inny wariant pieczywa.



sałatka z tuńczyka, lekka sałatka z tuńczyka, przepis na dietetyczną sałatkę



Składniki( na jedną porcję):

garść rukoli
1 jajko
1 spory pomidor
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym

winegret:
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek z truflami
łyżeczka musztardy miodowej
sól różowa himalajska
czarny pieprz





Sposób przygotowania:

Jajko gotujemy na twardo. Rukolę układamy na spodzie talerza. Następnie dodajemy pokrojonego na

Pesto z rukoli

Jeśli choć czasami zaglądacie na bloga to mogliście zauważyć, że bardzo lubię wszelkie wariacje na temat pesto. Począwszy od klasycznego, z bazylią, poprzez czerwone, z suszonych pomidorów, a na pesto z pieczonej papryki skończywszy. Dzisiaj Kolejna wariacja, tym razem na bazie rukoli oraz prażonych nasion słonecznika. Dla mnie bomba! Idealnie wyważone smaki, aromatyczne i o pięknym kolorze( czy już gdzieś wspominałam, ze zieleń to mój ulubiony kolor?:) ). Moje rukolowe pesto po części zostało zjedzone z makaronem a pozostała cześć została przeznaczona na grzanki- pycha! Ale pesto to nie tylko makaron czy grzanki- fajnie smakuje też np. jako farsz do mięska! Zachęcam zatem do eksperymentowania z tym cudem:)







Składniki:

70g rukoli
2 łyżki nasion słonecznika
łyżka startego sera grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz





Sposób przygotowania:

Na suchej patelni lekko prażymy słonecznik. gotowe ziarna słonecznika zdejmujemy z patelni i odstawiamy

Francuskie wytrawne muffiny z serem blue, szpinakiem i oliwkami

Już nie raz nie dwa pisałam jak uwielbiam eksperymenty z ciastem francuskim! dla mnie to idealny awaryjny produkt, takie lodówkowe must have! Nabrałam ochoty na jakąś wytrawną przekąskę i oto jest! Czary-mary, troszkę tego troszkę tamtego, ciasto francuskie i gotowe! A Wy macie jakieś ulubione przepisy z ciastem francuskim w głównej roli?



Ciasto francuskie ze szpinakiem, ciastka francuskie ze szpinakiem, serem i oliwkami



Składniki( na 6 sztuk):

1/2 rolki ciasta francuskiego
70g sera blue
100g szpinaku baby
1 czerwona cebula
6 zielonych oliwek królewskich
1 ząbek czosnku
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz


do podania:
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
kilkanaście listków oregano





Sposób przygotowania:

Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy

Domowa granola

Takie śniadanko to ja rozumiem! Domowa granola ma całe mnóstwo zalet- po pierwsze wiemy co jemy, po drugie jest zdrowa i pożywna a po trzecie sami możemy dokładnie skomponować jej skład i właśnie za to lubię ją najbardziej:) To również świetna przekąska do pochrupania np. przy czytaniu książki albo przy oglądaniu maratonu ulubionego serialu:)




domowa granola, przepis na granolę, granola przepis, jak zrobić granolę



Składniki:

szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki wymieszanych migdałów i orzechów laskowych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki oleju ryżowego
1/2 szklanki świeżego soku z czerwonych pomarańczy
3 łyżki golden syrup
łyżka przyprawy do pierników
łyżka cukru waniliowego




Sposób przygotowania:

W sporej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Całość

Zupa dyniowo- pomidorowa

Pomysł na zupę zrodził się w prosty sposób:) Pozbywam się zapasów z zamrażalnika i tym razem padło na dynię:) Nie miałam jednak ochoty na klasyczną zupę z samej dyni, w kremowym wydaniu. Dla przełamania słodyczy i delikatności dyni dodałam pomidory z puszki- wyszła pyszna, lekka zupka!


przepis na zupę dyniowo- pomidorową, zupa z dyni i pomidorów



Składniki( na 4 porcje):

500g dyni ( u mnie mrożona)
400g pomidorów( jedna puszka)
2 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
2 listki laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego lubczyku
sól
pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu

do podania: jogurt naturalny





Sposób przygotowania:

Dynię rozmrozić i odsączyć( jeśli mamy świeżą ten krok pomijamy) oraz pokroić na kawałki.

Sernik z serka philadelphia z polewą krówkową

Dzisiaj gratka dla fanów serników. Delikatna konsystencja, wyraźnie waniliowy smak, a do tego idealna wprost polewa krówkowa! Fantastycznie komponuje się z truskawkami! Jestem pod dużym wrażeniem tego serniczka i gorąco Wam polecam:)



sernik z serka philadelphia, przepis na sernik z serka philadelphia



Składniki( na tortownicę 19cm średnicy):

spód:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
łyżka jogurtu naturalnego

masa serowa:
500g serka philadelphia
2 żółtka jajek
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa:
70ml śmietanki 30%
100g krówek mlecznych

dodatkowo: łyżka kaszki manny

do dekoracji:
świeże truskawki




Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagniatamy w jednolitą masę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około

Szare kluski, czyli kluski z ziemniaków

Znacie to danie? Dla mnie to kolejny ze smaków dzieciństwa, albo smaków kojarzących mi się z rodzinnym domem:) Szare kluski jada się chyba nie tylko w Wielkopolsce, ale na pewno tylko tu niektórzy znają je pod nazwą kluchy na pyrach:) U mnie jada się je jako osobne danie, okroszone boczkiem i cebulką z dodatkiem gotowanej marchewki albo z zasmażaną kapustą. Wiem jednak, że są fani dodawania ich do czerniny:)


szare kluski, kluski z ziemniaków, ziemniaczane kluseczki


 

Składniki:

1 kg ziemniaków
około 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
200g boczku wędzonego
1 cebula
łyżka smalcu





Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i albo zcieramy na najdrobniejszych oczkach tarki albo kroimy na

Orzeźwiający koktajl ogórkowo- paprykowy

Ta propozycja przypadnie do gustu amatorom warzywnych koktajli. Zielony ogórek, do tego papryka, jogurt naturalny i przyprawy i jest pysznie i w dodatku sycąco:) Myślę, że z powodzeniem sprawdzi się jako drugie śniadanie w ciepły dzień:)



koktajl warzywny, koktajl paprykowo- ogórkowy



Składniki( na 1 porcję):

1 ogórek sporej wielkości
1/2 papryki czerwonej
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz






Sposób przygotowania:

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Paprykę również dzielimy na mniejsze

Pasta kanapkowa z łososia wędzonego z papryką

Tym razem propozycja przekąskowo- śniadaniowa.
Mam ostatnio bardzo często ochotę na pasty kanapkowe różnej maści, a i moi najbliżsi nimi nie pogardzą:) Podstawą w tej akurat wariacji jest wędzony na ciepło łosoś, do tego papryka czerwona, natka pietruszki- pycha!




pasta kanapkowa, przepis na pastę kanapkową z łososia wędzonego



Składniki:

150g łososia wędzonego na ciepło
1/4 czerwonej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
łyżka majonezu
świeżo mielony pieprz czarny





Sposób przygotowania:

Łososia rozdrabniamy widelcem. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, natkę siekamy. Do miseczki

Pierogowanie u Gruszki z Fartuszka

Tym razem będzie wpis pierogowy:) Bardzo mocno pierogowy, gdyż jak wspominałam Wam na facebooku w minioną sobotę lepiłyśmy wraz z kilkoma Blogerkami z Wielkopolski pierogi u Naszej cudnej Pani gospodarz- Marysi znanej z bloga Gruszka z fartuszka
Zabawa była świetna, gotowanie udane i owocne- miałam całe mnóstwo pierogów do zabrania "na wynoś" i do tego objadłam się okrutnie na miejscu:)

Idea była taka, że każdy przynosi inny farsz, robimy duuużo ciasta i jeszcze więcej pierogów:)
Przepisy na farsze znajdziecie na blogach:

U Marysi- z twarogiem i suszonymi pomidorami
U Joli i Piotra- farsz z kurkami, kapustą i marchewką
U Kasi- dwa farsze z soczewicą
U Marty- na słodko, z serkiem z daktylami i miodem
U Grażyny- z mięsem i koperkiem
U Eweliny- suszone śliwki
A ja zrobiłam z fetą, szpinakiem i boczkiem.

Były też inne pyszności, bo jak wiadomo bloger kulinarny z pustą ręką nie przychodzi:P Były i ciasta i domowy smalec, a ja zrobiłam chleb.

Jako, że tego dnia odbywała się wycieczka do fabryki Lubelli, na którą Gospodyni została zaproszona, jednak z wiadomej przyczyny nie dotarła, Lubella była tak miła, że dotarła do nas- w postaci całego mnóstwa mąki i innych dobrodziejstw, które dostaliśmy w prezencie:)

Cóż tu więcej mówić- po prostu zobaczcie te pyszne zdjęcia:)



Powyżej- farsze, całe mnóstwo farszy:)
Powyżej jabłkowe crumble z szałwią od Kasi i mój chlebek.



















A powyżej efekty naszych działań oraz prezenty od Lubelli:)


Jeszcze raz wielkie dzięki dla Wszystkich za miłe spotkanie oraz oczywiście dla Marysi za zorganizowanie miłego dnia:)

Kaszka manna z żurawiną

Kaszka manna to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowo- podwieczorkowych z dzieciństwa:) Mimo, że już dawno dzieckiem nie jestem to nadal kaszkę mannę zajadam z lubością. Ta wersja jest z dodatkiem suszonej żurawiny, która bardzo fajnie urozmaica kaszkę. Myślę, ze nie tylko dzieciom się spodoba:)


kasza manna, kasza manna jak zrobić, kasza manna z owocami



Składniki( na 2 porcje):

szklanka mleka 2%
garść suszonej żurawiny
4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
do podania: golden syrup






Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy wymieszane mleko z dodatkiem żurawiny i kaszki( cześć żurawiny

Krewetki w białym winie z pietruszką i czosnkiem

Nareszcie jest! Jest cieplutko, jest cudownie i nawet widziałam już kwiaty na na trawnikach:) Sezon jedzenia na balkonie uważam za oficjalnie rozpoczęty! Wystartowałam myślę całkiem smakowicie bo krewetkami. A do krewetek białe wino, dużo pietruszki i inne cudowne aromaty, których szczegóły poniżej:)



krewetki w białym winie, krewetki na maśle, przepis krewetki



Składniki( na 2 porcje):

200g krewetek black tiger
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina (chardonnay)
łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz


do podania:
pieczywo- u mnie bagietka





Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek by oliwa przejęła

Chleb pszenny z otrębami i czosnkiem niedźwiedzim

Jeśli lubicie chleby z dodatkami, aromatyczne to ten jest idealny:) Dodatek czosnku niedźwiedziego fajnie podkręca smak. Dla mnie taki świeży, z chrupiąca skórką i mięciutki w środku jest idealny z samym masłem! Super sprawdził się też jako baza dla "kolorowej kanapki":)



przepis na chleb, chleb drżdżowy, chleb bez maszynki, chleb pszenny



Składniki:

1 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego





Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę i

Ciasteczka kakaowe z bananem i masłem orzechowym

Te ciasteczka to ewidentny dowód na to, że ciasteczka zawsze można zrobić z tego co mamy pod ręką:) Jako, że dzień wcześniej zrobiłam świeżutkie masło orzechowe miałam straszliwą ochotę coś z nim podziałać( oprócz wyjadania łyżeczką ze słoika, rzecz jasna!). Szybki rzut oka na zapasy i mamy ciasteczka- chrupiące na zewnątrz i miękkie od środka.




przepis na ciastka z masłem orzechowym, ciastka kakaowe



Składniki( na 16 ciasteczek):

szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 spory dojrzały banan
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao




Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy banana na papkę. Dodajemy masło orzechowe, jajko i cukier- mieszając

Zupa koperkowa z makaronem

Ta zupa to dla mnie lekki powiew wiosny. Duużo aromatycznego koperku i już prawie nie widzę, że za oknem mega zimno:) Wbrew pozorom zupa jest sycąca, a to za sprawą pełnoziarnistego makaronu. Dla mnie świetna zupa!



przepis na zupę koperkową z makaronem, zupa koperkowa z makaronem



Składniki:

1/2 kg skrzydełek z kurczaka
1 duża marchew
1/2 sporego selera
2 1/2 pęczka koperku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
100ml śmietanki 18%
sól

do podani:
makaron- u mnie pełnoziarniste świderki





Sposób przygotowania:

Umyte skrzydełka, obraną marchew i seler oraz ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnka

Sałatka z pieczonego buraka z serem roquefort i sosem balsamicznym

To mój mistrz wśród sałatek ostatnio! Boskie połączenie smaków, piękny wygląd, pełno aromatów- czego chcieć więcej:) Delikatny pieczony burak ze swą słodkością plus intensywność sera roguefort, a to wszystko połączone świeżym oregano i sosem balsamicznym- pycha! Jak dla mnie to idealny pomysł na zaostrzającą apetyt przystawkę!


sałatka z pieczonego buraka



Składniki( na 1 porcję):

2 średniej wielkości buraki
25g sera roquefort
1/2 czerwonej cebuli
kilka gałązek świeżego oregano
sos balsamiczny
świeżo mielony czarny pieprz




Sposób przygotowania:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Gdy buraki są

Domowe lody waniliowe- bez maszynki

Domowe lody, wiadomo- najlepsze! Pamiętam dawno temu, gdy byłam jeszcze dzieciakiem robiło się domowe lody z paczki:P Teraz sama nastawiłam się bardzo na domową produkcję( choć zwykle jednak sorbetów) i bardzo mocno rozważałam zakup maszynki do lodów. Przekonałam się jednak, że równie dobrze można zrobić lody na bazie mleka/śmietanki tylko przy użyciu zamrażalnika i blendera. Lody są kremowe( tak jak chciałam!) i bardzo intensywne w smaku. jedynym minusem jest czas oczekiwania, aż się zmrożą, ale jestem w stanie przymknąć na to oko:P



domowe lody waniliowe, jak zrobić lody w domu, lody waniliowe



Składniki:

500ml śmietanki 36%
szklanka mleka 2%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
żółtka z dwóch dużych jajek
3 łyżki cukru muscovado




Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy mleko z ekstraktem waniliowym- odstawiamy do przestygnięcia.

Chleb pszenny z maką pełnoziarnistą

Tak to już ze mną jest, że jak się czymś zachwycę to nie odpuszczam przez dłuższą chwilę:) Tym razem padło na domowe pieczywo! Po wczorajszym sukcesie z bajglami dzisiaj przyszła pora na chlebek:) Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania- chlebek ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku jest bardzo delikatny. Chyba będzie częstym gościem u nas:)



chleb pszenny pełnoziarnisty, przepis na chleb



Składniki:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
mak



Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Dokładnie

Bajgle z makiem

Bardzo długo zbierałam się by zrobić te bułeczki.Teraz mogę tylko żałować tego straconego czasu, bo sa świetne! Jednak ilekroć gdzieś wpadał mi w ręce przepis na bajgle i zaczynałam wczytywać się w sposób przygotowania dochodziłam do wniosku, że strasznie pracochłonne są i odpuszczałam. Jednak ostatnio pomyślałam, że w sumie zaszaleć dobra rzecz i się skusiłam. Najbardziej obawiałam się tego sparzania we wrzątku, ale dałam radę:) A poniżej efekty- co prawda dziurki niesą wyraźnie zarysowane, ale będę nad tym pracować:)


bajgle, przepis na bajgle, jak zrobić bajgle



Składniki( na 8 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej typ 550
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
żółtko z dużego jajka
mak



Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól.

Pyszna szarlotka na bardzo kruchym cieście

Szarlotka to chyba najmniej wymagające ciasto- trochę ciasta, dużo jabłek i gotowe! Uwielbiam wszelkie szarlotkowe wariacje- z lodami, na ciepło, zimno, bardziej elegancko i piknikowo( o jak marzę o pogodzie pozwalającej na piknik:)). Generalnie szarlotka dobra na wszystko:)


szarlotka na kruchym cieście, szybki przepis na szarlotkę



Składniki( na tortownicę 19cm średnicy):

5-6 średnich jabłek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 żółtko dużego jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru( opcjonalnie- gdy jabłka są kwaśne)
cukier puder do dekoracji
masło do wysmarowania formy




Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną, krupczatkę, żółtko, cukier puder oraz masło zagniatamyna jednolite ciasto. Z ciasta

Kremowa zupa czosnkowa

To bardzo aromatyczna propozycja dla fanów czosnku. Zupa jest bardzo charakterna i świetnie komponuje się z grzankami. Myślę, że skradnie serce każdego kto choć raz jej posmakuje- tak było ze mną:)


zupa-krem z czosnku, kremowa zupa czosnkowa




Składniki:

1 litr bulionu drobiowego ( może być z kostki)
kilka ząbków czosnku( zależy od wielkości)
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
łyżka masła klarowanego
2-3 kromki chleba
150ml śmietanki 18%
sól morska, pieprz
świeżo otarta gałka muszkatołowa




Sposób przygotowania:

Na maśle szklimy posiekaną cebulkę i obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Do garnka dodajemy

Pesto paprykowe- pesto z pieczonej papryki

Kolejna propozycja szybkiego i bardzo aromatycznego sosu, który w połączeniu z makaronem daje nam świetne i szybkie danie. Super sprawdzi się też jako dodatek np. do grzanek. A do tego ten śliczny, ciepły kolor- cudowności:)



Składniki:
pesto paprykowe, pesto z pieczonej papryki2 średniej wielkości papryki czerwone
4-5 suszonych pomidorów z oleju
łyżka orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony

















Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, suszymy i w całości wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika- opiekamy

Lassi banan-mango z otrębami pszennymi

Taki koktajl to całkiem spora dawka energii! Otręby też super wpisują się w to połączenie:) Myślę, że to fajna alternatywa dla "kanapkowego" drugiego śniadania. A idealnie byłoby jeszcze z dodatkiem truskawek, na które czekam z wielkim utęsknieniem:)







Składniki( na 1 porcję):
150ml gęstego jogurtu naturalnego
1 dojrzały banan
1/2 dużego mango
2 łyżki otrębów owsianych





Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą