Może mazurek nie jest moim najulubieńszym ciastem Wielkanocnym ( zdecydowanie sernik wygrywa!), ale takie słodkie połączenie kajmaku i kokosa oraz kruchego ciasta sprawia, że jestem na tak!:) A jakie są Wasze ulubione słodkości z wielkanocnego stołu? Macie swój numer jeden?
Składniki (forma 37x26cm):
szklanka mąki
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
żółtko dużego jajka
400ml mleka kokosowego
szklanka wiórków kokosowych
puszka masy kajmakowej
do dekoracji: suszona żurawina, migdały, orzech laskowe, listki melisy
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, żółtko i masło zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy w kulę i zawinięte w folię
menu
Babka marmurkowa- prosty przepis
Babka marmurkowa to nic innego jak wariacja na temat babki piaskowej. Mamy tu połączenie jasnego i ciemnego ciasta. Babeczka jest niezbyt sucha i bardzo delikatna w smaku. A do tego wszystkiego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Myślę, że idealna nie tylko n wielkanocny stół:)
Składniki( na keksówkę):
200g miękkiego masła
szklanka cukru
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka ekstraktu waniliowego
30ml wódki
3 łyżki kakao
1/2szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce robota kuchennego ucieramy miękkie masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą
Składniki( na keksówkę):
200g miękkiego masła
szklanka cukru
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka ekstraktu waniliowego
30ml wódki
3 łyżki kakao
1/2szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce robota kuchennego ucieramy miękkie masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą
Pasta do kanapek z kurczaka z curry
Bardzo, ale to bardzo lubię wykorzystywać do maksimum posiadane produkty- uważam, ze wyrzucanie jedzenia jest niezbyt dobrym wyjściem. Oczywiście nie mówię tu o jedzeniu produktów nieświeżych tylko o kreatywnym gotowaniu i pomysłowych rozwiązaniach. Dla mnie przykładem takiego działania jest np. przerabianie kurczaka na którym gotuję bulion na sałatki, risotto czy tak jak tu- na pastę do kanapek:) A wariantów jest znacznie więcej:) Macie jakieś swoje ulubione patenty na taką kulinarną kreatywność?
Składniki:
ugotowane mięso z kurczaka( u mnie z 2 dużych udek)
80ml jogurtu naturalnego
sól morska
2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
do podania: rukola( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
mięso kurczaka obieramy ze skórki i oddzielamy od kości. Kawałki mięsa razem z jogurtem i
Składniki:
ugotowane mięso z kurczaka( u mnie z 2 dużych udek)
80ml jogurtu naturalnego
sól morska
2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
do podania: rukola( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
mięso kurczaka obieramy ze skórki i oddzielamy od kości. Kawałki mięsa razem z jogurtem i
Sok pietruszkowo- jabłkowo- selerowy
Pora na kolejną wariację "sokową". Takie soki to sto procent soku w soku czyli radość w każdym łyku:) Idealne by ratować mą nadwątloną przez trwającą ostatnie pół roku zimę( tak mi wychodzi z obliczeń!). Wam również polecam takie bomby witamin- nie tylko wiosną ale przez cały rok:)
Składniki( na porcję):
1 spore jabłko
4 łodygi selera naciowego
pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Łodygi selera, jabłko pokrojone na mniejsze części z wykrojonym gniazdem nasiennym oraz
Składniki( na porcję):
1 spore jabłko
4 łodygi selera naciowego
pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Łodygi selera, jabłko pokrojone na mniejsze części z wykrojonym gniazdem nasiennym oraz
Łopatka jagnięca długo pieczona( pieczona w niskiej temperaturze)
Jeśli macie ochotę na kawałek soczystego, aromatycznego mięsa to to danie mogę polecić z czystym sumieniem:). Właściwie nie wymaga wiele zaangażowania a jest wprost niebiańskie. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość gdyż ze względu na niewysoką temperaturę pieczenia trwa to kilka godzin. Zapewniam jednak, że warto.
Składniki( u mnie powstały z tego 4 porcje):
łopatka jagnięca( z kością- moja miała wagę 1,2kg)
kilka niewielkich czerwonych cebulek
główka czosnku
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszony lubczyk, cząber
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli morskiej
olej
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej jagnięcinę należy zamarynować. W moździerzu ucieramy sól, cząber, lubczyk i
przed upieczeniem... |
łopatka jagnięca( z kością- moja miała wagę 1,2kg)
kilka niewielkich czerwonych cebulek
główka czosnku
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszony lubczyk, cząber
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli morskiej
olej
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej jagnięcinę należy zamarynować. W moździerzu ucieramy sól, cząber, lubczyk i
Scrapbookingowe szaleństwo z Winiarami
Tym razem troszeczkę inaczej, ale nadal kulinarnie:)Jak zapewne wiecie blog bierze udział w programie Przyjaciół Winiary. Szybko zleciał nam rok od kiedy pierwszy raz postawiłam stopę w Winiarowej kuchni:)W związku z tym przyszedł czas na małe podsumowanie:)
Rok to był obfity, bogaty w ciekawe dla mnie i bloga projekty, atrakcyjny pod względem warsztatów, które marka Winiary dla nas organizowała ( najlepsze warsztaty foto ever!:) ). Poznałam mnóstwo świetnych osób bez których na pewno nie byłoby tak fajnie:)
Na zakończenie tej edycji odbyło się rzecz jasna spotkanie:). Oczywiście nie obyło się bez ciekawej atrakcji- specjalnie dla nas przygotowano warsztaty scrapbookingu podczas których mogliśmy własnoręcznie przygotować dla siebie przepiśniki:). Poniżej możecie ocenić efekty mojego artystycznego wysiłku:P
Rok to był obfity, bogaty w ciekawe dla mnie i bloga projekty, atrakcyjny pod względem warsztatów, które marka Winiary dla nas organizowała ( najlepsze warsztaty foto ever!:) ). Poznałam mnóstwo świetnych osób bez których na pewno nie byłoby tak fajnie:)
Na zakończenie tej edycji odbyło się rzecz jasna spotkanie:). Oczywiście nie obyło się bez ciekawej atrakcji- specjalnie dla nas przygotowano warsztaty scrapbookingu podczas których mogliśmy własnoręcznie przygotować dla siebie przepiśniki:). Poniżej możecie ocenić efekty mojego artystycznego wysiłku:P
Pyszny pasztet drobiowy- prosty przepis
Bardzo długo zbierałam się by zrobić pasztet domowy samodzielnie. Jakoś tak się bałam, że to trudne i wogóle, że pracochłonne i mi nie wyjdzie... Ale w końcu nastał ten piękny dzień i się odważyłam! Wcześniej jadałam różniaste domowe pasztety: drobiowe, wieprzowe, z królika i inne więc wiedziałam jaki lubię najbardziej- nie za suchy i bardzo aromatyczny, ale też żeby dało się go w razie potrzeby rozsmarować. Teorię znałam- ugotuj składniki, zmiel i upiecz- tadam!! masz pasztet:)) Tak też zrobiłam. Dobierając proporcje składników "na oko"- intuicja mnie niezawiodła- wyszedł idealny! dla fajniejszego aromatu dałam suszone grzybki i śliwki. Myślę, że ostro będę teraz eksperymentować z paszteciorami- strzeżcie się wysypu przepisów na blogu:))
Składniki(na pasztet w keksówce):
4 udka z kurczaka
2 średnie piersi kurczaka
400g wątróbki drobiowej
200g słoniny
2 duże jajka
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów( u mnie mieszane maślaki z koźlarzami)
3/4 kajzerki( może być inne jasne pieczywo)
1/2 szklanki mleka
1 duża cebula
duża marchew
korzeń pietruszki
kawałek selera
2-3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
świeżo mielona gałka muszkatołowa
suszony majeranek, rozmaryn
czarny, mielony pieprz
sól morska
Sposób przygotowania:
W sporym garnku umieszczamy udka i piersi kurczaka oraz obrane i pokrojone na kawałki marchew,
Składniki(na pasztet w keksówce):
4 udka z kurczaka
2 średnie piersi kurczaka
400g wątróbki drobiowej
200g słoniny
2 duże jajka
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów( u mnie mieszane maślaki z koźlarzami)
3/4 kajzerki( może być inne jasne pieczywo)
1/2 szklanki mleka
1 duża cebula
duża marchew
korzeń pietruszki
kawałek selera
2-3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
świeżo mielona gałka muszkatołowa
suszony majeranek, rozmaryn
czarny, mielony pieprz
sól morska
Sposób przygotowania:
W sporym garnku umieszczamy udka i piersi kurczaka oraz obrane i pokrojone na kawałki marchew,
Drożdżowe paluchy z makiem- pyszna przekąska
Takie drożdżowe paluchy to bardzo uniwersalna przekąska. Można pochrupywać je solo, z jakimś smakowitym dipem, albo potraktować jako dodatek np. do zupy. Mak można oczywiście zastąpić innymi dodatkami- wszystko zależy od naszego podniebienia:) Myślę też, że świetnie sprawdzą się na imprezie jako zdrowsza alternatywa dla chipsów.
Składniki( na kilkanaście paluchów):
szklanka mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki ciepłej wody
5-6 łyżek maku
płaska łyżeczka soli morskiej
płaska łyżeczka cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
1/3 kostki drożdży
Sposób przygotowania:
W szklance mieszamy wodę, sól, cukier i drożdże na jednolity płyn. Zawartość szklanki łączymy w
Składniki( na kilkanaście paluchów):
szklanka mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki ciepłej wody
5-6 łyżek maku
płaska łyżeczka soli morskiej
płaska łyżeczka cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
1/3 kostki drożdży
Sposób przygotowania:
W szklance mieszamy wodę, sól, cukier i drożdże na jednolity płyn. Zawartość szklanki łączymy w
Sernik tradycyjny- prosty przepis
Postanowiłam zostać mistrzem sernika:) Próby były różne, kombinacje czasami zaskakujące i wyniki często poniżej oczekiwań. Jednak jestem uparta i w końcu zmajstrowałam taki zestaw składników, który przyniósł pożądany efekt:) Tak pokochałam ten sernik, że chyba będę piec go co dwa dni:) A jest bardzo prosty w wykonaniu, więc myślę, że nie tylko mi przypadnie do gustu.
Składniki(na okrągłą tortownicę śr. 19cm):
500g półtłustego twarogu
3duże jajka
niepełna szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g ciastek digestive
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W miskę robota kuchennego wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy żółtka jaj (białka
Składniki(na okrągłą tortownicę śr. 19cm):
500g półtłustego twarogu
3duże jajka
niepełna szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g ciastek digestive
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W miskę robota kuchennego wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy żółtka jaj (białka
Mleczny koktajl banan- kiwi- borówki
Wiosna podobno się zaczęła... Podobno, bo u mnie śnieżna zaspa na balkonie. Jednak będąc dobrej myśli, że jednak kiedyś zrobi się ciepło i znowu będzie kolorowo i urodzajnie zaczęłam powoli pustoszyć zamrażalnik z zapasów. Na pierwszy ogień poszły borówki- tak powstał koktajl z borówek, kiwi i bananów na bazie mleka. Pychota pełna witamin- tego mi właśnie potrzeba!
Składniki(na 2 porcje):
200ml mleka
1 duży banan
2 dojrzałe kiwi
szklanka mrożonych borówek
Sposób przygotowania:
Banana i kiwi obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki- wrzucić do kubka blendera. Dodać
Składniki(na 2 porcje):
200ml mleka
1 duży banan
2 dojrzałe kiwi
szklanka mrożonych borówek
Sposób przygotowania:
Banana i kiwi obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki- wrzucić do kubka blendera. Dodać
Śniadaniowa tortilla czyli tortilla z jajecznicą
Jajecznica plus pieczywo to połaczenie znane, lubiane i powszechnie występujące. Ale przecież jajko, awłaściwie jajecznica nie musi być nudna! W końcu tortilla to też rodzaj pieczywa, więc mamy alternatywną wersję jajecznicy z pieczywem- jajecznica z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią otulona tortillą- pyszne!
Składniki(na 1 tortillę):
1 tortilla
3 jajka
1/2 cebulki
kilka suszonych pomidorów w oliwie
świeże listki bazylii
łyżka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać posiekane pomidory oraz odrobinę
Składniki(na 1 tortillę):
1 tortilla
3 jajka
1/2 cebulki
kilka suszonych pomidorów w oliwie
świeże listki bazylii
łyżka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać posiekane pomidory oraz odrobinę
Sok z buraków, pomarańczy i marchewki
Czekam na wiosnę! Oczekiwanie umilam sobie świeżym sokiem warzywno- owocowym. Takie soki są świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi bomby witamin- idealne w momencie gdy mamy słabą odporność( np. na finish-u zimy). A do tego sami ustalamy co w soku ląduje, na co mamy ochotę i w jakich proporcjach- bosko!
Składniki( na 1 porcję):
1 średni burak
1 średnia marchewka
1 duże soczyste pomarańcze
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieramy ze skórki. Wszystkie
Składniki( na 1 porcję):
1 średni burak
1 średnia marchewka
1 duże soczyste pomarańcze
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieramy ze skórki. Wszystkie
Cake pops- lizakowe, wiosenne szaleństwo:)
Ach!tak strasznie marzę już o wiośnie! Ale takiej prawdziwej, kolorowej i pełnej młodych listków i kolorowych kwiatów:) Sądzę, że pewnie jeszcze długo będę czekać to zrobiłam sobie wiosnę w domu:) Jako, że nie lubię marnować jedzenia, a zostało mi troszkę z babki, którą piekłam postanowiłam zrobić cake pops. A przy okazji mogłam wypróbować nabyte niedawno kolorowe posypki, patyczki i inne cuda do dekoracji:) Takie ciasteczkowe lizaki to też świetny pomysł by zająć dzieciaki kiedy my przerabiamy kolejną tonę jedzenia na Wielkanocny stół:)
Składniki( na 8-10 lizaków):
szklanka pokruszonej babki( może być też inne suche ciasto)
łyżka masła
2 łyżki mascarpone
biała czekolada
kolorowe posypki, dekoracje itp.
patyczki
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i przestudzić. W miseczce mieszamy pokruszoną babkę z masłem i mascarpone.
Składniki( na 8-10 lizaków):
szklanka pokruszonej babki( może być też inne suche ciasto)
łyżka masła
2 łyżki mascarpone
biała czekolada
kolorowe posypki, dekoracje itp.
patyczki
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i przestudzić. W miseczce mieszamy pokruszoną babkę z masłem i mascarpone.
Babka piaskowa z amaretto
Jako, że na blogu bieda jeśli chodzi o przepisy wielkanocne postanowiłam to nadrobić:) Dlatego teraz namiętnie produkuję dania Wielkanocne:) Tym razem przyszła kolej na coś słodkiego- czas zatem na babkę piaskową z aromatem amaretto- pyszna:) wyszła świetna- pięknie wypieczona, a w środku niezbyt sucha- pycha!
Składniki( na małą keksówkę):
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
3 duże jajka
solidna szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml amaretto
1/2 szklanki mleka
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym( ewentualnie ręcznym mikserem) utrzeć masło z cukrem i cukrem
Składniki( na małą keksówkę):
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
3 duże jajka
solidna szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml amaretto
1/2 szklanki mleka
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym( ewentualnie ręcznym mikserem) utrzeć masło z cukrem i cukrem
Żurek na zakwasie żytnim
Pozostając w klimatach wielkanocnych zrobiłam żurek na własnoręcznie przygotowanym i (o zgrozo!) wyczekanym zakwasie- kto mnie czyta ten wie, że co jak co ale jestem bardzo niecierpliwa:)). Ale na taki żurek warto poczekać! jest mega dobry! Ja zrobiłam na stosunkowo młodym zakwasie, bo trzydniowym, ale można dać mu czas- nawet do 5-7 dni- żurek będzie wtedy bardziej intensywny.
Składniki:
na zakwas:
1 litr ciepłej, wcześniej przegotowanej wody
szklanka mąki żytniej typ 2000
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 białe kiełbasy
300g boczku wędzonego
2 średnie cebule
kawałek selera
por (zielona część)
2-3 łyżki majeranku suszonego
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
do podania: jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Zakwas: Chleb kroimy w kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Składniki:
na zakwas:
1 litr ciepłej, wcześniej przegotowanej wody
szklanka mąki żytniej typ 2000
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 białe kiełbasy
300g boczku wędzonego
2 średnie cebule
kawałek selera
por (zielona część)
2-3 łyżki majeranku suszonego
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
do podania: jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Zakwas: Chleb kroimy w kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Jajka faszerowane pastą jajeczną z rzeżuchą
To ten moment, kiedy powoli zaczynamy myśleć o Wielkanocnym menu. A jak Wielkanoc to oczywiście jajka, jajka faszerowane na milion sposobów- i to jest fajne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj wersja bardzo podstawowa, która powinna zasmakować większości osób. Użyłam majonezu domowej produkcji, ale można oczywiście skorzystać z ulubionego słoikowego:)
Składniki:
3 duże jajka ugotowane na twardo
2 solidne łyżki majonezu
3-4 łyżki rzeżuchy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka przekrawamy na pół wzdłuż. Wybieramy z jajem żółtka do miseczki. rozdrabniamy żółtka i
Składniki:
3 duże jajka ugotowane na twardo
2 solidne łyżki majonezu
3-4 łyżki rzeżuchy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka przekrawamy na pół wzdłuż. Wybieramy z jajem żółtka do miseczki. rozdrabniamy żółtka i
Domowy majonez- błyskawiczny
Jak mawiają kto nie ryzykuje ten nie ma! Jeśli chodzi o domowy majonez miałam z nim przyjemność zapoznać się wcześniej. Jednak próby samodzielnego wykonania go kończyły się jak dotąd kiepsko:( A poza tym średnio kręci mnie ręczne kręcenie majonezu, dlatego odpuściłam go sobie. Ale w końcu zostałam radośnie oświecona! Dzięki pogawędce z Marysią z bloga Gruszka z fartuszka odkryłam, że można i blenderem! Dlatego wielkie dzięx M.:)) Wszyscy mają majonez, mami ja! Ha! Zachęcam zatem i Was do własnej produkcji:)
Składniki( na około 300ml):
1 żółtko z dużego jajka
2 łyżki musztardy ( u mnie dijon)
200ml oleju ( u mnie rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kubku blendera umieszczamy
Składniki( na około 300ml):
1 żółtko z dużego jajka
2 łyżki musztardy ( u mnie dijon)
200ml oleju ( u mnie rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kubku blendera umieszczamy
Krupnik na żeberkach
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam krupnik! To taka fajna, prosta i smaczna zupa. Doskonale syci i rozgrzewa, a do tego jest pyszna! Idealna na taką wstrętną, zimową aurę jak ta za oknem. A tak przy okazji entuzjazmu krupnikowego zastanawiam się jakie są Wasze ulubione zupy?
Składniki(na około 4 porcje):
300g żeberek wieprzowych
2 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 por (jasna część)
4-5 średnich ziemniaków
100g kaszy jęczmiennej
kilk ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
pęczek natki pietruszki
sól morska
Sposób przygotowania:
Jedną marchew, pietruszkę, seler i por myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka- całość zalewamy
Składniki(na około 4 porcje):
300g żeberek wieprzowych
2 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 por (jasna część)
4-5 średnich ziemniaków
100g kaszy jęczmiennej
kilk ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
pęczek natki pietruszki
sól morska
Sposób przygotowania:
Jedną marchew, pietruszkę, seler i por myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka- całość zalewamy
Szybka sałatka ziemniaczana z ogórkiem i pomidorem
Pomysł na szybkie i sycące drugie śniadanie- sałatka ziemniaczana. Można dodać dowolnie inne, ulubione składniki- ja postawiłam na dymkę, pomidora i ogórka zielonego- tak bardzo pragnę już wiosny:). Wykorzystałam też ziemniaki z poprzedniego dnia ugotowane na obiad- nic się nie zmarnuje, a co!
1 pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka
1 dymka ze szczypiorkiem
sok z cytryny
oliwa z oliwek( ja dałam aromatyzowaną rozmarynem)
łyżka majonezu(może być też gęsty jogurt naturalny)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Składniki( na 1 porcję):
2 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach1 pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka
1 dymka ze szczypiorkiem
sok z cytryny
oliwa z oliwek( ja dałam aromatyzowaną rozmarynem)
łyżka majonezu(może być też gęsty jogurt naturalny)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić na dość grube plastry, ogórki na półplasterki lub ćwiartki, pomidory na kawałki,Wyniki konkursu S.O.S Winiary
Czas ogłosić Zwycięzcę! Fantastyczną sosjerkę oraz zestaw S.O.S-ów wygrywa Autorka poniższego przepisu:
"- sos koperkowy ze śmietanką do ryby- sandacz z kaparami ozdobiony kiełkami lucerny i brokuła oraz cząstkami limonki
2 limonki sparzyć, osuszyć, z jednej strony otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. 50 dag filetu umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć otartą skórkę solą i pieprzem, odłożyć na 15 minut do lodówki. Dymki oczyścić. Cebulki pokroić w piórka, a szczypior na 10- centymetrowe kawałki. Kapary osączyć. Na patelni rozgrzać olej, położyć sandacza skórą do dołu, usmażyć z każdej strony na złoto. Gdy ryba będzie już gotowa, na patelnię dodać kapary i dymki, smażyć 2 minuty. Przygotować sos koperkowy ze śmietanką do ryby wg przepisu, zalać nią rybę i dusić przez ok. 5 minut. Następnie rybę wyłożyć na talerze, ozdobić szczypiorkiem, kiełkami i cząstkami limonki. "
Gratuluję!!! bardzo smakowity pomysł:)
"- sos koperkowy ze śmietanką do ryby- sandacz z kaparami ozdobiony kiełkami lucerny i brokuła oraz cząstkami limonki
2 limonki sparzyć, osuszyć, z jednej strony otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. 50 dag filetu umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć otartą skórkę solą i pieprzem, odłożyć na 15 minut do lodówki. Dymki oczyścić. Cebulki pokroić w piórka, a szczypior na 10- centymetrowe kawałki. Kapary osączyć. Na patelni rozgrzać olej, położyć sandacza skórą do dołu, usmażyć z każdej strony na złoto. Gdy ryba będzie już gotowa, na patelnię dodać kapary i dymki, smażyć 2 minuty. Przygotować sos koperkowy ze śmietanką do ryby wg przepisu, zalać nią rybę i dusić przez ok. 5 minut. Następnie rybę wyłożyć na talerze, ozdobić szczypiorkiem, kiełkami i cząstkami limonki. "
Gratuluję!!! bardzo smakowity pomysł:)
Z Autorką skontaktuję się mailowo. Wszystkim natomiast serdecznie dziękuję za udział:)
Pozdrawiam,
D.
Domowy cukier z wanilią- cukier waniliowy
Zbierałam się do takiego domowego cukru bardzo długo. Mam jednak tak, że bardzo nie lubię czekać- wszystko musi być już i natychmiast:). Niby takie proste bierzemy cukier, dodajemy wanilię w laskach i czekamy- no właśnie... Dlatego przed zrobieniem domowego cukru waniliowego trochę powstrzymywało mnie właśnie czekanie na "nabranie mocy" przez cukier. Aż tu któregoś pięknego dnia dostałam przesyłkę-niespodziankę od Royal Brand a w niej 20g mielonej wanilii. Ha! Serio, jak dotąd nie zdawałam sobie sprawy z istnienia takiego (o zgrozo! jakże oczywistego) dobrodziejstwa. I tak po nitce do kłębka, albo raczej po lasce do cukru dobrnęłam do własnego cukru z wanilią:) Najlepsze w nim jest to, że jest maksymalnie waniliowy od razu! Oł jeee!!!:)
Składniki:
250g cukru pudru
20g mielonej wanilii
Sposób przygotowania:
Wanilię i cukier puder wymieszać dokładnie w suchym naczyniu. Przechowywać szczelnie
Składniki:
250g cukru pudru
20g mielonej wanilii
Sposób przygotowania:
Wanilię i cukier puder wymieszać dokładnie w suchym naczyniu. Przechowywać szczelnie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod gorgonzolą
Taka zapiekanka to super sprawa! Pełno smaku, idealnie sycąca i do tego można dowolnie miksować składniki. A i jeśli coś nam zostanie można ja zapakować do pudełka i na następny dzień jako lunch do pracy idealna:)
Składniki( na 3 porcje):
8 średniej wielkości ziemniaków
250g mięsa mielonego z wieprzowiny( u mnie łopatka)
1/2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść posiekanej bazylii
100g gorgonzoli pikantnej
sól, pieprz
oliwa
beszamel- użyłam gotowego S.O.S-u Winiary, ale jeśli macie dłuższą chwilę możecie zrobić własny z TEGO przepisu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną
Składniki( na 3 porcje):
8 średniej wielkości ziemniaków
250g mięsa mielonego z wieprzowiny( u mnie łopatka)
1/2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść posiekanej bazylii
100g gorgonzoli pikantnej
sól, pieprz
oliwa
beszamel- użyłam gotowego S.O.S-u Winiary, ale jeśli macie dłuższą chwilę możecie zrobić własny z TEGO przepisu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną
Ciasteczka z amarantusa z żurawiną
Tym razem poeksperymentowałam z poppingiem z amarantusa. Robiłam kiedyś batoniki owsiane na podobnej zasadzie( tylko zamiast śmietanki było mleko skondensowane) i były świetne, ale tu efekt okazał się jeszcze lepszy! Batoniki są delikatne, słodkie, co tu dużo mówić- pyszne!
Składniki( na około 12 batoników, foremka keksowa duża):
2 i 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
250ml śmietanki 30%
1/2 szklanki brązowego cukru
2 garści suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i
Składniki( na około 12 batoników, foremka keksowa duża):
2 i 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
250ml śmietanki 30%
1/2 szklanki brązowego cukru
2 garści suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i
Azjatycki bulion z krewetkami
Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Ale jeśli potrzebne nam rozgrzanie specjalne, bo dopadło nas przeziębienie to idealny jest ten właśnie azjatycki bulion z krewetkami. Powstał pod wpływem chwili, spontanicznie, w ramach walki z przeziębieniem. Oprócz właściwości rozgrzewających jest też bardzo pyszny:)
Składniki( na 1 wielką porcję, lub 2 mniejsze):
400ml bulionu rybnego( może być też drobiowy)
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 jasnej części pora
kilka krewetek
kawałek imbiru
2-3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
100g makaronu chow mein
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
olej
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekany imbir, papryczkę chilii oraz czosnek. Następnie
Składniki( na 1 wielką porcję, lub 2 mniejsze):
400ml bulionu rybnego( może być też drobiowy)
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 jasnej części pora
kilka krewetek
kawałek imbiru
2-3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
100g makaronu chow mein
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
olej
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekany imbir, papryczkę chilii oraz czosnek. Następnie
Pancake pszenno-kukurydziane z karmelizowanymi z whisky pomarańczami
Pancake i inne tego typu placuszki kojarzą mi się raczej ze śniadaniem. Jednak to wydanie jest raczej deserem. Połączenie placuszków, które są lekko biszkoptowe w konsystencji z podanymi na ciepło owocami z nutą alkoholu i zimnymi lodami śmietankowymi- musicie koniecznie spróbować!
Składniki(na kilkanaście placuszków):
na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
150ml jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka sody
3 łyżki cukru
3 pomarańcze
4 łyżki cukru muscovado
70ml whisky
do podania:
dobrej jakości lody śmietankowe
Sposób przygotowania:
ciasto: wszystkie składniki łączymy razem na gładką masę przy pomocy miksera. Pieczemy na suchej
Składniki(na kilkanaście placuszków):
na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
150ml jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka sody
3 łyżki cukru
3 pomarańcze
4 łyżki cukru muscovado
70ml whisky
do podania:
dobrej jakości lody śmietankowe
Sposób przygotowania:
ciasto: wszystkie składniki łączymy razem na gładką masę przy pomocy miksera. Pieczemy na suchej
Subskrybuj:
Posty (Atom)