menu

Jambalaya z krewetkami i boczkiem

Dania jednogarnkowe, pełne smaków kociołki to coś co bardzo lubię. A jeśli w takim kociołku jest ryż i krewetki to już mamy istne szaleństwo:) To danie to moja wariacja na temat kuchni amerykańskiej przygotowana na potrzeby Blogerchefa:)



jambalaya z krewetkami i boczkiem, danie jednogarnkowe z ryżemSkładniki(na 2 porcje):
200g krewetek black tiger(obgotowanych)
100g boczku wędzonego
100g ryżu
1 nieduża papryka czerwona
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
1/2 dużej lub 1 mała papryczka chilli
por( tylko jasna część)
400ml bulionu rybnego
szczypta szafranu
łyżeczka suszonego tymianku
olej













Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, chilli i por. Dodać boczek pokrojony na kawałki oraz

Konkurs na danie S.O.S czyli danie z sosem:)

Mam dla Was kolejny konkurs z super nagrodą! Tym razem tematyka bardzo obszerna, a mianowicie dania z sosem. Być może zainspiruje Was któryś z S.O.S- ów Winiary( sponsora konkursu):
- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
-koperkowy ze śmietaną do ryby
-pieczeniowy z maślana nutą do kurczaka
-beszamelowy do zapiekanek
-pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni

A zatem zasady/nagrody itd.

Do wygrania jest sosjerka oraz zestaw sosów Winiary.



























A teraz czas na konkursowe zadanie:
Zadaniem jest napisanie pomysłu na danie z sosem( mogą być to sosy wymienione powyżej,ale nie jest to konieczne). Pozostawiam Wam całkowita dowolność w wyborze dań- może to być zapiekanka, danie mięsne, bezmięsne, danie na ciepło, zimno- ważne by mnie zaciekawiło:)

Na odpowiedzi czekam pod tym wpisem od 27.02.2013 do 06.03.2013
Bardzo proszę o pozostawienie maila do kontaktu/ podpisanie się.


Zapraszam również do polubienia Kuchennych Szaleństw na facebooku- tam na bieżąco pojawiają się informacje- np. o wynikach konkursu:)


Zapraszam do zabawy!


D.
- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf

Cupcake czekoladowe z pomarańczowym kremem

Co tu dużo mówić- takie połączenie smaku skradło moje serce już dawno. A w tym wydaniu jest moim zdaniem boskie wręcz. Wilgotne babeczki i do tego chmurka z serka z nutką pomarańczy- pycha!


cupcake czekoladowe, kakaowe, krem pomarańczowy

Składniki(na 12 babeczek):
ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju ryżowego
1/2 szklanki mleka


Na krem:
250g serka philadelphia
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy( jeśli owoc jest mały to z całego owocu)




Sposób przygotowania:
 W misce ucieramy wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Przy pomocy łyżki(bo mniej więcej czubata łyżka ciasta to idealna porcja na jedną babeczkę) umieszczamy ciasto w papilotkach/foremkach do muffinek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 25 minut. W międzyczasie ucieramy na jednolitą masę składniki kremu. Gdy mamy jednolitą konsystencję umieszczamy krem w rękawie cukierniczym z wybraną końcówką i chowamy rękaw do lodówki do schłodzenia kremu.
Po upieczeniu babeczki studzimy i dekorujemy kremem. Do dekoracji moich użyłam też cząstek pomarańczy, listków melisy oraz otartej skórki pomarańczowej. Gotowe!



Smacznego:)

Wyniki konkursu z pomysłowymi zupami Winiary

Wszystko co dobre szybko się kończy... Dobre jedzenie, dobre wino i konkursy z fajnymi nagrodami też:) Ale o tyle o ile po winku i jedzeniu zostają tylko wspomnienia o tyle po konkursie pojawiają się zwycięzcy:) Zapraszam zatem na wielkie ogłoszenie wygranych!

Bardzo dziękuję wszystkim osobom, które włączyły się do zabawy- ach strasznie narobiliście mi smaka odpowiedziami konkursowymi:) Niestety mogę nagrodzić tylko 6 osób. Wybrałam więc najbardziej smakowite i kreatywne odpowiedzi.


Pierwsze miejsce- czyli nagrodę główną zestaw naczyń do zapiekania otrzymuje:

Renata D. 


A wyróżnienia w postaci zestawów produktów wędrują do:
K-K Bella
Lena
Asia Lewa
Przytulia
Trufelek










Serdecznie gratuluję!



Bardzo proszę zwycięzców o przesłanie jak najszybciej danych do wysyłki nagród na mój adres mailowy: dorota.foremska@gmail.com



pozdrawiam,
D.


Makaron smażony z kurczakiem i mango

Coraz bardziej kręcą mnie takie "azjatyckie klimaty". Pełne aromatów, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Wbrew pozorom wcale nie są trudne- wystarczy kilka podstawowych składników i mamy na stole świetne danie:)



makaron smażony, makaron z kurczakiem, mango, papryka
Składniki(na 2 porcje):
2 filety z piersi kurczaka
1 spora żółta papryka
nieduże mango
kilka mini kolb kukurydzy
100g makaronu błyskawicznego do woka( nie wymaga gotowania)
3 ząbki czosnku
1 nieduża papryczka chilli
kawałek imbiru
3 łyżki sosu ostrygowego
1/2 pęczka dymki(sam szczypior)
olej











Sposób przygotowania:
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek, imbir i papryczkę. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Mięso smażymy aż się lekko zarumieni. dodajemy pokrojoną paprykę, mango i kukurydzę oraz makaron i podlewamy odrobiną wody. Zwiększamy na maksa palnik i gotujemy do praktycznie całkowitej redukcji wody. W międzyczasie doprawiamy sosem ostrygowym. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę, całość mieszamy. Gotowe!



Smacznego:)

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Tytułowe szyszki to nic innego jak coś na kształt domowych cukierków. Dla mnie to smak dzieciństwa, zaraz po czekoladzie z mleka w proszku. To dwa słodkie szaleństwa mojej mamy, o które zawsze gorąco prosiliśmy- i były nam dane:D A przygotowanie ich jest banalnie wręcz proste:)



szyszki z ryżu preparowanego, ryż preparowany


Składniki( na kilkanaście sztuk):
około 40g ryżu preparowanego
250g krówek mlecznych
około 70ml śmietanki 30%




Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy na wolnym ogniu krówki z dodatkiem śmietany( może też być mleko) na jednolitą, płynną masę. Do masy krówkowej dodajemy ryż preparowany i całość łączymy dokładnie, tak by ziarenka były całkowicie pokryte masą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dwóch łyżek formujemy "szyszki". Odkładamy w chłodne miejsce by masa przestygła i się ścięła. Gotowe!



Smacznego:)

Gulasz wołowy z papryką i selerem naciowym

Moja ulubiona kuchnia raczej oparta jest na lekkich daniach. Czasami mam jednak potrzebę zjeść coś bardzo mięsnego, mocnego i dość ciężkiego. Na takie chwile idealny jest gulasz z wołowiny, z czerwonym winem w roli marynaty do mięsa i sporą ilością pikanterii( u mnie chilli w postaci płatków). Czasami jemy taki gulasz z pieczywem, czasami z plackami ziemniaczanymi, a innym razem solo z lampką czerwonego wina( doskonale łagodzi moc papryki chili:) ).




Składniki( na 2 duże porcje):
500g wołowiny- u mnie łopatka (może być też szynka/ karczek )
500ml bulionu( może być drobiowy)
1 duża czerwona papryka
4-5 łodyg selera naciowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
płaska łyżeczka płatków chilli( efekt jest bardzo ostry)
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka miodu
łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz
olej do smażenia











Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa, więc najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wieczorem. Mięso (jeśli nie jest pokrojone już w sklepie) kroimy na nieduże kawałki. Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wino oraz paprykę słodką, chilli, tymianek, posiekany czosnek oraz miód( najlepiej płynny)- wszystko razem dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spozywczą i odkładamy do lodówki na noc.
Przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki, tak samo seler naciowy. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy mięso wraz z całą marynatą. Gdy mięso się podsmaży i zarumieni podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas dolewamy bulionu. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa i dalej dusimy. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!



Smacznego:)




Tortilla z mięsem mielonym, papryką i czerwoną fasolą

Smakowicie, sycąco i szybko- trzy słowa, które opisują idealnie to danie:). Tortilla to wdzięczny moim zdaniem temat, gdyż daje mnóstwo możliwości. Jako, że zima( przynajmniej u mnie) nadal nie odpuszcza postawiłam na solidną porcję rozgrzewania:) A jaki Wy macie patent na tortillę?



tortilla z mięsem mielonym, tortillaz warzywami, tex-mexSkładniki( na 4 duże tortille):
4 duże pszenne tortille

farsz:
300g mielonego mięsa wieprzowego(u mnie łopatka)
1 średnia czerwona papryka
1 duża cebula
puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
100g koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka tymianku
łyżeczka szałwii
sól
oliwa









Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną na spore kawałki cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso i smażymy. Kiedy mięso jest przesmażone dodajemy paprykę pokrojoną w paski, odsączoną fasolę oraz przyprawy- całość mieszamy dokładnie i smażymy przez chwilę. Koncentrat pomidorowy nieco rozprowadzamy wodą i dodajemy na patelnię- całość ponownie mieszamy. Przesmażamy jeszcze moment, doprawiamy solą i farsz jest gotowy.
Na suchej patelni podgrzewamy tortille- według przepisu na opakowaniu. Na placku kładziemy porcję farszu i zwijamy. Ja do mojej tortilli lubię dodać odrobinę jogurtu naturalnego- ale jest to opcjonalne. Gotowe!



Smacznego:) 


Sorbet z czerwonych pomarańczy z białym winem

Tak strasznie tęsknię za latem, że postanowiłam coś z tym zrobić- chociaż kulinarnie:) Miałam piękne czerwone pomarańcze wiec padło na sorbet. Efekt przeszedł moje oczekiwania- sorbet jest boski:) Jeśli i Wam marzy się trochę słońca w jadłospisie- polecam GORĄCO:))

sorbet z pomarańczy,sorbet pomarańczowy, lody pomarańczowe

Składniki( około 6-7 gałek):
kilogram czerwonych pomarańczy
1/3 szklanki cukru( jeśli pomarańcze są bardzo słodkie lub wolicie mniej słodki efekt można dać mniej)
1/2 szklanki półwytrawnego białego wina





Sposób przygotowania:
Pomarańcze obrać ze skóry okrawając ostrym nożem dookoła i wyfiletować( wyciąć tylko miąższ,

Kanapka z kurczakiem i warzywami

Strasznie nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się wykorzystywać np. kurczaka na którym przygotowuję bulion drobiowy na różne sposoby. Czasami robię z niego pastę do kanapek, sałatkę a innym razem dodaję go do kanapki- tak jak tu. Prosta, sycąca przekąska- idealna na drugie śniadanie:)


kurczak, kanapka z kurczakiem, kanapka z warzywamiSkładniki(na 1 kanapkę):
2 kromki chleba ( u mnie razowego)
kawałki kurczaka( u mnie gotowane udko)
liść sałaty lodowej
łyżka majonezu
kilka pasków żółtej papryki
szczypiorek
pieprz


















Sposób przygotowania:
Kromki chleba smarujemy majonezem. Na jednej z kromek układamy kolejne składniki: sałatę, kurczaka, paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Kanapkę "zamykamy" drugą kromką. Gotowe!


Smacznego:)

Hummus- czyli szaleństwo z ciecierzycą:)

Hummus to doskonały dodatek do przekąsek. Idealny do warzyw w formie słupków, kanapek, krakersów, grzanek, a jak dla mnie może być nawet sam- taki jest pyszny:) Wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie- gorąco polecam na długie, zimowe wieczory z książką albo letnie przyjęcia w ogrodzie- sprawdzi się idealnie:)

hummus, ciecierzyca


Składniki:

puszka ciecierzycy
70ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżka świeżej kolendry
łyżeczka garam masala
łyżka oliwy z chilli
sok z 1 dojrzałej limonki
sól morska
pieprz mielony





Sposób przygotowania:


Konkurs z pomysłowymi zupami:)

Dawno na blogu nie było konkursu- czas najwyższy to zmienić:) Tym razem do zabawy zapraszam Was wraz z marką Winiary, producentem zup z serii z serii Pomysł na...(francuska zapiekana zupa cebulowa, węgierska zupa gulaszowa, tajska zupa z kurczakiem).

Zupy z serii "Pomysł na... " jak sama ich nazwa wskazuje są pomysłowe, nietuzinkowe i nie są klasycznymi przykładami zup.
Chciałabym by właśnie takie było konkursowe zadanie- byście podali Wasz pomysł na...

Zadanie brzmi:
"W jaki pomysłowy sposób podajesz/ podałabyś(podałbyś) swoją ulubioną zupę?"

-Nie musi to być koniecznie jedna z zup Winiary( choć oczywiście może to być wariacja na jej temat:)
-chodzi np. o jakieś ciekawe dodatki/ formę podania itp.
 -odpowiedź należy zostawić w formie komentarza z podpisem pod tym wpisem od dziś tj. 17.02.2013 do 24.02.2013.
-bardzo proszę o pozostawienie podpisu/ adresu mailowego, co ułatwi skontaktowanie się ze zwycięzcami:)

A do wygrania aż 6 nagród!
-Nagroda główna- komplet miseczek do zapiekania zup:





-5 nagród dodatkowych w postaci: 5 zestawów produktów po 4 zupy każdego rodzaju (francuska zapiekana zupa cebulowa, węgierska zupa gulaszowa, tajska zupa z kurczakiem).



 Zapraszam do zabawy:)




Ciasto marchewkowo- kokosowe z polewą z białej czekolady

Strasznie miałam ochotę na ciasto marchewkowe. Tylko chciałam żeby było jakieś inne niż dotychczasowe Marchewkowe szaleństwo. Pomyślałam więc o dodaniu wiórków kokosowych i do tego polewa z białą czekoladą- idealnie:)


ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowo- kokosowe, ciasto z kokosem

Składniki( na tortownicę średnicy 19cm):
 1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru brązowego
1 filiżanka wiórków kokosowych
1filiżanka startej na drobnych oczkach marchewki
1 duże jajko
1/2 filiżanki mleka
3/4 filiżanki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

polewa:
tabliczka białej czekolady
50ml śmietanki 30%
łyżeczka masła




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem

Palmiery cynamonowe

To deser o poziomie trudności -1:) czyli idealny na Walentynki, bo mamy pewność, że będzie udany:) A dzięki temu uda nam się sprawić radość bliskiej osobie:) Do tego jeszcze kształt palmierów jest całkiem serduszkowy.


palmiery z cynamonem, palmiery cynamonowe

Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
1 małe jajko



Sposób przygotowania:
Rozwinięte ciasto francuskie przesmarowujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem. Cukier mieszamy z

Czerwone pesto, czyli pesto z suszonych pomidorów

Jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego, sycącego i prostego dania.  Makaron z czerwonym pesto- idealny by w pochmurny, zimowy dzień wnieść trochę słońca do menu:) Dla mnie opcja doskonała! I ten aromat pomidorów z ziołami- pycha!




Składniki( na 2 porcje):
2 porcje makaronu( u mnie spaghetti)
10-12 pomidorów suszonych z oliwy
łyżka orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
kilka gałązek świeżego oregano
kilkanaście listków świeżej bazylii
oliwa( może być ta ze słoiczka z pomidorami)
sól, pieprz

















Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. W międzyczasie wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę-  w zależności od tego jaką gęstość preferujemy dajemy więcej lub mniej oliwy. Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy go i mieszamy z pesto. Gotowe!



Smacznego:)


Grissini czosnkowe

Bardzo lubię tego typu przekąski. Można je jeść samodzielnie, z dodatkami, albo jako dodatek np. do sałatek. Zawsze kupowałam grissini nie zastanawiając się nawet na ich domową produkcją. Aż w końcu dotarło do mnie, że to najprostsze co można zrobić. Wzięłam więc podstawowe składniki na ciasto drożdżowe( jak na pizzę) i zrobiłam! Ha i do tego wyszły- przepyszne:) Tym razem o smaku czosnkowym, ale w planach już są kolejne:)


grissini, jak zrobić grissini, paluszki z czosnkiem, Składniki( na około 20 długich paluszków):
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/3 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego czosnku


















Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Do mąki wlać wodę z drożdżami- od razu po wymieszaniu. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulkę i pod przykryciem umieścić w ciepłym, miejscu na około 45 minut( ja zwykle wkładam miskę do piekarnika nagrzanego na mniej niż 50stopni). Gdy ciasto wyrośnie dodać do niego 4 łyżki oliwy oraz czosnek i ponownie dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości( by równo się wypiekły) i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki. Piec na złoty kolor w temperaturze 220stopni. Gotowe!




Smacznego:)

Truskawki w czekoladzie z pieprzem

Dzisiaj jako, że już pączki okryły się kurzem, czas zabrać się za pomysły na Walentynkowe propozycje. Jeśli chodzi o mnie to myślę, że akurat tego dnia warto przygotować coś efektownego, prostego i pobudzającego zmysły co przy okazji nie zajmie nam dużo czasu( czas możemy poświęcić na dobranie butów do sukienki:P). Dlatego jako deser proponuję przygotować truskawki w czekoladzie z dodatkiem pieprzu- pycha! A do tego wyglądają cudnie:)



truskawki w czekoladzie, truskawki z pieprzem, truskawki czekolada pieprz

Składniki( 2 porcje):
12 truskawek- najlepiej podobnej wielkości
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki masła
grubo zmielony czarny pieprz






Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła(po łyżce do każdej) w osobnych miseczkach. Można rozpuścić

Omlet z chorizo, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem

Jajka to bardzo wdzięczny temat do gotowania. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych sposobów na jajka są omlety. Jeśli o mnie chodzi to śniadanie idealne:)



omlet, omlet z kiełbasą i pomidorami, chorizoSkładniki( na 1 omlet):
3 jajka
50g chorizo
1 mała cebulka
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki startego sera
łyżka masła
łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz
















Sposób przygotowania:
Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie dodać pokrojoną na nieduże kawałki kiełbasę chorizo- przesmażyć chwilę. na koniec do smażenia  dodać pokrojone na pół pomidory. Smażyć chwilkę na średnim ogniu. W międzyczasie w miseczce rozkłócić jajka z przyprawami. zawartość patelni rozprowadzić po niej dość równomiernie i zalać jajkami. Gdy omlet się zetnie  posypać go startym serem i przełożyć na drugą stronę( najlepiej przy pomocy dużej pokrywki). smażyć około minuty i zdjąć z patelni. Posypać szczypiorkiem. Gotowe!



Smacznego:)

Pierogi z ricottą i dynią

Co tu dużo mówić- pierogi uwielbiam! Gdy tylko mogę eksperymentuję z farszem.Były już ze szpinakiem i fetą, z kaszą i grzybami- tym razem padło na zestawienie dyni z ricottą:) Wyszło pysznie:)



pierogi, ciasto na pierogi, pierogi z dynią i ricottą
Składniki( na około 30sztuk):
farsz:
200g upieczonej dyni
150g serka ricotta
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
masło klarowane

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy


do podania:
cebula
masło







Sposób przygotowania:
Farsz: na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Upieczoną wcześniej dynię pokroić w kawałki i dodać do cebulki. Przyprawić papryką, tymiankiem solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie połączyć z ricottą i szczypiorkiem.
ciasto: wszystkie składniki połączyć na elastyczne, jednolite ciasto.
Z ciasta wykrawać koła, w każdym umieścić porcję farszu i skleić. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty. Podałam z cebulką zeszklona na masełku. Gotowe!


Smacznego:)





Kanapka ze smażoną mozzarellą i warzywami

Wielka, pełna smaków i kolorów kanapka- to jest to! Daje mnóstwo możliwości jeśli chodzi o wypełnienie- istne szaleństwo:) U mnie szaleństwo serowe, bo kanapka z mozzarellą smażoną w panierce- pycha!


kanapka, przepis na kanapkę, kanapka z mozzarelląSkładniki( na 1 około 15cm kanapkę):
1/2 małej bagietki( może być też ciabatta)
2-3 dość grube plastry mozzarelli
2 listki sałaty lodowej
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plasterków ogórka zielonego
kilka plasterków cebuli( u mnie dymka)

panierka
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz

sos do kanapki:
2 łyżki jogurtu
łyżeczka majonezu
sól, pieprz
łyżka posiekanego szczypiorku


oliwa do smażenia






Sposób przygotowania:
Sos: wszystkie składniki wymieszać dokładnie- odstawić do lodówki.
Bagietkę przeciąć wzdłuż i od wewnętrznej strony opiec na patelni grillowej na złoty kolor.
Mozzarellę panierować w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej( jak kotlety schabowe). Usmażyć na patelni na aż panierka się zarumieni( z dwóch stron).
Składanie kanapki: na bagietce układamy kolejno: sałatę, ogórki, pomidorki pokrojone na połówki, mozzarellę i cebulę- całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym i zamykamy kanapkę:). Gotowe!



Smacznego:)


Sałatka owocowa z sosem karmelowym

Tłusty czwartek można świętować na wiele sposobów: faworki, pączki z powidłami albo z czekoladą:) Ja po wczorajszym pączkowym szaleństwie postawiłam na lekką sałatkę z owoców ze słodkim, karmelowym akcentem- pycha! Co sądzicie- dobra alternatywa dla pączków?:)


sałatka owocowa, sałatka z owoców, mango, kiwi, truskawki

Składniki( na 2 porcje):
1 dojrzałe mango
2 kiwi
200g truskawek

sos karmelowy:
50ml wody
5 łyżek cukru
100ml śmietanki 18%


listki melisy do podania



Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sos karmelowy. Na patelni rozpuszczamy cukier w wodzie-od czasu do czasu

Pączki z kremem czekoladowym

Pączki,pączusie- kto ich nie lubi? Nie znam takiej osoby:) Są wielbiciele klasyki- z powidłami, są wielbiciele ajerkoniakowych klimatów. A ja tym razem postawiłam na czekoladę:) Wyszły przepyszne:) Najlepsze jeszcze ciepłe:) A do tego kubek  ciepłego mleka i jestem w niebie- pączkowym, rzecz jasna!

Pączki, pączki z czekoladą, pączki zkremem czekoladowym


Składniki( na 8sztuk):
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju
1/2 kostki drożdży
2 jajka
szczypta soli
łyżka cukru


Krem:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
50ml śmietanki 18%
łyżeczka masła

do smażenia:
olej roślinny

do posypania:
cukier puder




Sposób przygotowania:
Krem: czekoladę, masło i śmietankę umieszczamy w jednej misce i rozpuszczamy na jednolitą masę w

Pasta z tuńczyka do kanapek- prosta i pyszna!

Takie urozmaicenie kanapki to ja rozumiem- szybko i smakowicie:) Wystarczy kilka chwil, kilka składników i mamy pyszne śniadanko:)  Dla większego szaleństwa dodałam też sezamu, który stanowi ciekawy dodatek, zwłaszcza, że to sezam uprażony. I jako, że Walentynki się zbliżają wariacja na temat grzanek- grzanki-serduszka:)




pasta do kanapek, kanapki, pasta z tuńczyka do kanapekSkładniki:
puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
2 łyżki prażonego sezamu
pęczek koperku
świeżo zmielony czarny pieprz

grzanki:
kilka kromek chleba
foremka do ciasteczek w kształcie serca

















Sposób przygotowania:
Koperek posiekać, tuńczyka odsączyć, sezam uprażyć na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki wymieszać dokładnie na jednolitą pastę i doprawić pieprzem.
Grzanki: z chleba wyciąć foremką serduszka i opiec je na złoty kolor w opiekacz bądź piekarniku.
Pastę podałam z serduszkowymi kromeczkami:) Gotowe!



Smacznego:)


Muffinki z ananasem

Muffinki to fantastyczny wynalazek:) Gdy tylko potrzebna nam szybka poprawa humoru, albo goście się zbliżają wystarczy rozejrzeć się po kuchni i można wyczarować słodkości:) U mnie tęsknota za latem zaowocowała ananasowymi muffinkami:) Po inne "muffinkowe szaleństwa" zapraszam TU, TU, TU i jeszcze TU:)


muffinki z ananasem, prosty przepis na muffinki



Składniki( na 12 sztuk):
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru muscovado
szklanka świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder do oprószenia




Sposób przygotowania:
W misce wymieszać suche składniki( mąka, cukier, proszek do pieczenia). Następnie dodać mokre

Zupa z soczewicy i pomidorów z chilli

Chciałam nazwać ta zupę soczewicowo-pomidorowa ale jakoś śmiesznie brzmiało- jak sądzicie? A to całkiem poważna zupa jest:) A do tego szalenie pyszna i dzięki chilli bardzo rozgrzewająca:)
Gdyby ktoś miał ochotę na inną wariację na temat soczewicy to zapraszam po niedawne szaleństwo.



zpa z soczewicy z pomidorami, zupa pomidorowa, zupa z soczewicąSkładniki( na 4 porcje):
200g czerwonej soczewicy
puszka pomidorów w całości
3-4 ziemniaki
1 papryczka chilli
cebula
marchewka
2-3 ząbki czosnku
olej ryżowy
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki do podania












Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w pióra, pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli( jeśli chcemy by zupa była barrrdzo gorąca dajemy z ziarenkami). W międzyczasie opłukać soczewicę. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę w plasterkach oraz liść laurowy i ziele angielskie- całość zalać litrem wody i gotować do miękkości soczewicy i ziemniaków. Następnie zupę posolić i dodać pomidory razem z sokiem. Zagotować ponownie. Gotować przez kilkanaście minut by smaki się przeniknęły. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem. podałam z posiekaną pietruszką. Gotowe!



Smacznego:)

Lasagne z warzywami i beszamelem

Od jakiegoś czas miałam ochotę zrobić taka lasagne- pełną warzyw, z beszamelem i bez mięsa. W końcu doczekała się realizacji:) moim zdaniem jest pyszna:) Do tego duuużo sera i można ucztować:)




lasagne z warzywami, lasagne bez mięsaSkładniki(na 2-3 porcje- zależy od apetytu:) ) :
makaron do lasagne 8 blatów
300g startego żółtego sera

farsz:
3 małe pory( jasna część)
1 spora czerwona papryka
1 duża marchewka
cebula
oliwa
sól, pieprz
chilli mielone

beszamel:
2 szklanki mleka
2 solidne łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa( najlepiej świeżo starta)
sól, pieprz








Sposób przygotowania:
Farsz: Pory i marchew pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę, cebulę w pióra. Wszystkie warzywa przesmażyć ok. 10 minut na oliwie i doprawić solą pieprzem i chilli.
beszamel: masło rozpuścić, oprószyć mąką i razem przesmażyć na złoty kolor. Dolać mleko intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Gotować do momentu zgęstnienia sosu- często mieszając. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
składanie: na dno foremki( ja użyłam małej keksówki) wyłożyć pierwszą warstwę makaronu. Następnie polać makaron porcją beszamel, przełożyć warstwą farszu i posypać serem, ser przykryć makaronem. Czynność powtarzać do 3 warstw. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 30-45minut(aż makaron zmięknie). Gotowe!


Smacznego:)



P.S. jesli ktoś jednak woli wersję "mięsną" to zapraszam po przepis TU :)