piątek, 29 listopada 2013

Wegetariańskie kotleciki z kalafiora

Nigdy nie ukrywałam faktu, że bardzo lubię mięso. Jednak taki kotlecik warzywny niczym nie ustępuje kotlecikowi z mięsa. A według Juniora nawet jest lepszy:) Nigdy nie widziałam mojego potomka pałaszującego z takim zapałem mięso z jakim zajadał kotleciki z kalafiora:) Jako urozmaicenia do kotlecików podałam czosnowy dip, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłoby się np. pesto.


kotleciki wegetariańskie z kalafiora


Składniki(na kilkanaście kotlecików):

1 średniej wielkości kalafior
duże jajko
około 1/2 szklanki mąki pszennej(ilość zależy od wielkości kalafiora)
1-2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy na półmiękko i studzimy. Ostudzony kalafior rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków, nie musi być bardzo dokładnie. Następnie do kalafiora dodajemy jajko oraz sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę- masa powinna być kleista, lepka ale też dać się formować. Na sporym talerzyku umieszczamy bułkę tartą. By zrobić kotlecika umieszczamy solidną łyżkę masy kalafiorowej na talerzyku z bułką i ręcznie formujemy kotlecika panierując go przy okazji. Smażymy na rozgżanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe!




Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kotleciki kalafiorowe! To smak dzieciństwa-moja babcia robiła przepyszne, tylko zamiast bułki panerowała je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Polecam jedzenie na zimno są jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie zrobię je jeszcze wiele razy, bo to danie zdecydowanie warte powtórki- wypróbuję więc panierkę z przepisu Twojej babci, bo musi być pyszna:)

      Usuń
  2. Ja tez lubie mieso, ale wcale nie musze jesc go codziennie. Bezmiesne obiady tez moga byc smaczne, jak widac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kalafiorowe kotleciki ;) z dipem jeszcze nie jadłam, tylko z surówkami ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)